Hírek

Pihenős, beszélgetős délután, jó zenékkel

2023. május 21.   SZKKK  

Balett, zongora- és csellókoncert, lake lounge, jazz-funk és elektronikus zene – a Kortárs szombati napja is tartogatott bőven hallgatnivalót. A szép időben sokan üldögéltek, beszélgettek a tóparton, az SZKKK épülete mellett elhelyezett kanapékon, fotelekben, nézelődtek a kiállításon kint és bent.

Szombaton a Kortárson már dél körül is találkoztunk visszatérő látogatóval: egy aprócska kisgyerek nekikeseredve kérdezgette a mamáját, hogy hol vannak a táncosok – arra következtettünk ez alapján, hogy előző nap bizonyára látta a néptáncosok mesés műsorát és újra nézte volna őket. Szombaton azonban – a sokszínűség jegyében – kicsit később másfajta tánc várta a közönséget: a Székesfehérvári Balett Színház a Szeszély című koreográfia egy részletét hozta el a fesztiválra. Már a beállást, a készülődést is sokan nézték, a balettrajongók egy percet sem hagytak ki, hogy lássák kedvenceiket – a rövid bemutatót hálás tapssal köszönte meg a közönség.

A balett fellépéséig a ház előtt ücsörgő, beszélgető, a májusi verőfényben limonádét és a móri Brigád borait iszogató közönség Zöld lemezeit hallgathatta: a dj olyan zenéket válogatott, amelyek pont megfeleltek az ebéd utáni lazulós, pihenős hangulathoz, de volt, akit mozgásra csábított a zene: egy fiatal pár többször is táncra perdült a dj pultja előtt. A szabadtéri kiállításban, a Fénypavilon mellett, a fák alatt néhányan kihasználták a lehetőséget, és – a fehérvári művészek nyomában járva – maguk is alkottak, a natúrfelületű székek fokozatosan átalakultak, színes mintákba öltöztek.

Bent, az SZKKK aulájában a balett után komolyzene következett: a fehérvári Hermann zeneiskolában érettségizett, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett Szőcs Henrik zongoraművész adott koncertet. Kicsit könnyedebb muzsika várta az aulából a napsütésbe érkező közönséget az épület melletti színpadon: Kalmus Felicián csellókoncertjére lassanként megteltek a székek, a kanapék, a tópartról is beljebb jöttek az addig ott beszélgetők.

A színpad hattól folyamatosan „foglalt” volt, a csellómuzsika után a virtuóz zenészekkel felálló, jazz-funkot játszó Subtones érkezett, az estét pedig a vietnami-magyar származású énekes, zeneszerző Hien elektronikus zenei műsora zárta.

 


 

,