A Kisfaludi Művészkör éves kiállítása

2022. október 27.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 18., péntek @ 18:00 – 2022. november 30., szerda @ 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-18T18:00:00+01:00
2022-11-30T18:00:00+01:00
Hol:
Kisfaludi Közösségi Ház
Székesfehérvár-Kisfalud
Könyves Kálmán utca 10/a
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Vittay Alexandra
+3670/682-0236

Az esztendő vége felé közeledve idén is megrendezi hagyományos bemutatkozó kiállítását a Kisfaludi Művészkör. Tíz alkotó művei – akvarellek, olajfestmények, grafikák, fafaragások és festett bútorok – várják a közönséget a Kisfaludi Közösségi Házban november 18-án, pénteken 18 órakor a megnyitón. A tárlatot Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő ajánlja a közönség figyelmébe, a megnyitón közreműködnek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjai. A kiállítást november 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kisfaludi Művészkör évzáró tárlata mindig sokszínű, hiszen sokfélék maguk a kiállítók is, akik a mögöttük álló év terméséből válogatva igyekeznek örömet szerezni a kiállítás látogatóinak. Így lesz ez idén is: akvarellek, olajfestmények, pasztellképek, grafikák, üvegfestmények, fafaragások és festett bútorok is láthatók lesznek majd a városrész közösségi házának nagytermében. Az idei már a tizenharmadik lesz a kiállítások sorában, amelyre Budainé Nyitrai Anita, Deák Katalin, Hackfelner Ferenc, Kókány-Kallós Zsuzsanna, Mohai Tiborné, Molnár Miklósné, Sárközy István, Sárközy Istvánné és Szeiler Attila hozza el alkotásait. Ebben az évben a Művészkör ötletgazdája, Szünderné Havas Erzsébet is kiállítja képeit a tárlaton, amelynek megnyitója november 18-án, pénteken este hat órakor lesz.

A Kisfaludi Közösségi Ház nagytermének falát egész évben a Művészkör tagjainak alkotásai díszítik: a tagok kezdettől fogva fontosnak tartják, hogy a körülöttük élőkkel, a házba betérőkkel, az állandó foglalkozások résztvevőivel megszerettessék a művészetet. „Azt szeretnénk, hogy aki bejön a házba és megnézi a képeket, kicsit több legyen, amikor elmegy” – fogalmazott Sárközy Istvánné, aki tizennégy évvel ezelőtt, akkor még a ház vezetőjeként örömmel fogadta Havasi Erzsébet ötletét: induljon akvarell szakkör az érdeklődőknek. Az alkalmakra nemcsak a helyiek, de a Fehérvár más részein élők és közeli falvak lakói is eljártak.

Volt, amikor húszan is tagjai voltak a csoportnak, amelyet egy idő után már Kisfaludi Művészkörnek neveztek, hiszen a festés mellett a művészet más ágaival – fafaragás, bútorfestés, üvegfestés, grafika – foglalkozók is tagjai lettek a művészetkedvelő társaságnak. Most 10–12 állandó alkotó jár csütörtökönként a közösségi házba: megnézik egymás munkáit, beszélgetnek, tervezgetnek. Vannak, akiknek munka mellett eddig kevesebb idejük jutott a Művészkörre, nyugdíjasként viszont újra előveszik az ecsetet, a festőállványt, hogy kedvtelésüknek hódoljanak – mesélte Sárközyné Magdi. Az évek alatt mindannyian sokat fejlődtek, sok szép mű született, a tagok között többen is vannak, akik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében működő Kondor Körben vagy Derkovits Körben is aktívan részt vesznek.

A Művészkör azonban több, mint heti egy találkozás: az elmúlt évek alatt közösséggé lettek, jó kapcsolatok, barátságok alakultak ki a tagok között. Összejárnak, közös kirándulásokat szerveznek, amelyeknek célja gyakran – mi más is lehetne – egy-egy kiállítás, hiszen kíváncsiak mások munkáira.

– Olyan csapat vagyunk, akik szeretnek együtt lenni. Segítjük, képezzük egymást az alkotásban, azokat is biztatjuk, akiknek nincs elég önbizalmuk, hogy belevágjanak a festésbe, pedig érdekli őket, szívesen foglalkoznának vele – fogalmazott Sárközyné Magdi, aki szerint az a legfontosabb, hogy aki eljön és alkot a Művészkörben, az élvezze, örüljön annak, amit csinál.

A Művészkör hagyományos éves kiállításai minden évben jó hangulatú megnyitókkal kezdődnek, amelyre sokan eljönnek, érdeklődnek a közelükben élő alkotók munkái iránt, akik mindig úgy válogatják ki a bemutatásra szánt műveket, hogy megmutassák a sokféle témát, stílust, technikát, amivel foglalkoznak. November 18-án, pénteken 18 órakor Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő nyitja meg az idei tárlatot, amelyen közreműködnek a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjai.