Hírek

Utánpótlást nevelünk: gyakornokok a Programszervezőnél

2018. október 11.   Hajnal Csilla  

Idén először indult turizmus-vendéglátás szak a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A Fehérvári Programszervező Kft. vállalati partnerként vesz részt a duális képzésben: két hallgató, Bodolai Kitti és Ujfalusi Zsaklin Zsófia nálunk szerezheti meg a rendezvényszervezéshez szükséges elméleti ismeretek mellé a gyakorlati tapasztalatokat. A lányok már a tanév kezdés előtt belekóstoltak a programszervezők munkájába: a Székesfehérvári Királyi Napokon mindketten kaptak feladatokat, a tanévkezdés óta pedig hetente két napot töltenek új munkahelyükön.

Zsófi tavaly a Corvinus gazdálkodás-menedzsment szakát kezdte el duális képzésben, de gyorsan rájött, ez a munka nem igazán neki való:

– A munkatársak kedvesek voltak, de a controlling, a számok világa nem állt közel hozzám. Pörgős fajta vagyok, szeretem, ha mindig történik körülöttem valami – a rendezvényszervezés pont ezért passzol a személyiségemhez. Amikor meghirdették az új szakot, nem sokat gondolkoztam, főleg, amikor kiderült, hogy a Programszervezőnél is lehet dolgozni. Jelentkeztem, felvettek – a nyáron pedig már ki is próbálhattam magam. Az Alba Regia Táncegyüttes tagjaként augusztusban fellépőként és szervezőként is részese lehettem a programoknak – tanulságos és érdekes volt belelátni, mennyi minden kell ahhoz, hogy egy rendezvény jól működjön, nagyon élveztem a közös munkát!

Zsófinak a tánc miatt fontos volt, hogy Fehérváron tudjon továbbtanulni. A Corvinus jó döntésnek bizonyult: a tanárok ugyanazok, mint Budapesten, viszont itt sokkal családiasabb a környezet, az oktatók szinte név szerint ismerik a hallgatókat – mondja a csupa mosoly fiatal lány, akinek a nyelvtanulási lehetőség miatt is tetszik a választott szak: az egyetemen az angol és a német mellé franciát és olaszt vagy spanyolt szeretne még tanulni.

A Vasváriban idén érettségizett Bodolai Kitti számára is fontos volt a nyelvtanulás az egyetem és a szak választásánál. Angolul és olaszul beszél, a tudását fejleszteni is szeretné. A duális képzés mellett azért döntött, mert vonzotta, hogy már az egyetemen tapasztalatot szerezhet, és az sem mellékes szempont, hogy fizetést is kap. A rendezvényszervezésről azt mondja, az a legjobb benne, hogy a programok, amiben az ő munkája is benne van, egyszerre sok embernek szereznek örömöt.

– A nyáron azonnal „bedobtak a mély vízbe”, nagyon sok mindent tanultam hirtelen a Királyi Napok alatt. A rendezvényszervezés változatos munka, megfogott már a kezdetektől. Nincs két egyforma program, mindegyikből más emlékek maradnak meg. Itt minden mindennel összefügg – rengeteg ember munkája kell ahhoz, hogy működjön, amit előre eltervezünk. Közösen, együtt kell dolgozni, ez is jó benne – persze ettől nehéz is, mert alkalmazkodni kell, és gyorsan megoldani a problémákat. Az is jó ebben a munkában, hogy a programok segítségével megmutathatjuk az ide érkezőknek, ez a város egy szuper hely, jöjjenek vissza máskor is – fehérváriként ezt is fontosnak tartom.