20. KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő

2021. szeptember 1.   SZKKK  

Mikor:
2021. október 24., vasárnap, 10:00
2021-10-24T10:00:00+02:00
2021-10-24T10:15:00+02:00
Hol:
Kisfaludi Közösségi Ház
Székesfehérvár-Kisfalud
Könyves Kálmán utca 10/A.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Dr. Major Lászlóné
+3630/936-8438

Népdalkörök és szólisták számára rendez térségi és országos népzenei minősítőt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), valamint a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) 2021. október 24-én, vasárnap 10.00 órakor a Kisfaludi Közösségi Házban.

A KÓTA a legnagyobb múltra visszatekintő, a területet átfogó és reprezentáló szakmai egyesület. Az 1990-ben, a Bartók Béla Szövetség és a Kórusok Országos Tanácsának jogutódjaként alakult, kulturális és művelődési feladatokat ellátó szakmai szövetség országos hatáskörű, a legnagyobb kórus- és népzenei adatbázissal rendelkező, szakmai minősítéseket kiadó szervezet, közhasznú társaság, a kultúráért felelős minisztérium szakmai tanácsadó szervezete. A minősítési rendszer szakmai értékeléssel és minősítési fokozatok adományozásával segíti a népzenét művelők és támogatók értékorientálását, s egyben serkenti a minőségi művészeti tevékenységet és a hagyományápolást.

Székesfehérváron a KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő több évtizedes múltra tekint vissza: ezúttal már a huszadik eseményre invitálja a népdalkedvelőket az SZKKK. Az idei megmérettetésre öt megyéből hét produkció jelentkezett, dalkörök és szólisták egyaránt. Közülük ketten a térségi, öten az országos minősítőn vesznek részt. Az október 24-i, vasárnapi program – Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő köszöntője után – Bíró Sára és Nagy Róza Kata nyitó dalcsokrával kezdődik 10 órakor. Őket követi majd a Kisfaludi Búzavirág Dalkör, a Répcementi Férfikar, a Törökkoppányi Menyecskekórus, Kiss László szólista, a Kéthelyi Asszonykórus, Póczik Antónia szólista és a Nagylóki Baka Dalkör bemutatkozó műsora.

A KÓTA Térségi Aranypáva Népzenei Minősítőn elérhető szakmai fokozatokról – megfelelt, dicséretes és kiváló – háromfős zsűri dönti, melynek egy tagját a KÓTA Népzenei Szakbizottsága jelöli ki, két tagját a helyi szervezők is felkérhetik. Az országos minősítőn a háromfős zsűri tagjait a KÓTA Népzenei Szakbizottsága delegálja. Arany, ezüst és bronz fokozatok érhetők el, és kiosztják az Aranypáva-díjat is, melynek nyertesei jelentkezhetnek a KÓTA Országos Aranypáva Népzenei Gála szintre. Idén Székesfehérváron a szakmai zsűri tagjai Vakler Anna népdalénekes, népzenetanár, Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató és Varró János népzenész, népzenetanár lesznek.

Az esemény ingyenes, mindenki számára nyitott, szeretettel várják a népzenekedvelőket a Kisfaludi Közösségi Házba (Székesfehérvár-Kisfalud, Könyves Kálmán utca 10/A.), ami a 22-es helyi autóbuszjárattal, gépjárművel és kerékpárral is megközelíthető. A rendezvény az esemény napján érvényes járványügyi szabályoknak megfelelően látogatható.

További információ:
Dr. Major Lászlóné szervező
Telefon: +36-30/936-8438
E-mail: majorkati@hotmail.com