Hírek

Hiába szél és eső, csak azért is gyereknap!

2021. május 30.   Hajnal Csilla  

Három sárkány áriázott, ment a gőzös Kanizsára, Pulcinella kertészkedett és énekelt, nyomozás folyt Pacák után és még a honfoglalók is összecsaptak a hétvégén Fehérváron, hogy minden érintett számára emlékezetes legyen a gyereknap. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ négy házában várták a hétvégén a családokat, a bábszínházi élmények mellett jó zenéket, mulatságot, és persze sok-sok játék lehetőséget kínálva kicsinek, nagynak egyaránt. A belvárosban pedig egy egész hétre prolongálták a gyereknapot, a Babaszobák nyomában elnevezésű játékban ott még június 7-ig kipróbálhatja magát az ifjabb korosztály.

Négy városrészben, két napra elosztva „tálalta” a gyereknapi programokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális központ szervező csapata: az Öreghegyi és a Szárazréti és Feketehegyi Közösségi Ház szombaton, a Felsővárosi és a Kisfaludi Közösségi Ház vasárnap délután nyitotta ki kapuit, bízva abban, hogy a sokszínű program akkor is bevonzza a látogatókat, ha az időjárás nem éppen a kellemes arcát mutatná. Az időjárás „hozta is a formáját”, szombaton a szél, vasárnap meg az eső tette próbára a szervezők idegeit – a vendégek azonban végül csak megérkeztek, és láthatóan jól is érezték magukat a programon.

Szombaton például a Ziránó Színház Pulcinella kertészkedik című előadásán, a Szárazréten olyannyira belelkesült a közönség, hogy kis híján a paraván mögé is bekukucskáltak, csak hogy lássák, mi történik. A Felsővárosban és Kisfaludon másnap egy másik, és másféle Pulcinella-darabot láthattak a gyerekek, ebben Nizsai Dani nevettette meg nézőit a magyar Vitéz Lászlót idéző, vérbő humorú történettel. Fabók Mancsi Bábszínháza a halhatatlanság országába vitte el a népmese hőseit és a közönségben helyet foglaló gyerekeket, ráadásként pedig a produkcióban szereplő bábokat és azok mozgatási technikáját közelebbről is megismerhette a közönség.

Világjáró vendégek is érkeztek szombaton a színpadokra: Sarkadi Bence saját készítésű, különleges, míves marionett figurái lenyűgözték a nézőket, a felnőttek pont úgy nézték tátott szájjal a trapézon fantasztikus ügyességgel lengő „artistát”, meg a nézők között huncutkodó, ide-oda libbenő apró kis figurát, ahogyan a gyerekeik. Óriási sikert aratott a „három terror”, azaz a három sárkány fellépése: a több kontinenst megjárt marionett-mester elképesztő precizitással mozgatta a triót, igazi profi zenés-táncos show-t látott-hallott a közönség.

Ami a zenét illeti, abból bőven jutott gyereknapra. Személyes kedvencünk a Kolompos zenekar, aki a Szárazréten olyan „bulit csinált”, hogy arra minden jelenlevő sokáig emlékszik majd, ebben biztosak vagyunk. A zenekar tagjai hangszereik mellett a közönséget is jól ismerik, a muzsikát humorral elegyítve viszik magukkal a gyerekeket – és finom erőszakkal a felnőtt kísérőket is –, hogy ne csupán passzív szemlélői legyenek a koncertnek, de aktívan részt vegyenek abban: közös éneklés, játék, a végén pedig fergeteges táncmulatság, vonatozás a Megy a gőzös kezdetű dalra – az is mosolygott, aki csak kívülről nézte, hát még aki benne volt! Kisfaludon a Bogár Muzsika zenekar szórakoztatta a gyerekeket, és a koncert végén táncba, közös mulatságba is hívta őket.

Hasonlóan jó élmény volt Dés András jazz játszótere, amelyet vasárnap „nyitottak meg” a gyerekek előtt. A kiváló fiatal muzsikus két zenésztársával képzeletbeli utazásra hívta a jelenlévőket. A mesés kirándulás egy felvázolt alapötletből kiindulva a gyerekek képzeletére építve alakult: hegyről völgybe csúsztak le, ahol különleges fára és annak különleges, brokkoli formájú, de alma ízű gyümölcsére, no meg egy alvó bagolyra bukkantak – a közösen formált történetet a zenészek hangokkal, dallamokkal színezték ki, hangszereikkel „beszélgettek” a gyerekekkel, akik láthatóan élvezték a helyzetet, együtt „rezegtek” a profikkal.

A 6–12 éves korosztálynak szánt produkció mellett a kisebbeket a Zeneoviba várta Bergerné Szőnyi Anna és Varró János: az énekes játékok mellett itt is lehetőség volt kipróbálni számtalan hangszert és hangkeltő eszközt a kolomptól a kereplőn át a különféle dobokig. Interaktív zenés programot kínált vasárnap Joós Tamás Violin király és Hanga királykisasszony című meséje is, amely Pentatóniába, annak is öt tartományába vezette el a gyerekeket, akik a Nyenyerék (tekerőlantosok), a Bandurák (citerások), a Tilinkák (furulyások), a Tamburások (csörgődob) és a Csuvavák (az esőbotolók) földjének bejárása után zenakart alapítottak, hogy végül közösen muzsikálják ki az ördögöt a király lányából.

A színpadi programok mellett sok-sok játék is várta a vendégeket mind a négy helyszínen, de kézműves foglalkozásokat is kínáltak a gyerekeknek a szervezők, amelyeken többek között dínókat is készíthettek. A Terembura egyesület rejtélyes nyomozásának köszönhetően pedig a kitartó és lelelkes kutatók Pacák nyomára is bukkanhattak. És akinek mindez még nem lett volna elég, a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület esővel és széllel is dacoló harcosainak köszönhetően azt is megtudhatta, milyen fegyverekkel és milyen ruházatban küzdöttek a honfoglalók. A marconának tűnő, de a pajzsok és kardok mellett humorral is felvértezett harcosok összecsapásait hol többen, hol kevesebben figyelték, de minden helyszínen sikert arattak, már csak azért is, mert mindenütt megengedték, hogy a közönség kézbe vegye fegyvereiket, sőt, rövid időre még páncélsisakjaikat is kölcsönadták a leglelkesebb nézőknek.

A hétvégi gyereknappal nem ért véget a móka, a belvárosban ugyanis még egészen június 7-ig láthatóak a Babaszobák nyomában című játék tablói. A kutakodós játék leírása a belváros több pontján is olvasható, a szükséges menetleveleket pedig az infotornyokon vagy a Tourinform irodában szerezhetik be az érdeklődők.

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Hajnal Csilla és Lőrincz Miklós

Gyereknapi albumaink a Facebookon »

 


 

,