Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén

2019. május 7.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2019. május 10., péntek @ 20:30 – 22:30 Europe/Budapest Időzóna
2019-05-10T20:30:00+02:00
2019-05-10T22:30:00+02:00
Hol:
Igéző
Székesfehérvár
Basa utca 1.
Költség:
1500 Ft
Kontakt személy:
Szín- Tér Egyesület
22/790-758

A 60 éves Szabad Színház idén is a fesztivál keretében mutatja be legújabb kortárs produkcióját, Mika Myllyaho Pánik című fekete komédiáját Nagy Judit rendezésében, Balogh Mihály, Kovács Máté és Szabó Miklós Bence főszereplésével. A premier május 10-én, pénteken 20.30-kor lesz az Igézőben, és a darabot másnap is láthatja a közönség, ugyancsak 20.30-kor.

Éjnek évadján toppan be Max lakásába Leo, aki élete párja elől menekülve kér menedékjogot gyerekkori jó barátjától. Hamarosan kiderül, hogy Leóval valami nincs teljesen rendben, ahogy Max-szal sem – és amikor betoppan Joni, Max testvére is, teljessé válik a kép: mindhármukon óriási a nyomás. A három, látszólag sikeres férfi képtelen megbirkózni azzal a ténnyel, hogy elmúltak harminc évesek. Életük egyik napról a másikra romokban hever: egyiket a barátnője dobja ki, a másik még a sarki boltig se bír elmenni szörnyű agórafóbiájában, de még a helyi talkshow sztárjának is pünkösdi a királysága. Leo, Max és Joni botcsinálta terápiákkal próbálják orvosolni egymás baját, de mivel mindegyik magából indul ki, módszereik enyhén szólva kétes eredményt hoznak. Azt viszont derűsen nyugtázhatja a néző, hogy a nőknél már csak a férfiak rosszabbak, ha lelkizésre adják a fejüket.

A Pánik az előző évadban műsorra tűzött, ugyancsak Myllyaho tollából származó, a nők stresszkezelési stratégiáit bemutató vígjáték, a Káosz férfi „párja”. Kicsit furcsán hat, de néha nekik is szükségük van az újraépülésre, amikor úgy érzik, hogy kiégett, értéktelen, érzéketlen tárgyakká válnak a saját környezetükben… A darab korunk hétköznapi lelki mérgeiről, a burnoutról és a barátság építő erejéről beszél.

A mai túlpörgött, lelkeket megnyomorító életforma már-már elfogadott velejárója a mindennapi stressz, amely ellen férfiak és nők egyaránt küzdenek, a maguk sajátos módján. Míg a nők többsége talán könnyebben beszél a napi problémáiról barátai, ismerősei előtt, a férfiak többsége legfeljebb szótlanul őrlődik, még barátai előtt is… még akkor is, ha kifejezetten cél volt, hogy sörözés közben megbeszéljenek „valamit”.

Érzelmekről szót váltani férfiak között nem macsós, nem cool… pszichológushoz járni pláne „nem normális”… De akkor hol beszéljük ki azokat a látszólag egyszerűnek tűnő  érzelmi problémákat, amelyeket igenis válságként élnek meg a férfiak? Hát itt, a színházban… együtt, ebben a lakásban.. Mert amit itt – hol derűsen, hol nagyon is komolyan – átélsz, kiizzadsz magadból, az itt is marad… viszont talán elviszel magaddal egy pozitív gondolatot, vagy kapsz egy szimbolikus kulcsot magadhoz, másokhoz, a társadhoz, vagy a barátaidhoz… Szerintünk ezért fontos, hogy el gyere. Csak 18 éven felülieknek ajánljuk, és nemcsak a férfiaknak, természetesen!   

Pánik – Káosz – Harmónia – egy sikeres harmincas férfi életének állomásai. Mika Myllyaho (1966) neves finn rendező az elmúlt tíz év számos kedvező kritikai visszhangot kiváltó modern és klasszikus rendezése után 2005-ben írta meg első színdarabját Pánik címmel. Ma már ő napjaink egyik legsikeresebb finn drámaírója és rendezője, a fenti trilógia szerzője.

Mika Myllyaho – Nagy Judit:

Pánik

avagy férfiak az idegösszeomlás szélén

Szereplők:
Max, tervezőgrafikus: Balogh Mihály
Leo, mérnök: Kovács Máté
Joni, televíziós műsorvezető: Szabó Miklós Bence

Zene: Mörk zenekar

Rendező: Nagy Judit