Hírek

Fesztiválhangulat a tóparton

2022. május 16.   SZKKK  

Izgalmas művészeti projektek a parton és a vízben, kiállítások, művészeti vásár fiatal alkotók műveiből, koncertek és görög táncház a sétányon – megnyílt a 21. Kortárs Művészeti Fesztivál, amely egész héten változatos programokkal várja az érdeklődőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és a Csónakázó-partján.

A „fesztivál a fesztiválban”, azaz a Jam-Bory-Vár már szombaton megtöltötte a várat, több százan fordultak meg az elmúlt két évben nélkülözött, és a megjelent sokaság alapján igencsak hiányolt összművészeti pikniken. A Bory-vár és MéhKasAula közös programja bábműsorral várta a gyerekeket, a mandalakészítő foglalkozáson akár az egész család együtt ügyködhetett a hangulatos Százoszlopos udvarban. A színpadon fellépett a Grabovski, az AZNAP Project, a Tudósok és a Zuboly, a JamBory Slam 6.0 idén a hölgyeknek adott teret a bemutatkozásra, az Elefántos udvarban Savages y Suefo bakelitjei szóltak. A Vagyóczky-szobában izgalmas kiállítás nyílt: a saját művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiáló drMáriás állította ki képeit. Az esti programokat – a már színesbe öltözött várban – a Fire Fantasy Tűzszínház produkciója zárta.

A fesztivál hivatalos nyitónapja vasárnap volt a Csónakázó-tó partján. Több kiállítás megnyitóra várták az érdeklődőket: a házban negyven tehetséges fiatal kapott bemutatkozási lehetőséget, a kis kiállítóterembe látogatók akár személyesen is megismerkedhettek a művészekkel, akiktől vásárolni is lehet a hét folyamán. A nagyobbik kiállítóban Szerencsés Gabo divattervező tárlatát láthatják az érdeklődők. A májusi kánikulában nézelődő lányok, asszonyok közül többen is hosszabb ideig álldogáltak a lenge nyári ruhák mellett, de a tervező táskái is láthatóan tetszettek a közönség hölgytagjainak. A kiállítás az alkotómunka folyamatát is megmutatja, skicceket is láthat az érdeklődő, de papírplasztikákat és – az újrahasznosítás jegyében készült – ékszereket is kiállított a tervező. Az épület előtti zöldterületen és a tóban az idén harmincéves Fehérvári Művészek Társasága tagjainak munkái láthatók – a művészek a hivatalos megnyitó helyett beszéltek a projektjeikről, amelyek nemcsak nappal, de éjszakai is látványosságot nyújtanak, érdemes hát a hét során legalább egyszer esti sétát tenni a Csónakázó-tó mellett.

A görög zene és tánc szeretete tartja össze már öt éve a Sirtaki néptánccsoport, amelynek műsora indította a fesztivál táncos programját. Két koreográfia után táncba hívták a körülöttük állókat, a közönség vevő volt az invitálásra, az egyszerű lépéseket a gyerekek is tudták követni – igazon jó hangulat kerekedett a közösségi központ előtt.

Pár méterrel és egy fél órával arrébb aztán egy más zenei világ várta a hallgatóságot: az Alba Regia Ütőegyüttes fiatal muzsikusai remek programmal állt elő. Csörgődob-párbaj, felmosónyelekkel és kukákon előadott kortárs művek mellett egy kis „utazásra” hívták a hallgatóságot, afrikai, japán és spanyol dallamokat mutattak be, és ígéretükhöz híven be is vonták őket a zenélésbe: a brazil karnevál hangulatát idéző muzsikát különösen élvezte a közönség. A darabok között rövid kis ismertetőkkel is szolgáltak a zenészek, a hangszerek mellett többek között a minimalista zene jellemző jegyeiről is hallhattak a produkciót figyelők. A komolyzene után a színpad felé fordultak a nézők, ahol az estét záró Random Trip adott koncertet.

 

 


 

,