Gül baba

2022. augusztus 22.   SZKKK  

Mikor:
2022. szeptember 14., szerda @ 19:00 – 21:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-09-14T19:00:00+02:00
2022-09-14T21:00:00+02:00
Hol:
Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar
Székesfehérvár
Farkasvermi út 2.
Költség:
200 Ft

Zenés színházba hívja a közönséget a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar szabadtéri színpada: a Gül baba című című zenés játékot láthatják a nézők szeptember 14-én, szerdán 19 órai kezdettel Egri László, Dezső Ágota, Szaszák Zsolt, Öller Roland és Szendy Szilvi főszereplésével, Peller Károly rendezésében. Az előadásra a Déryné Program támogatásának köszönhetően jelképes áron, 200 forintért válthatnak jegyet a színházkedvelők.

A legendák, a mítoszok, a mesék néha sokkal fontosabbak, mint maga a valóság. A huszkai remekmű, a Gül baba mindhármat kínálja, s teszi mindezt kizárólag egy zsenire jellemző magasívű muzsikával. A darab cselekménye Budán, a török hódoltság idején játszódik 1590-ben. Gül baba kertjének vasrácsai védelmezik a gyönyörű rózsákat, amelyeket a törökök szentnek tartanak. Leilát, a rózsák atyjának, Gül babának a leányát pedig a hárem falai őrzik. Gábor diák barátjával, Mujkóval beszökik Gül baba rózsakertjébe és leszakít egy szál virágot, hogy szerelmének, Leilának adja. Gül baba vallásának törvényei azonban egyetlen szent rózsa leszakítását is halállal büntetik – Gábor diákot és Mujkót csak az menti meg a szomorú végtől, hogy Gül baba meleg szívében erősebb a szeretet a leánya iránt, mint a bosszú érzése a leszakított rózsák miatt, és a rózsakert pusztulásáért érzett babonás félelem.

Huszka Jenő–Martos Ferenc:

Gül baba

Zenés játék két részben

Szereplők:
Gül baba: Egri László
Leila, a lánya: Dezső Ágota
Gábor diák: Szaszák Zsolt
Mujkó: Öller Roland
Ali Basa: Gyurcsok Buda
Zulejka háremhölgy: Szendy Szilvi
Zülfikár: Nagy Péter János
Fatime háremhölgy: Vanderlik Boróka
Zaida háremhölgy: Lezsák Bernadett
Szpáhi: Nagy Bence

Rendező: Peller Károly

A két éve indult Déryné Program színházi produkciók országos utaztatását végzi – ennek keretében érkezik a Sensum Arts Gül baba című zenés játéka a szárazréti szabadtéri színpadra. A program támogatásának köszönhetően a darabra jelképes áron, 200 forintért vásárolhatnak belépőt az érdeklődők a www.fehervariprogram.hu/jegy oldalon, személyesen pedig szeptember 1-től a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében hétfőtől péntekig 8–20 óráig és előadás előtt a helyszínen.