Weöres Sándor Országos Gyermek­szín­játszó Találkozó Fejér megyei bemutatója

2021. október 5.   SZKKK  

Mikor:
2022. április 23., szombat, 09:00 – 16:30
2022-04-23T09:00:00+02:00
2022-04-23T16:30:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) idén is megrendezi a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatóját: az eseménynek a felújított Öreghegyi Közösségi Ház ad otthont április 23-án, szombaton 9 órától. A találkozóra ebben az évben nyolc csoport regisztrált, előadásaik mindenki számára megtekinthetők a színházteremben.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a helyi intézményekkel, szervezetekkel együttműködve 2022-ben is meghirdette a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót, amelynek célja, hogy megmutassa: a gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztalhatja a közös alkotómunka örömét. A harminc éve indult kezdeményezés a 6–15 éves korosztály számára teremt bemutatkozási lehetőséget. A találkozó Fejér megyei fordulóját idén is az SZKKK szervezi, az eseménynek április 23-án, szombaton 9 órától lehet részese a közönség az Öreghegyi Közösség Ház színháztermében. Az SZKKK lehetőséget ad a csoportoknak az előzetes helyszíni próbára április 9-én, szombaton délelőtt.

Műsorrend:

  9.00–9.25  A kétbalkezes varázsló, 1.rész (Prikulics Gyermekszínház 1. csoport, Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola – Szín-Tér Egyesület, Székesfehérvár)

  9.50–10.10  A kétbalkezes varázsló, 2.rész (Prikulics Gyermekszínház 2. csoport, Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola – Szín-Tér Egyesület, Székesfehérvár)

10.20–10.45  A három kismalac („Morzsák” Színjátszó Csoport, Adonyi Szent István Általános Iskola és AMI)

11.00–11.15  Mese-játék (Bökönc csoport, Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola, Aba)

11.30–11.45  Menjünk-e a színjátszóra, avagy Jóka ördöge (Göncölpallér csoport, Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola és Atilla Király Gimnázium Aba Sámuel Tagiskolája, Aba)

11.55–12.40  Eredményhirdetés, szakmai megbeszélés

12.40–13.00  Ki itt a király? (Kossuth Színkör, Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola)

13.10–13.30  Szikrák… (Örömszikrák, Heidi Studio, Székesfehérvár)

13.45–14.10  Álomzóna (Petőfi Színpad, Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium)

14.20–15.00  Eredményhirdetés, szakmai megbeszélés

Ebben az évben nyolc csoport jelezte részvételi szándékát a megye településeiről. A Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola és a Szín-Tér Egyesület Prikulics Gyermekszínháza két csoporttal vesz részt a találkozón. Buza Tímea színművész rendezésében ezúttal egy mesejátékkal készültek a gyerekek. Békés Pál Kétbalkezes varázsló című meseregényéből készült színpadi változat első részét az egyik, a másodikat a másik csoport előadásában láthatja a közönség. A Fekete Heidi vezetésével működő Örömszikrák csapatban több fehérvári iskola diákjai játszanak együtt. Szeretnek nevetni és nevettetni, de a „szikrákkal” gondolatokat is elindítanak. A mostani bemutató nagy kihívás mindannyiuk számára, mert először próbálkoznak valami újjal: egy nagy közös játékkal, amivel másoknak és maguknak is örömöt szereznek. A fehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola Kossuth Színkörének sok akadályt kellett leküzdeni, hiszen nem volt olyan próbájuk, amelyiken minden diák jelen lett volna, de jelentkeztek és jönnek a találkozóra, hogy választ kapjanak a kérdésre: „Ki itt a király?” – a szerkesztett játékot dr. Kalmárné Várady Henriette Lilla rendezte.

A Petőfi Színpad a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium kisgimnazistáiból álló csapat, akik az idei tanévtől játszanak együtt. Álomzóna című életjátékukat a saját ötleteik alapján hozták létre. Péntekenként, a hetedik-nyolcadik órában próbáltak, kissé már fáradtan, de mindig sok nevetés közepette. Az előadást Leszkovszki Anna rendezte. A Bökönc csapat az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolából regisztrált, tagjai második osztályosok. Második éve foglalkoznak drámajátékkal és néptánccal. A gyerekek egy speciális iskolai programban, az Abai Életfaprogramban vesznek részt, amelyben a népzene, a népi játék, a néptánc, a népmesék és a népi mondókák jelen vannak a tanulók mindennapjaiban. Az előadásukban látható Mese-játékban is ezek az elemek ötvöződnek. A rendező Gőbölös Gábor, a bemutatón citerán közreműködik Dérné Kovács Ibolya.

A Göncölpallér csoport a Sárvíz AMI és az Atilla Király Gimnázium Aba Sámuel Tagiskolája képviseletében érkezik a találkozóra. A csoport tagjai egy osztályba járnak, negyedikesek. Szakköri keretben foglalkoznak színjátszással. A darabválasztás nagyon nehéz volt, és hogy mennyire sikeres – az most fog kiderülni. Előadásuk címe: Menjünk-e a színjátszóra, avagy Jóka ördöge, a rendező Hegedűs Csabáné és Tömör Zsuzsanna. Adonyból érkeznek a találkozóra a „Morzsák”. A Szent István Általános Iskola és AMI színjátszó csoportja harmadik éve működik, tagjai nagyon szeretnek játszani, improvizálni, darabokat színpadra állítani. Ők a Három kismalac című mesével igyekeznek jókedvre deríteni a nagyérdemű közönséget, az előadás rendezője Füsi Gyöngyi.

A produkciókat két szakember értékeli: Pátkay Mónika drámapedagógus, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja és Zalavári András meseterapeuta, drámapedagógus, rendező. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó idén is kétfordulós lesz, a második forduló az országos fesztivál, amelyet június 9–11. között Debrecenben rendeznek meg. Erre az eseményre a megyei forduló bemutatóit értékelő szakemberek delegálják a legjobbnak ítélt előadásokat. A meghívásról elektronikus úton értesítik a meghívott csoportok vezetőit.