Hírek

Virágkonyha a Királykúton

2022. szeptember 22.   SZKKK  

Az ehető virágok világába vezette be az érdeklődőket Halmos Monika fitoterapeuta csütörtökön este a Királykúti Társalgó szeptemberi eseményén. Az előadáshoz kapcsolódóan Vass András gasztrofotóiból nyílt tárlat, és a jelenlévők kóstolót is kaptak a virágkonyhában készült ételekből.

Csábító fotók fogadták a Királykút Emlékházba érkező közönséget: csupa finom falat, sült és főtt fogások, saláták, különféle édességek, lekvárok, italok sorakoznak a falakon. Vass András fotói, amelyek Halmos Monika fitoterapeuta könyveihez készültek, korábban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállításán is láthatóak voltak, Fehérváron pedig október 21-ig lehet megtekinteni őket a ház nyitvatartási idejében. 

Virágot szinte mindenki kóstolt már: Halmos Monika erre irányuló kérdésére nagyon sok kéz lendült a magasba. A legismertebb és talán legfinomabb ehető virág az akác, ezt már gyerekkorban megismerik az emberek. Az utóbbi évtizedekben nagyon népszerű lett a levendula is, ezzel főként édességeket készítenek – hangzott el az előadás bevezetőjében, majd következtek azok a virágok, amelyekről talán nem is gondolnánk, hogy ehetők.

Halmos Monika, aki természetesen virágmintás ruhában érkezett az estre, az évszakok sorrendjében haladt a virágokkal: elsőként az ibolya került terítékre, majd sorban, egészen az őszi virágokig rengeteg színes, ízes virág. A fitoterapeuta vetített képes előadásában minden virág esetében szólt arról, milyen ételek vagy italok készíthetők belőle. Mint mondta, „kezdőknek” érdemes először a virágszörpökkel megismerkedni – és igazából ezeket sokan ismerik is, hiszen például bodzaszörpöt mindenki ivott már.

Az előadó hangsúlyozta, hogy csak saját termesztésű, vagy megbízható helyről származó, biztosan vegyszermentes virágokat szabad megenni, például a virágboltiak nem alkalmasak erre. Akár balkonládában is nevelhetünk ehető virágoskertet, ha alacsony növekedésű fajtákat választunk. 

Virágételek nem csak szóban és a falakon voltak jelen ezen az estén: a terített asztalon is várták a közönséget, így az előadás után ízelítőt is kaphattak a természet ízeiből.

Halmos Monika virágkötészetet, dísznövénytermesztést tanult, később művészeti képzéseken vett részt, és sok-sok év tanulás és tapasztalás után természetgyógyász-fitoterapeuta vizsgát tett. 1999-ben jelent meg első könyve az ehető virágokról, ez egy csapásra ismertté tette a nevét, ezt 83 további kötet követte. A Rózsakunyhó Alkotóműhely alapítója rendszeresen tart előadásokat, workshopokat az ehető virágok és vadnövények, gyógynövények témakörében, de népszerűek „zöld” gyerekfoglalkozásai, az általa vezetett gyógynövényes-erdőfürdős séták, túrák, főzőkurzusok is.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,