Hírek

Gyakorlati tudást szereznek az elmélet mellé

2020. január 31.   Hajnal Csilla  

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán két évvel ezelőtt indult a turizmus-vendéglátás szak, duális formában. A Fehérvári Programszervező Kft. a kezdetektől részt vesz partnerként a képzésben, amelynek lényege, hogy a hallgatók az elméleti tanulmányok mellett gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek, hiszen heti két napot munkával töltenek. Jelenleg az egyetem két hallgatója, Bazsó Ágnes és Pincési Eszter ismerkedik nálunk a rendezvényszervezés titkaival. Mindketten kaptak már komoly feladatokat, és úgy tűnik, „megfertőződtek”, élvezik a pörgős munkát.

A másodéves Bazsó Ági budapesti, azért jött Fehérvárra egyetemre, mert duális formában itt indult a turizmus-vendéglátás szak. Jobban szeretek dolgozni, mint tanulni – válaszolja mosolyogva a miért vonzotta a képzés kérdésre, de ennél persze többről van szó. Hasznos szinte azonnal látni és kipróbálni a gyakorlatban azt, amit elméletben tanul, a munka ki is kapcsolja, feltölti – magyarázza. Már gyerekként is azt gondolta, esküvőszervező lesz, de aztán rájött, abba hamar beleunna – amit most csinál, azt viszont nagyon élvezi. Sokféle rendezvény van a városban, mindegyik más kihívást jelent. Nyáron nagy élmény volt a Királyi Napokat végigkísérni, rengeteg ismerőst is köszönhet a munkának. Egy éve még hazament bulizni, de mostanában inkább marad itt, Fehérváron – mondja Ági, aki büszkén említi, hogy idén már saját rendezvénye is lesz, ő szervezi a végzősök városi buliját, a Bolondballagást. A fiatal lányt a környezetvédelem is érdekli. A magánéletben is fontosnak tartja a témát, éppen ezért a félévet záró egyik dolgozatában is ezzel foglalkozott: kidolgozott és bemutatott egy projektet, amelynek témája az újrahasznosítás a kft.-ben és a városi rendezvényeken. A prezentáció jól sikerült, az ötleteit elfogadták – mondja Ági, aki reméli, hogy a városvezetés is beáll a projekt mögé, amely akkor lesz igazán sikeres, ha meg is valósul.

Előbb a főváros felé kacsingatott, de aztán a duális képzés miatt a fehérvári campust választotta a most elsőéves Pincési Eszter is. A rendezvényszervezés a sárszentmihályi lány életében is jelen van egy ideje, édesapja rendezvénytechnikai cégében segített már néhányszor a hagyományos családi nap szervezésében, de – közösségi szolgálatot teljesítő diák önkéntesként – a Programszervezőnél is szerzett már tapasztalatot a Királyi Napokon és a Hetedhét Játékfesztiválon. Amikor a duális képzést választotta, egyértelmű volt, hogy ide jelentkezik gyakornoknak. Nem bánta meg, egy fiatalos cégben dolgozhat, ahol könnyen be tudott illeszkedni. Kollégának tekintik, bárkitől kérdez, a tapasztaltabb munkatársak segítik mindenben – mondja Eszter, aki a Gólyabál szervezésében vett részt aktívan, már a legelső megbeszélésektől kezdve. Az erről készített beszámoló, no meg az aktivitás és a megszerzett ismeretek mellett egy prezentáció adja majd a cégnél végzett munka félévi értékelésének alapját – magyarázza a lány, aki az első néhány hetet még nehéznek érezte, de amint beleszokott az egyetemista létbe, már élvezte, élvezi a duális képzés előnyeit. Nincsenek hátrányban amiatt, mert dolgoznak – hangsúlyozza, hiszen a munkahelyen figyelembe veszik, hogy vizsgázni kell. Az is pozitív, hogy rajta kívül van itt másik duális hallgatói is, Ágitól és kérdezhet, hiszen ő egy évet már végigvitt a Programszervezőnél. Az egyetemen is jó a társaság, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tagjai sokat segítenek, a vizsgák kapcsán is, ha kell. Szinte mindenki ismer mindenkit, tényleg baráti a hangulat – ez is sokat számít, foglalja végül össze tapasztalatait Eszter.

Fotó: Igari Balázs