Hírek

Közös helyünk: Kortárs a tóparton

2023. május 20.   SZKKK  

Zene és képzőművészet, néptánc és improvizációs játék jó borok társaságában, „évfolyamtalálkozó” és sok más beszélgetés – címszavakban a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál nyitónapja. A Csónakázó-tónál ma is van mit hallgatni, és a sötétedés után is van mit nézni, érdemes arra sétálni szombaton és vasárnap is!

„Itt vannak, így néznek ki a székesfehérvári művészek” – a fesztivál és a Székesfehérvári Művészek Társasága kiállításának hivatalosnak mondott, de annál sokkal lazább megnyitóján Falvay Miklós médiaművész mutatta be így társait, akiknek a munkáit idén három napon át láthatja a közönség a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ mellett, a Csónakázó-tó partján. A kiállított képek, installációk nemcsak nappal érdekesek: a tavaly megismert Fej projekt bemutatja a a művésztársaság tagjait, de új vetítéseket is láthat, aki sötétedés után arra sétál. Pénteken is sokan figyelték, fotózták a látványt, ráadásul a jelenlevő művészekkel beszélgetni is lehet.

Szombaton és vasárnap pedig alkotni is, méghozzá művészszéket: a már megfestettek mellett ugyanis vannak még natúrfelületűek, ezek a fesztivál látogatóinak fantáziájára, kezére vannak bízva – de aki igényli, annak a művészek és a tópartis, művészeti szakos diákok is segítenek, ha kell. Délelőtt 10 és 12, délután kettő és négy között szabad a pálya, szárnyalhat a képzelet!

A szabadtéri tárlaton nézelődőket fúvós zene kísérte a parton, a Corpus Rézfúvós Kvintett sokféle stílusú muzsikával készült, még az egykor a tévében látott esti mesét is megidézték a dallamok. Mesét más formában is láttunk a ház előtt: az Alba Regia Táncegyüttes utánpótlása a Mesenép című produkcióból hozott ízelítőt a Kortárs közönségének.

A házban, a kiállítótermekben egy másik tárlat várta – és várja még június 19-ig – az érdeklődőket: a budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói ruhákat, különleges anyagú, mintázatú textileket, izgalmas fotókat és kisfilmeket, videókat hoztak a Kortársra, utóbbiakat a kisebbik teremben folymaatosan vetítik a fesztivál idején. A megnyitón dr. Tóth Krisztina Kitti kultúrakutató, a METU Művészet- és Designelméleti Intézetének oktatója beszélt a munkákról, amelyeket az Ivan & the Parazol frontembere, Vitáris Iván ajánlott a közönség figyelmébe.

Az ő feladata itt nem ért véget, az együttes másik tagjával, Balla Mátéval az épületen kívül „évfolyamtalálkozóra” volt hivatalos: két beszélgetőtársat hívtak, Kemény Zsófi költő, író, slammer és a Blahalouisiana énekesnője, Schoblocher Barbara volt a vendég a talkshow-ban, amelyre sok rajongó volt kíváncsi – a beszélgetés után sorban készültek a közös fotók a kedvencekkel.

Színház következett ezután – kicsit másképp. A Hírös gasztroszínház improvizációs játékra hívta a közönséget, amelynek főszereplője volt a bor. A móri Brigád borait kóstolhatták a nézők, akik aztán – merthogy vevők voltak a felhívásra – maguk is beszálltak a a helyszínen alakuló darabba, az ő ötleteiket használva rögtönzött Boncsér Sára Luca és Fodor Dávid, valamint egy zenész, Szabadi Mózes. A játékot a kívülről figyelő „kibicek” is élvezték, talán a jóféle italoknak is köszönhetően.

Igen népszerűnek bizonyult a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló „járdacsillagászati” akciója, ahogy megjelent a ház előtt a távcső, azonnal körbevették az érdeklődők. A jó időnek köszönhetően sokan megleshették a Vénuszt, és hallottak sok érdekességet az égbolt titkairól. A tóparton könyvekkel is találkozhattak az arra járók, a Hold Antikvárium belvárosból ismerős kis kocsijánál többen is hosszan nézelődtek olvasnivaló után kutatva, a Vörösmarty Mihály Könyvtár asztalánál pedig akár be is iratkozhatott, aki eddig még nem volt tag. A könyvesek szombaton és vasárnap délután is várják az érdeklődőket.

A pénteket a Szirtes Folk Band koncertje zárta. A zenekar már korán megérkezett a fesztiválra, aki a házban járt, egész délután élvezhette a játékukat, hosszan próbáltak a fellépés előtt. Este aztán a színpadon többek között Pilinszky, Nagy László, Radnóti és Petőfi verseket is hallhatott a közönség. Az addig csak halkan dúdolgatók a koncert végén hangosabban is megszólalhattak, Szirtes Edina közös éneklésre biztatta a hallgatóságot. Jól szólt, jó volt – szombaton és vasárnap újabb fellépőkkel folytatódik a fesztivál.


 

,