Koronázási Ünnepi Játékok – szombat

2019. június 28.   SZKKK  

Mikor:
2022. augusztus 20., szombat @ 10:00 – 23:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-08-20T10:00:00+02:00
2022-08-20T23:00:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Belváros
Költség:
Ingyenes

A Koronázási Ünnepi Játékok háromnapos rendezvénysorozata a középkorba repíti a városba látogatókat. Királylányok és lovagok jönnek-mennek, mesterek szorgoskodnak az utcákon, tereken, mutatványosok, zenészek, boszik és jósok csalogatnak. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a belváros minden pontján. A hagyományőrző csapatok táborában kézbe foghatjuk a fegyvereket, pajzsokat, a bemutatóikon megcsodálhatjuk az íjászok, a bajvívók, a lovasok ügyességét, gyorsaságát. Ez a három nap kalandokkal teli, izgalmas időutazás minden korosztály számára.

 

Koronázási Ünnepi Játékok
2022. augusztus 20., szombat

 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, 10.00–19.00

A várható kedvezőtlen időjárás miatt augusztus 20-án, szombaton a Népművészeti Fesztivál közreműködői és a Koronázási Ünnepi Játékok alábbi programelemei az előre meghirdetett helyszínek helyett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sor 3. szám alatti épületébe költöznek:
– kézműves foglalkozások, gyermekjátékok,
– jósok és boszorkányok sikátora,
– magyar hagyományőrző faművesek,
– Letterpress Workshop, valamint
– Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza.

KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK, GYERMEKJÁTÉKOK kicsiknek és nagyoknak 18 óráig (Bartók Béla tér, Mátyás király-emlékmű)

LOVAGI TORNA – fából épült, 30 méter hosszú ügyességi pálya ifjú lovagjelölteknek (Zichy liget)

LETTERPRESS WORKSHOP – hagyományos és modern nyomdászati eljárások, régi gépek, alkotóműhely: minden, ami papírpiszkítás! (Városház tér)

JÓSOK ÉS BOSZORKÁNYOK SIKÁTORAKártyát vetünk, hörcsöggel jósolunk: egész napos foglalkozások Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal, Jónás Andreával és Németh Mariann-nal (Szent János köz)

MAGYAR HAGYOMÁNYŐRZŐ FAMŰVESEK – Fúrjon, faragjon, fűrészeljen: ismerje meg a famegmunkálás hagyományos kéziszerszámait! (Országzászló tér)

HAGYOMÁNYŐRZŐK TÁBORA – Próbálja ki, hogyan éltek és harcoltak őseink! (Városház tér, Zichy liget)

ZENÉSZEK, GÓLYALÁBASOK, ZÁSZLÓFORGATÓK – A nagyérdemű közönség szórakoztatására középkori dallamokat játszó muzsikusok, gólyalábas komédiások és zászlóforgatók járják a belvárost három napon át.

ÁRPÁD-HÁZI ÁGBOGOZÓ és AZ ÁRPÁD-HÁZIAK NYOMÁBAN játék az óriásbáboknál. A játékfüzet elérhető a Virágórával szemben található információs faháznál, a Városház téren a Tourinform információs pontján.


10.00  MAGYAR KIRÁLYI KARDFORGATÓK RENDJE bemutatója (Zichy liget)

10.00  SUB ROSA régizenei együttes (Városház tér)

10.00  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Fő utca)

11.00  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Városház tér)

11.00  PAVANE ZÁSZLÓFORGATÓK (Hotel Magyar Király előtt)

11.00  GÓLYALÁBAS KOMÉDIA (Országzászló tér)

11.00  BOROSTYÁNKŐ HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET bemutatója (Zichy liget)

11.30  BORDÓ SÁRKÁNY RÉGIZENE REND (Fő utca)

12.00  SUB ROSArégizenei együttes(Országzászló tér)

12.00  SONIVIUS VAPPAE  régizenei együttes (Városház tér)

12.00  PAVANE ZÁSZLÓFORGATÓK (Zichy liget)

12.30  MUSICA HISTORICA (Fő utca)

12.30  BORDÓ SÁRKÁNY RÉGIZENE REND (Országzászló tér)

13.00  MUSICA HISTORICA (Városház tér)

13.00  FEHÉRVÁRI HUSZÁROK EGYESÜLETE bemutatója (Zichy liget)

13.30  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Zichy liget)

14.00  PAVANE ZÁSZLÓFORGATÓK (Városház tér)

14.00  I. ANDRÁS KIRÁLY LOVAGREND bemutatója (Zichy liget)

14.00  SONIVIUS VAPPAE  régizenei együttes (Országzászló tér)

14.00  SUB ROSA régizenei együttes (Fő utca)

14.30  HOLLÓÉNEK HUNGARICA (Városház tér)

15.00  JOBKU ÉS DZSEVU interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza: II. András és az Aranybulla – Egger Géza és Lábodi Ádám előadása (Zichy liget)

15.00  MUSICA HISTORICA (Országzászló tér)

15.00  GÓLYALÁBASOK (Fő utca)

15.30  SONIVIUS VAPPAE  régizenei együttes (Fő utca)

15.30  BORDÓ SÁRKÁNY RÉGIZENE REND (Városház tér)

16.00  FEJÉR BARANTA HAGYOMÁNYŐRZŐ SPORTEGYESÜLET bemutatója (Zichy liget)

16.30  GÓLYALÁBASOK (Zichy liget)

16.30  FEHÉRVÁRI KIRÁLYOK MENETE – történelmi felvonulás az óriásbábokkal, hagyományőrzőkkel a Hotel Magyar Királytól a Koronázó térig (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

17.00  KALANDOZÓ KOMÉDIUM (Zichy liget)

21.00  X. KORONÁZÁSI SZERTARTÁSJÁTÉK – III. András: Az utolsó aranyágacska (Nemzeti Emlékhely) (Jegyinformáció: www.koronazas.hu) (Elmarad, új időpont: augusztus 27., szombat 21.00)

21.00  MOZGÓ TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNY – II. András és az Aranybulla története a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületén


 

A PROGRAMOKRÓL RÉSZLETESEN: 

 

10.00–19.00 óra, Zichy liget, Városház tér

HAGYOMÁNYŐRZŐK TÁBORA

Próbálják ki, hogyan éltek őseink! A Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület harci szekerével érkezik a Városház térre: jurtákat, sátrakat építenek, amelyekben a bronz- és ólomöntő, a kovács, a szobrász-kőfaragó, az ötvös-vésnök, a gölöncsér-keramikus, a textilműves, a bőrműves, a cipő- és csizmakészítő mesterséggel is megismerkedhet a látogató. Őrölhet gabonát és dagaszthat kenyeret, de kóstolhat kürtős kalácsot és finom lepényt is.

A Zichy ligetben a tábori élet mindennapjainak bemutatása mellett látványos összecsapások is várják a látogatókat: ágyútűz, botokkal és karikás ostorral, kardokkal és szablyákkal vívott párbajok, íjászbemutatók keltik életre a múlt csatáit. A bátrabbak páncélt ölthetnek, kézbe vehetik, ki is próbálhatják a korhű fegyvereket.


 

21.00–24.00 óra, Fő utca, Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum homlokzata

MOZGÓ TÖRTÉNELMI KÉPREGÉNY

A mozgó történelmi képregény a Koronázási Ünnepi Játékok egyik legkedveltebb látványossága. A három nap minden estéjén a Fő utcán, a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum épületének falán 21 órától látható vetítés. A mozgó történelmi képregényt Magyarósi Éva képzőművész, animációsfilm-rendező készítette, az alkotásból II. András életét és az Aranybulla történetét ismerhetjük meg.


 

15.00 óra, Zichy liget

JOBKU ÉS DZSEVU interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza: II. András és az Aranybulla

Jobku és Dzsevu, a tornadresszbe öltözött két hobbidetektív évről évre más-más király rejtélyének ered a nyomába. Az Aranybulla-emlékévben természetesen II. András a produkció főszereplője, az ő korában kalandozik Egger Géza és Lábodi Ádám. A Szentföldre tett látogatásuk előtt megpróbálják kideríteni, mi is történt az Aranybulla hét eredeti példányával – az elképzelt változatok, ha nem is történelemhűek, de szórakoztató módon hívják fel a figyelmet a 800 éve kiadott dokumentum jelentőségére.

Jobku: Egger Géza, Dzsevu: Lábodi Ádám

Írta és rendezte: Egger Géza és Lábodi Ádám


 

10.00–19.00 óra, Szent János köz

JÓSOK ÉS BOSZORKÁNYOK SIKÁTORA

Egész napos foglalkoztató programok Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal, Jónás Andreával és Németh Mariann-nal.

Hosszú várakozás után idén ismét megnyílik a Boszi sikátor! A hagyományokhoz híven lesz kártyavetés, játékos szerelmi jóslás, a hörcsögök pedig már tanulják a varázsigét, hiszen ismét működik majd népszerű hörcsögjósdánk is! Azok, akik idén megfordulnak nálunk, két gyönyörű boszorkánytól saját, személyre szóló mesét is kaphatnak ajándékba. A kis boszorkánytanoncok csodaszép emlékkel térhetnek haza, ha elkészítik nálunk egyedi álomfogójukat. Akik szeretnének szintén boszorkány jelmezbe bújni, nálunk ezt is megtehetik egy fotó erejéig, utána pedig hűsítés gyanánt belekortyolhatnak az élet, vagy akár a bölcsesség vizébe is! A sok varázslat és bűbáj után pedig még szerencsehozó körtáncot is lejtünk a táncoslábú boszorkányjelöltekkel.


 

 

21.00 óra, Koronázó tér, Nemzeti Emlékhely (Esőnap: aug. 22. és 23., 21.00)

Koronázási szertartásjáték: III. ANDRÁS – AZ UTOLSÓ ARANYÁGACSKA

A Magyar Királyság a XIII. század végére belső viszályai miatt a káoszba süllyedt és kormányozhatatlanná vált. IV. (Kun) Lászlót bérgyilkosok megölik és nincs utód a királyi családban. Ki lesz az, aki rendet csinál ebben a zűrzavarban? Önjelöltek persze akadnak szerte Európában, de az ország sorsáért aggódó főurak és Lodomér érsek másban látják a remény csillagát. Hazahívják Velencéből II. András halála után született fiának gyermekét. Andrásnak hívják őt is, mint a nagyapját. Nagy tervekkel érkezik. Küldetése: megkísérelni a lehetetlent. Érvényesíteni a jog által szabályozott rendet egy olyan királyságban, amit tömören csak így jellemeznek: az ököljog országa. A Koronázási Szertartásba foglalt Árpád-házi királylegendák lezáró darabja ennek a küldetésnek a megrázó és felemelő története.

Szereplők: Sarádi Zsolt, Varga Lili, Mihályi Győző, Egyed Attila, Varga Gabriella, Ballér Bianka, Sághy Tamás, Lábodi Ádám, Závodszky Noémi, Körtvélyessy Zsolt, Szikora Ármin, Ladányi Júlia, Ács Tamás, Strasszer Domonkos, Fehérvári Péter, Rovó Tamás, Szabó Miklós Bence, Halmos Dániel, Csáky Máté, Bencze Zoltán

Díszlettervező: Szendrényi Éva, jelmeztervező: Kovács Yvette Alida, zene: Szirtes Edina Mókus, Koreográfus: Horváth Csaba, rendezőasszisztens: Németh Mariann, Nagy Attila József

Rendező: Szikora János

Jegyvásárlás, részletes színlap, további információ: www.koronazas.hu


 

10.00–19.00 óra, Zichy liget

LOVAGI TORNA

Az ifjú lovagok ebben az évben is kipróbálhatják magukat a fából épített, közel 30 méter hosszú lovagi ügyességi pályán. A lovagjelölteknek óvatos léptekkel, az akadályokat megkerülve kell végigküzdeni magukat a pályán, hogy a végén a várkapu lenyílhasson és hős vitézként ünnepelje a bátor jelentkezőt a város apraja és nagyja.


 

10.00–19.00 óra, Városház tér, Fő utca, Országzászló tér, Bartók Béla tér

KI KICSODA AZ ÁRPÁD-HÁZBAN?

A rendezvény jelképének számító királyi óriásbáb-család tagjai mindhárom napon jelen lesznek a város terein, a látogatók megismerkedhetnek velük, a mellettük álló táblákon elolvashatják a róluk szóló legfontosabb információkat. A 21 óriás alak mellé ebben az évben két új figura készül: IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi uralkodó, III. András csatlakozik a családhoz. Annak, aki közelebbi ismeretséget is szeretne kötni az óriásbáb-család tagjaival, két játékot is ajánlunk.

Ki volt Szent István apja? Kinek az unokája Szent Erzsébet? Kinek a felesége Adelheid? Az elmúlt években nagy sikert aratott az Árpád-házi ágbogozó – a családfakutató játéknak kortól függetlenül bárki részese lehet. A bábok melletti táblákon fontos információkat találnak az érdeklődők, amelyek segítenek „kibogozni” a családi kapcsolatokat, de azt is megmutatják, merre kell továbbindulni, hogy szépen sorban megismerkedjünk az egész családdal – a matricagyűjtő játék végére mindenkiről kiderül, ki milyen rokonságban állt a másikkal és milyen szerepe volt a történelemben.

Legalább ilyen szórakoztató Az Árpád-háziak nyomában című játékunk is, amellyel ugyancsak szórakoztató módon szerezhetünk történelmi ismereteket az uralkodó család tagjairól. A füzeteket az információs faházban találják meg.

Az óriásbábok a következő helyeken várják a kíváncsiakat:

VÁROSHÁZ TÉR: IV. (Kun) László, III. András, IV. Béla, Szent Margit, II. András és Szent Erzsébet

FŐ UTCA, TIP-TOP ELŐTT: III. Béla, Antiochiai Anna, II. (Vak) Béla és II. István

FŐ UTCA, CISZTERCI TEMPLOM ELŐTT: Könyves Kálmán, Álmos herceg

MÁTYÁS KIRÁLY-EMLÉKMŰ: Salamon, I. Géza

BARTÓK BÉLA TÉR: Szent László, Piroska, Adelheid

ORSZÁGZÁSZLÓ TÉR: Szent István, Gizella, Szent Imre, Géza fejedelem, Sarolt, Asztrik püspök


 

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

A részletekről napközben személyesen a Városház téri információs faházban vagy a Tourinform irodájában (Hiemer-ház) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található.
Nyitva: aug. 6–12. 16.00–20.00, aug. 13–21. 9.00–20.00

Telefon: 22/314-456 (8.00–16.00)

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  »