Éneklő Ifjúság hangverseny

2022. március 29.   SZKKK  

Mikor:
2023. április 26., szerda @ 09:00 – 14:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-04-26T09:00:00+02:00
2023-04-26T14:00:00+02:00
Hol:
Táncház
Székesfehérvár
Malom utca 6.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Zichy-Orosz Júlia
+3670/443-7068

 

Tizenhárom kórus műsorát hallhatja a közönség az Éneklő Ifjúság idei hangversenyén, amelynek Székesfehérváron, a Malom utcai Táncház ad otthont április 26-án, szerdán 9 órai kezdettel.  A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA több évtizedes hagyománnyal bíró eseményét ebben az évben is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezi meg. A kilenc órakor kezdődő program ingyenesen látogatható.

Egy híján 90 éve, 1934 óta létezik az Éneklő Ifjúság mozgalom, amelynek keretében az elmúlt évtizedekben országszerte számos kórus mutatkozhatott be. Az egyik legnagyobb, sok énekelni szerető fiatalt megmozgató zenei rendezvény hangversenyeit a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA (és annak szakmai elődei) szervezi. A KÓTA  felhívására ebben az évben Fejérből hat iskola 13 kórusa és énekegyüttese jelentkezett, az ő műsoraikat élvezheti majd a közönség Székesfehérváron. Az alsó és felső tagozatos diákok, illetve középiskolások alkotta kórusok a Malom utcai Táncházban adják elő műsorukat április 26-án, szerdán kilenc órai kezdettel.

Program

9.00 Köszöntő

9.10 Hermann László Vegyeskar

9.29 Teleki Blanka Gimnázium Kamarakórusa

9.46 Teleki Blanka Gimnázium Egynemű kar

9.59 Legkisebbek Kórusa (Kodály Zoltán Általános Iskola)

10.19 „Hétpróbások” (Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium)

10.30 Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskar

10.50 „Fejér” liliomszálak (Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium)

11.00 Szünet

12.00 Tulipánok Énekegyüttes (Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI)

12.11 Kodály Zoltán Gimnázium Leánykara

12.30 Kicsinyek Kórusa (Kossuth Lajos Általános Iskola)

12.47 Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI Gyermekkara

13.03 Kriminális Kvartett (Teleki Blanka Gimnázium)

13.19 Kodály Zoltán Gimnázium Vegyeskara

Székesfehérvárról négy intézmény diákjai érkeznek az Éneklő Ifjúság hangversenyére. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI kórusát Mihály György vezényli, a konzisok többek között Esterházy Pál, Kodály Zoltán darabjait és több olasz szerző művét is előadják – zongorakísérőjük Galambos Boglárka lesz. A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI négy kórussal jelentkezett az idei eseményre. A Legkisebbek kórusa az ének-zenét emelt szinten tanuló, alsó tagozatos kisdiákokból áll, karvezetőjük Polgár Zoltánné, a gyerekek Bárdos Lajos, Kodály, Britten és William Byrd műveit éneklik, a zongorán Ocskay-Mattyasovszky István Benedek működik közre. A zenét emelt szinten tanuló, 10–12 évesekből álló gyermekkar vezetője Nyárs Annamária, a kórus többek között Tóth Péter, Johannes Brahms és Szokolay Sándor műveit mutatja be, zongorakísérőjük Marouan Benabdallah lesz. A gimnázium leánykarát Feke Mariann vezényli, a diákok Bartók, Kodály, Bárdos és Palestrina műveit éneklik, zongorán kísér Vasvári Tamás. A gimnázium vegyeskarának vezetője Kneifel Imre, műsorukon többek között Mendelssohn, Farkas Ferenc, H. Smith és Kodály művei hangzanak el, zongorán kísér Vasvári Tamás.

A Kossuth Lajos Általános Iskolából érkező Kicsinyek kórusát Szünder Nóra vezényli, a Kossuth-nóták mellett magyar szerzők műveit is éneklik – az iskola kórusának zongorakísérője Bartha Melinda. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából jelentkezett a legtöbb kórus, négy is érkezik a hangversenyre: a kamarakórustól angol szerzők szerzeményei mellett Farkas Ferenc és Seiber Mátyás műveit is hallhatjuk. A Kriminális Kvartett trubadúr dallamokat, huszárnótát és bordalt is hoz a Táncházba, a gimnázium egynemű, női kara többek között Bárdos Lajos és Pászti Miklós egy-egy művét énekli, a vegyeskar sok más mellett az Over the rainbow című sokak által ismert dallamot is előadja – a kórusokat Reiner Renáta vezényli, a zongorakísértetet Szarka Andrea adja.

A Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium képviseletében a „Fejér liliomszálak” érkeznek a találkozóra, ők Fejér megyei népdalcsokrot nyújtanak át a hallgatóságnak, Tóth Anett irányítja a kórust. A másik nyéki csapat a „Hétpróbások” kórusa, ők Kodály, Ránki György és Kocsár Miklós műveivel jelentkeztek, a kórust Mohai Judit vezényli, a zongorakísérő Tóka Szabolcs lesz. A Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és AMI Tulipánok énekegyüttese – Márkusné Igmándi Zita vezetésével – Pesovár Ferenc gyűjtéséből származó népdalokkal örvendezteti meg a közönséget a Táncházban.

A kórusokat háromfős zsűri – Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya, Katona Tibor, a győri Palestrina kórus karnagya és Hartyányi Judit karnagy, a KÓTA elnökségi tagja – méltatja. A zsűri nemcsak értékeli, de javaslataival segíti is az iskolai karnagyok munkáját. A KÓTA azzal is támogatja az esemény megvalósulását, hogy a zsűritagok honoráriumának egy részét átvállalta.

Az Éneklő Ifjúság hangversenye szabadon látogatható, a szervezők szeretettel várják az érdeklődőket az ingyenes programra!