Hírek

Kortárs Művészeti Fesztivál a Csónakázó-tó partján

2023. május 9.   SZKKK  

Tánc és zene több műfajban, irodalom és könyvek, gasztroszínház, kiállítás és dizájnvásár, graffiti és tetoválás, talkshow és fényfestés – változatos, tartalmas programkínálat várja a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 19. és 21. között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján. Szirtes Folk Band, Subtones, Pankastic!, az Ivan & the Parazol tagjai és vendégei, Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Szabó Balázs – csak néhány a színpadi fellépők közül. A jövő hétvégi fesztiválra sajtótájékoztató keretében invitálta meg a székesfehérváriakat Lehrner Zsolt alpolgármester, Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Falvay Miklós médiaművész és Kiss László fotográfus a Székesfehérvári Művészek Társasága képviseletében. A részletes programról a www.fehervariprogram.hu honlapon és a KMF közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Színes és sokrétű programokkal várja a Kortárs Művészeti Fesztivál az érdeklődőket május harmadik hétvégéjén Székesfehérváron. A költségvetési megszorítások miatt ugyan szűkült az idei program, ám tartalmas három nap vár ránk a Csónakázó-tó partján, május 19. és 21. között – mondta el a sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt, aki kiemelte: fontos, hogy ismét a kulturális intézmények, művészeti csoportok, alkotók összefogásával valósulhat meg az esemény, amelyen bepillantást kaphatunk város művészeti életébe. Megjelenik a kortárs és a néptánc, a képzőművészet, a designer művészet, a testfestés és a gasztrokultúra, és persze lesz zene is, sok műfajban.

A fesztivált hagyományosan a több mint harminc éve működő Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri kiállítása nyitja pénteken a Csónakázó-tó partján. Az installációk mellett a művészek közös alkotásra is hívják majd a fesztivál látogatóit – invitálta május 19., péntekre az érdeklődőket az alpolgármester.

Falvay Miklós médiaművész arról is beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a társaság tagjai belvárosi „otthonukban” is bemutatják munkáikat, a Pelikán Galériában már május 12-től látogatható a Közös helyünk című tárlat. Ez az újraindulást, az újra megjelenést is jelképezi, hiszen közel fél évig zárva volt a galéria – tette hozzá. A fehérvári művészek, a hagyományoknak megfelelően Ecsedi Mária tervezte művészzászlóval köszöntik majd a Rózsaliget felől érkezőket, akik az SZKKK épülete felé haladva, a járda mindkét oldalán installációkat láthatnak. Tíz-tíz művész csoportos kiállítása mellett ott lesz a tóparton az a fejszobor is, amelyet már tavaly is láthattak a fesztivál vendégei, és amely esténként kel életre igazán a vetítésekkel. Az egyéni alkotások között látható majd Kiss László fotográfus interaktív kiállítása, amely a QR-kóddal rendelkező filmnegatívokon keresztül reflektál pozitívan az 1900-as évekre és a mai mobiltelefonok uralta világra. A másik interaktivitást azok a művészszékek adják, amelyeket a pavilon körül helyeznek el. Ezek egy része művészek által megfestett ülőalkalmatosság, másik része pedig még natúr felület lesz – ezeket a művészek és művészeti szakos tópartis diákok segítségével az alkotáshoz kedvet érző látogatók  alakíthatják kedvük szerint. A festésre szombaton és vasárnap délelőtt 10-től 12 óráig, illetve délután 14-től 16 óráig lesz lehetőség.

Pozitív élmények, közösségi események, irodalom, koncert, kiállítás várja a fesztiválra érkezőket – mondta el Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője. Részletes ismertetőjéből kiderült, a tóparton a hivatalos megnyitó előtt a néptánc is megjelenik a fesztiválon: az Alba Regia Táncegyüttes a Mesenép című táncszínházi produkcióból ad ízelítőt. Egy másik kiállításra is várják az érdeklődőket ezen a napon: a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói ruhákat, textileket, fotókat, animációkat hoznak Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központba. A pénteki zenei palettán a Corpus Rézfúvós Kvintett műsora és Szirtes Edina Mókus zenekara, a Szirtes Folk Band szerepel: a népzenei elemeket a beatbox popzenei hatásával és a jazz szabadságával ötvöző koncert igazi csemegét ígér. Az ízlelőbimbóknak is „ad” a Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című előadása, amelynek keretében fiatal móri borászok, a Brigád borait kóstolhatja a közönség, miközben a színészek köztük járva, a helyszínen improvizálnak az éppen megtapasztalt élmények alapján. Egy tóparti talkshow is várja az érdeklődőket: az Ivan & the Parazol tagjai beszélgetnek a „2010-es évfolyammal”, olyan zenész kortársakkal, akik egy évfolyamba jártak volna egy nemlétező hippi/rock vagy pop egyetemen. 

Subtones – fotó: Dancs Enikő Bianka

Szombaton a kortárs művészet egy mostanában egyre divatosabb ágával, a tetoválással ismerkedhetnek a fesztivál vendégei: a látogatók élőben követhetik, hogyan készül el a kiválasztott minta. Ezen a napon is lesz tánc a színpadon, ezúttal a Székesfehérvári Balett Színház művészeinek előadását, a Whim (Szeszély) című darab részletét láthatják a nézők. Ami a zenét illeti, igazán sokszínű lesz a kínálat: az év hazai jazz albuma Fonogram-díjjal frissen kitüntetett Subtones koncertjén korszerű, modern, könnyedén elegáns jazzfunk muzsikát hallhat a közönség formabontó megoldásokkal és kiemelkedő hangszeres játékkal; Szőcs Henrik zongoraművész játéka a komolyzene területére kalauzolja a zenekedvelőket; a csellista Kalmus Felicián műsorában a legnagyobb klasszikusok mellett filmzenék, népdalok és saját szerzemények is megszólalnak;  a fesztivál hangulatához illő stílusok gyöngyszemeiből válogat dj Zöld; a napot a 2008-as Megasztárban feltűnt vietnámi-magyar énekesnő, a bostoni Berklee College of Music-on diplomázott Hien elektronikus zenei műsora zárja majd a tóparton szombat este.

Pankastic – fotó: Hegyi Júlia Lily

A vasárnapi programban főszerepet játszik az irodalom: a Nagy Magyar Versek sorozat ezúttal a Csónakázó-tó partjára érkezik: 80 perc költészet és muzsika a boldogságról, a csalódásról, az együttlétről, a szenvedélyről, a titkokról, álmokról, kapcsolatokról, „ütés-vágásról” és a magányról – Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya és Szabó Balázs előadásában. Ez a nap is tartogat látványosságot, hiszen a nézők szeme előtt készülnek majd a Hősök zenekar frontembere, Mentha, azaz Ozsváth Gergely graffitiművész alkotásai, és a MéhKasAula fényfestését is élvezhetik este az SZKKK épületének falán. Ami a zenét illeti:  a boldog békeidők jazzes hangzásvilágát a modern pop- és világzene egyediségével elegyítő  Pankastic! zenekar koncertjét hallhatjuk ezen a napon, a délutáni-esti kellemes hangulatról pedig dj Lenny Lenoks, azaz Kiss Lénárd gondoskodik, aki ezúttal régebbi szerelmének hódol és előveszi disco, funk és slow house lemezeit. 

A Kortárs Művészeti Fesztiválon jelen lesznek a könyvek is, többek között a Hold Antikvárium is a tópartra „költözik”. A fesztivál idején dizájnvásár is várja majd a látogatókat: egyedi textilek, táskák, ruhák között válogathatnak az érdeklődők.

Ebben az évben elmarad a Jam-Bory-Vár programja, helyette június 3-án, szombaton 17 órától a MéhKasAula és a Moiré Egyesület közös szervezésében megvalósuló juniálisra hívják a közönséget a Bory-várba, ahol többek között a székesfehérvári születésű Nagy Bogi kiállítását láthatják a résztvevők. 

A Kortárs Művészeti Fesztivál eseményéhez több művészeti csoport, szervezet is csatlakozik. Az Alba Regia Táncegyüttes május 19-én, pénteken ismét bemutatja a Petőfi Sándor lírája ihlette Verslábak című előadását a Táncházban. A Köfém Művelődési Házban kiállítás nyílik, Színek és szavak – Versek és festmények címmel. Május 20-án, szombaton 22 órától a Paraba csapata hajnalig tartó táncmulatságra hívja az érdeklődőket a Fezen klubba. A Museum Caféban május 20-án, szombaton 18 órakor nyílik Tóth Csaba Keksz napló című kiállítása, május 21-én, vasárnap este héttől pedig a Damara, a kisbetűs ünnepnapok és a Waiting Room zenekarok koncertje várja a vendégeket. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban május 19-től látható a székesfehérvári Dér Adrienn Létidők című installációja: az alkotó tavaly elnyerte a Lánczos-Szekfű ösztöndíjat.  

A fesztivál részletes programjáról honlapunkon olvashatnak, az eseményeket a KMF saját, illetve a Fehérvári Program  közösségi oldalán is megtalálják az érdeklődők.


 

,