FülbemáSZÓ

2020. augusztus 25.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2020. szeptember 12., szombat, 18:00 – 23:30
2020-09-12T18:00:00+02:00
2020-09-12T23:30:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes

A járvány miatti hosszú kényszerszünet után ősszel folytatódik a Fehérvári Programszervező Kft. Backstage című programsorozata, amely a Motívum Kulturális Egyesület megbízásából tavaly indult útjára. A szeptember 12-i ingyenes, Fülbemászó című rendezvény témája ezúttal a zene: az Öreghegyi Közösségi Házban komoly és könnyedebb műfajokról is szó lesz, természetesen sok muzsikával fűszerezve, az est végén pedig a Bohém rapszódia című filmet is láthatják majd az érdeklődők a Barátság mozi kertmozijában.

A Backstage tavaly novemberben indult, a programsorozat sokféle témát felölelt már eddig: az Apás sztorikban színészek meséltek arról, hogyan egyeztethető össze a művészlét a családi élettel, volt táncbörze, szó esett néphagyományról, szokásokról, a Dúdoló a kisgyermekes családokat szólította meg, és kaphattunk tanácsokat a tavaszi megújuláshoz is.

Részletes program:

18.00 Opera standUP – a FareMido Operatársulat műsora, közreműködik Fodor Beatrix, Hábetler András és Köteles Géza

19.15 Kiss György és Szabó Balázs beszélgetése és kalandozása a kortárs jazz műfajában

20.30 Ez ütős lesz! – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ütős virtuózainak (Horváth Gábor, Kolics Máté és Pálföldi Tamás) koncertje

21.00 Kertmozi: Bohém rapszódia – amerikai-angol zenés életrajzi film  (A kertmozi esőnapja: szeptember 15., kedd 20.30 óra)

A szeptemberi folytatásban a zene lesz a téma. A program szeptember 12-én, szombaton este hat órakor kezdődik – jó időben a kertben, kedvezőtlen időjárás esetén bent – az Öreghegyi Közösségi Házban. Elsőként operáról lesz szó – méghozzá standup formájában. Hábetler András társulatával, a FareMidóval lép a Backstage közönsége elé. A FareMido egy baráti társaság, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy a zenéről, színházról hasonlóan gondolkodó emberek kötöttségek nélkül hozzanak létre operaelőadásokat, koncerteket olyan újszerű formában, amely nemcsak az operát kedvelőknek, de azoknak is élményt ad, akik még idegenkednek a műfajtól. A Backstage opera standupján – Hábetler András mellett – Fodor Beatrixot és Köteles Gézát hallhatja a közönség.

Az opera után egy másik, sokak szerint szintén rétegműfaj felé fordul a figyelem: Kiss György és Szabó Balázs beszélgetése a kortárs jazz világába kalauzolja a hallgatóságot 19.15-től, majd 20.30 órától „Ez ütős lesz!” címmel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ütős virtuózainak koncertje következik: Horváth Gábor, Kolics Máté és Pálföldi Tamás muzsikál a színpadon.

A programot a Barátság mozi által szervezett kertmozi zárja, este kilenc órától a nagy sikerű Bohém rapszódia című zenés filmet láthatják a nézők. A film a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. A Queen nem csupán egy zenekar, hanem egy család is volt: máig megihletik a kívülállókat, az álmodozókat és a zene szerelmeseit. (Kedvezőtlen időjárás esetén a kertmozi esőnapja: szeptember 15., kedd 20.30 óra.)

Az eseménysorozat a TOP-7.1.1.16-H-ESZA-2019-00452 számú „Backstage – komplex művészeti rendezvények Székesfehérváron” projekt keretében valósul meg. A programra ingyenes a belépés.