Királyok a Belvárosban

2023. július 9.   SZKKK  

Mikor:
2023. július 15., szombat @ 17:00 – 18:30 Europe/Budapest Időzóna
2023-07-15T17:00:00+02:00
2023-07-15T18:30:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Fő utca
Városház tér
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Zichy-Orosz Júlia
+3670/443-7068

A júliusi hétvégéken idén is megjelennek az óriásbábok a belvárosban: a középkort idéző szombat délutánok már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak. Az augusztus 5-ig tartó sorozatban a királyi fenségeket régizenészek és hagyományőrző csapatok kísérik: július 15-én, szombaton 17 órától Szent László, Salamon király és Könyves Kálmán vonul végig a Fő utcán. A program este hatkor a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál a Corpus Rézfúvós Kvintett kiskoncertjével zárul.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival. A sorozat  második „epizódjában”, július 15-én, szombaton 17 órától Szent László, Salamon király és Könyves Kálmán „fogadja” az alattvalókat a belvárosban.

Az óriásbábokat ezúttal a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai kísérik, akik a Városház téren bemutatót is tartanak. A 2013 óta működő egyesület a IX–XI. század időszakát, annak kultúráját, viseleteit, fegyvereit igyekszik megismertetni a modern kori közönséggel; nemcsak magyar, hanem a korban a Kárpát-medencében megjelenő más népeket, így például kései avarokat, szlávokat vagy vikingeket is megjelenítik. Fontosnak tartják, hogy a látogatók a korabeli mindennapokat, a konyhaművészetet, a kézműves hagyományokat is megismerjék. Bemutatóikkal számos nagy fesztiválon, múzeumi programon arattak már zajos sikert a nézők körében.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be, a zenei aláfestést a Tabulatúra Régizene Együttes szolgáltatja. A 2000-ben alakult zenekar célja a középkori, a reneszánsz és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetése, bemutatása. Historikus hangszereken, lehetőség szerint korhű hangszerelésben játszanak, ami a koncertek hangulatát és az előadás hitelességét is emeli. Hat saját nagylemezük mellett számos más zenei felvételen, történelmi témájú filmben és színpadi darabban is közreműködtek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Corpus Rézfúvós Kvintett műsorát élvezheti a közönség a Zenepavilonban. A zenekar folyamatosan jelen van a város zenei életében, a városi rendezvények szereplőjeként. A reneszánsztól a kortárs zenéig sokféle muzsikát játszanak, az opera, a dzsessz, a musical, a filmzene is helyet kap műsoraikban, amelyeket a közönség minden alkalommal örömmel fogad.