Ha október, akkor munka és tanulás, azaz két fontos esemény Székesfehérváron: október 15-én, hétfőn, a Fejér Megyei Hírlap Állásbörze a munkakeresőket, munkahelyváltásra készülőket várta, október 16-án, kedden pedig a továbbtanulás előtt álló diákoknak szolgált hasznos információkkal az Alba Regia Felsőoktatási Expo. Az oktatási kiállítást már negyedik alkalommal rendezték meg a Alba Regia Sportcsarnokban, ahol az egyetemek mellett a duális képzésben résztvevő vállalati partnerek is bemutatkoztak.

A szakkiállításon a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. A duális képzési forma lényege, hogy a hallgatók, miközben nappali tagozaton tanulnak, egyidejűleg gyakornokként dolgoznak a képzésben résztvevő és a tanulmányokhoz kapcsolódó gyakorlati oktatást nyújtó vállalatnál, így naprakész szakmai gyakorlati ismereteket szerezhetnek és megismerkedhetnek a szakterületüket érintő legújabb technológiákkal is.

A rendezvényen  amelyet Székesfehérvár önkormányzata megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. szervez  önálló standokon képviseltették magukat a fehérvári felsőoktatási intézmények: a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, a Kodolányi János Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara.

Az expo legfontosabb célja: itthon tartani a fiatalokat, ennek érdekében van jelen a kiállítók között az össze helyi egyetem és azok a cégek, amelyek a duális képzésben részt vesznek. „Higgyétek el, jó itt egyetemistának lenni!” – Cser-Palkovics András polgármester rövid köszöntőjében arra biztatta a diákokat, informálódjanak, válasszanak a fehérvári lehetőségek és maradjanak a városban.

András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja arról beszélt: az idén száz új beiratkozóval bővült a campus létszáma, közöttük 47-en végzik tanulmányaikat duális képzés keretében.  Az egyetem 27 duális partner 101 pozícióval várja a leendő hallgatókat többek között a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, valamint a csak Fehérváron elérhető sportközgazdász szakokra. A campus az infrastrukturális fejlesztések miatt is vonzó lehet, az egykori laktanyaépületben új előadók, laborok, kapnak helyet, de egy modern könyvtár is lesz itt. András Krisztina arról is szólt: a napokban sokat hallhattak a Corvinust érintő átalakításról, fontos tudnivaló, hogy a 2019-20-as tanévre jelentkezőket a változások nem érintik, önköltséges és államilag támogatott képzések egyaránt indulnak az egyetemen.

Maradjanak a városban, sőt, jöjjenek ide máshonnan is – a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese, Berta Ákos biztatta erre a diákokat. Az önkormányzat támogató hozzáállásának köszönhetően a helyi felsőoktatás fejlődik, kitűnő lehetőségek, egy élhető, szép város várja itt a leendő hallgatókat. A Kodolányi különlegessége a művészeti képzés, amelyre a Felvidékről, a Vajdaságból, de Európa más országaiból is érkeznek diákok. A dzsesszt tanuló diákokat a város kulturális életébe is igyekszik integrálni az intézmény – hangzott el. Berta Ákos kiemelte: az egyetem – amelyen a gazdálkodási szakok mellett közösségszervező és szociális munkás képzést is folyik – sajátossága az a kezdeményezés is, amely két alap szakos diploma megszerzésének lehetőségét kínálja egy áráért.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, Györök György köszöntőjében hangsúlyozta: az intézmény negyven éve részese a hazai mérnökképzésnek. A szakemberhiány miatt is érdemes tájékozódni a műszaki képzés előnyeiről. Az Óbudai Egyetem is részt vesz a duális képzésben, amelynek sok előnye között az egyik legfontosabb, hogy a gyakorlati képzésért fizetést kapnak a hallgatók, ami az ösztöndíjakkal kiegészítve a megélhetést is biztosíthatja. A dékán kiemelte: mindezek mellett az egyetem családias légköre is vonzó lehet a jelentkezők számára. Nálunk minden egyes hallgató fontos – fogalmazott Györök György.

Az eseményen jelen voltak az egyetemek vállalati partnerei, azok a cégek, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a Székesfehérváron elérhető duális képzésben tanuló hallgatók számára. Az expo látogatói az intézmények képzései mellett megismerkedhettek a vállalkozások nyújtotta lehetőségekkel, első kézből kaphatnak információt minden – a felvételi jelentkezéssel, az induló szakokkal, a duális képzések tartalmával – kapcsolatban felmerülő kérdésre, de az érintett cégek elképzeléseiről, az újdonságokról is hallhattak a helyszínen. A végzősök ki is használták a lehetőséget: a már duális képzésben tanuló egyetemistákat faggatták arról, milyen a munkakörnyezet, segítőkészek-e kollégák, tudna-e tanulni a vizsgaidőszakban. A cégek képviselői pedig az elvárásokról adtak felvilágosítást az érdeklődőknek. A Programszervező Kft. egy kis „frissítővel” is készült az eseményre: online játszható feleletválasztós játékra hívták a diákokat, akiknek a kiállítókkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. A résztvevők kis ajándékot kaptak, a legjobbak pedig két személyre szól belépőt nyertek a Fehérvár Táncosa decemberi döntőjére, valamint a Barátság moziba.

Hajnal Csilla
Fotó: Simon Erika (ÖKK)