Fehérvári Advent 2020

2018. október 29.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Mikor:
2020. november 28., szombat, 10:00 – 2020. december 24., csütörtök, 18:30
2020-11-28T10:00:00+01:00
2020-12-24T18:30:00+01:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes

A karácsonyt megelőző várakozás időszaka idén világszerte más lesz, mint amit megszoktunk: bensőségesebb, családiasabb. A város önkormányzata ehhez most azzal járul hozzá, hogy ünnepi díszbe, fénybe öltözteti a Belvárost. De a megszokott programokat sem kell teljesen nélkülözni, ezek idén az online térben valósulnak meg: lesz gyertyagyújtás, naponta kinyílik az adventi naptár egy-egy ablaka, a virtuális adventi színpadon – a korábbi években készült felvételeknek köszönhetően – hétköznapokon gyermekcsoportok produkcióit, hétvégeken pedig ismert és kedvelt énekesek, zenekarok, kórusok műsorszámait láthatjuk majd.

A járókelők egy ideje már tapasztalják, hogy Székesfehérvár belvárosa lassan ünnepi díszbe öltözik: a Városház téren fényoszlopok vezetnek körbe, az utcai lámpák fénye mellett hópelyhek ragyognak, a Varkocs-szobor előtti kis teret fénylő harang világítja be esténként. A karácsony előtti várakozás idején a Fő utca és a Városház tér mellett a Liszt Ferenc utcában, a Várkörúton és a Kossuth udvarban gyönyörködhetünk a díszkivilágítás szépségében, a város virágkötői pedig az első adventi vasárnapra feldíszítik a Városháza épületeit. A fehérváriak karácsonyfája már a helyén áll, a díszek és fényfüzérek is felkerültek az Öreghegyről érkezett szépséges ezüstfenyőre, amely az első adventi hétvégén már teljes pompájában várja a belvárosban sétálókat. Hamarosan a gyerekek kedvence, a népszerű kisvonat sínpályája is kiépül: a gőzös az adventi időszakban, péntektől vasárnapig 16–19 óra között robog a Városház téren, a karácsonyfa mellett.

Fehérvári Advent 2020

November 29., december 6., 13. és 20., vasárnap 17.00 óra: adventi gyertyagyújtás – élő közvetítés a Városháza díszterméből (Fehérvár TV, az adás online is nézhető: www.fehervartv.hu/elo_adas és www.szekesfehervar.hu/elo)

December 1-től 24-ig minden nap 19.00 órakor: Meglepetés minden napra – online adventi naptár meglepetés produkciókkal (www.facebook.com/fehervar)

November 29-től december 24-ig minden nap 18.30 órakor: Online adventi színpad – válogatás az elmúlt évek adventi produkcióiból. Hétköznaponként a város óvodásai és kisiskolásainak műsoraiból, szombaton és vasárnap pedig rangos előadók műsorszámaiból látható válogatás (www.facebook.com/fehervariprogram)

November 28-tól december 20-ig, péntektől vasárnapig 16.00–19.00 óra között: mesebeli gőzös a város karácsonyfája mellett (Városház tér)

Fehérvár adventi koszorúján hagyományosan minden vasárnap 17 órakor fellobban egy-egy gyertya lángja: a koszorú idén nem a téren, hanem a Városháza dísztermében áll majd, a gyertyagyújtást és a meghitt pillanatokat színesítő műsorszámokat a Fehérvár TV élőben közvetíti. Az első gyertyát dr. Cser-Palkovics polgármester és Spányi Antal megyés püspök gyújtja meg november 29-én.

A négy adventi hétvégén és karácsony délutánján az elmúlt évek Fehérvári Adventjein készült felvételekből láthatnak válogatást az érdeklődők. A virtuális adventi színpadon rangos előadók – köztük az Alba Regia Vegyeskar,  a MusiColore Énekegyüttes, Petruska András, Ruff Nikolett, a Kákics együttes, a DSB Swing rézfúvós zenekar, a Corpus Rézfúvós Quintet, Szabó Leslie, a FiveLive Acapella, a Gáspár Szilvi Jazz Band és a Singer Street – rövid produkciói szórakoztatják a közönséget. A videókat a Fehérvári Programszervező Kft. Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők. Hétköznapokon az online színpadot a város óvodásai, kisiskolásai veszik birtokba: a zenés, verses összeállításokat, mesejeleneteket, betlehemeseket ugyancsak a korábbi évek felvételeiből válogatták a szervezők. A produkciók természetesen a későbbiekben is visszanézhetőek lesznek.

Szép hagyománya van már a város élő adventi naptárának – az érvényben levő jogszabályok miatt idén ezt is az interneten, a város Facebook-oldalán kell majd keresni. December elsejétől minden este hétkor kinyílik egy ablak a város adventi naptárában, az ablak mögött pedig meglepetés produkció rejtőzik. Az online térben a repertoár a megszokottnál színesebb lesz: a színészek, versmondók, énekesek, muzsikusok dalai, muzsikái, meséi, versei mellett táncos produkciókat is élvezhetünk majd a karácsonyig tartó időszakban.