Hírek

Bővül az óriásbáb-család

2022. július 24.   Gyöngyösi Tímea  

A magyar középkor kiemelkedő alakjait megszemélyesítő, közel öt méter magas óriásbábok 2013 óta a Székesfehérvári Királyi Napok jelképévé váltak. A bábcsalád idén két új taggal, IV. László és III. András királyokkal 23 tagúra nő.

IV. (Kun) László az utolsó előtti Árpád-házi királyunk. A fiatalon életét vesztő uralkodó a magyar történelem egyik legérdekesebb és legszínesebb királya volt. Tízévesen került a trónra, regnálásának első éveiben azonban el kellett viselnie az egyre nagyobb hatalommal rendelkező főúri családok kényszerű gyámkodását. Azt a belső feszültséget sem tudta feloldani magában, hogy a keresztény magyar monarchia királyaként szeretett volna egy kötöttségektől mentes, szabad életet élni, mint azt az országban élő, nomád életmódot folytató kunok tették. Az Árpád-házi király szívesen tartózkodott köreikben, ezért kapta az utókortól a Kun melléknevet. Hányattatott életének sorsszerű tragédiája, hogy végül szeretett népéből kerültek ki gyilkosai.

 

A király tragikus halála után már csak egy férfiú élt a honalapító Árpád családjából. Utolsó Árpád-házi királyunkat származása okán Velencei Endrének is hívják. Főleg annak köszönhette Magyarországra hívását, hogy a bárók a jövendő gyengekezű királyt látták benne. Trónra lépésekor már súlyosan előrehaladott állapotban volt az a folyamat, amelynek eredményeként az ország jelentős részei valójában nem a király, hanem az adott területen birtokokat felhalmozó főúr hatalma alatt álltak. Ezek a főurak valójában már királyként viselkedtek saját területükön. III. András törekedett a központosításra, de komoly eredményt nem tudott elérni. Politikájában a középnemesség, a városok és az egyház támogatását igyekezett felhasználni, de ezek az erők sem tudták a bárók hatalmát egyensúlyozni. Házasságai sikertelenek voltak, fiúgyermeke nem született. 1301-ben, halálakor Ákos nembéli István nádor az „Árpád-ház utolsó aranyágacskája”-ként búcsúztatta.

Óriásbábjaik Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész tervei alapján Majoros Gyula Blattner Géza-díjas bábkészítő-mester, szobrászművész vezetésével Kecskeméten készülnek, hogy augusztus 12-től csatlakozhassanak a Székesfehérvári Királyi Napok közönségkedvenc gyűjteményéhez.