KMF – május 20., szombat

2023. április 28.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2023. május 20., szombat @ 14:00 – 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-05-20T14:00:00+02:00
2023-05-20T22:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

Május 20., szombat

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és környéke – Fürdő sor 3.

 

Egész nap: Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

14.00–22.00  Art Overdose – a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tárlata a kiállítótermekben

15.00  Lake Lounge dj Zölddel

A MéhKasAula Lake Lounge programja 2009-ben indult, a mostani már a 13. lesz a sorban. A tóparti ücsörgés, beszélgetés élményét, az esti hangulatot nyugodt, a beszélgetéshez illő hangerejű zenével kíséri a városban jól ismert dj Zöld,  aki a zeneileg ide illő stílusok  – lounge, easy listening, nu jazz, szoft elektro, deep house, ambient, dub – gyöngyszemeiből válogat Csónakázó-tó partjára érkező közönségnek.

17.00 Szeszély (részlet) – a Székesfehérvári Balett Színház előadása

A Székesfehérvári Balett Színház egyik legfőbb célkitűzése, küldetése a kortárs balett tánckultúrájának meghonosítása, a műfaj megismertetése és megszerettetése az ország számos pontján. A fesztiválon a Whim (Szeszély) című darabját mutatják be. Alexander Ekman 2006 nyarán, a barcelonai IT Dansa közreműködésével alkotta meg a „Szeszély” című darabot. A humorral telített mű emberekről szól, akik szakadatlan küzdenek a beilleszkedéssel és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Hogyan próbáljuk fenntartani ép elménk látszatát még akkor is, amikor legbelül az őrület kerülget bennünket… A mű egésze a való életből vett, változatos szituációkat mutat be. Valójában a néző nem tudja eldönteni, nevetnie kellene-e vagy sem. Humoros, de nem igazán vicces… Szomorkás, mégsem annyira szomorú. Élvezetes, ám mégsem annyira kellemes. Szereplők: Boglárka Kovalszki, Chiara Malavasi, Cristina Porres Mormeneo, Eva González Buendía, Nina Sninská, Fernando Gabriel Luis Luis, Francesco Vitale Farris, Jelle-Johannes Hendrix, Koh Yoshitake, Valerio Zaffalon.

17.20 Szőcs Henrik zongorakoncertje

Szőcs Henrik a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban érettségizett, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2019-ben, majd a Royal Birmingham Conservatoire-ban végzett posztgraduális tanulmányokat. Résztvevője volt több hazai és külföldi mesterkurzusnak, a magyarországi fellépések mellett többek között Svájcban, Kínában, Szlovákiában, Ausztriában is koncertezett. Az ifjú muzsikus játékát tavaly nyáron az Aranybulla Művészeti Napokon élvezhette a közönség – a Kortárs Művészeti Fesztivál programjában a fiatal zongorista a komolyzene világába kalauzolja a hallgatóságot.

18.00 Kalmus Felicián csellókoncertje

Kalmus Felicián műsorában a legnagyobb klasszikusok mellett filmzenék, népdalok és saját szerzeményei szólalnak meg – a csellista május 20-án, szombaton este hat órától koncertezik a Csónakázó-tó partján. Játsszon bármit, az magán hordozza egyedi, senkivel össze nem téveszthető stílusát, zenei sármja játszi könnyedséggel nyitja meg a hallgatók szívét a komolyzene irányába. Otthonosan kombinálja a szimfonikus hangzást és az elektronikus zenei elemeket, de amikor egy dal úgy kívánja, saját csellójátékát többszörözi meg. 2018 nyarán Great GreatGrandma címmel jelent meg első önálló albuma, melyen mindenki által ismert népdal motívumokból ihletet merítve készítette el saját bátor és korszerű feldolgozásait. Az album mottója: Ükanyám dalai az én világomban. 2019-ben a keringők és etűdök világába kalauzolta a hallgatót No2 című lemezének dalain keresztül: a tizenegy dal mind saját szerzemény, Felicián zenei világának, sokszínűségének izgalmas lenyomata. Múlt és jelen, műfajok és stílusok olyan harmóniában fonódnak össze játékában, hogy a varázslat még hosszú ideig elkíséri a hallgatóját.

19.00 Subtones koncert

Korszerű, modern, könnyedén elegáns jazzfunk formabontó megoldásokkal és kiemelkedő hangszeres játékkal – ez a Subtones. Magyarország legfrissebb jazz-pop szupergroupja május 20-án, szombaton este héttől játszik a Csónakázó-tó partján. A 2019-ben alapított zenekar különleges felállásának köszönhetően eddig is a groove-hallgató fenegyerekek mekkája volt, de az utóbbi időben új színeket is felvettek a palettájukra: a két kiváló énekesnő, Jónás Vera és Kiss Flóra a dalok és a vokális zene irányába tereli a zenekart. A szintén nagyszerű hangszeresek, Benkő Dávid (billentyű), Csízi László (dob), Csókás Zsolt (gitár) és Fonay Tibor (basszusgitár) összeszokott funk-jazz lávaként olvasztja magába az újonc tagokat és a legkülönbözőbb zenei világokat, teret adva szikár dalformáknak és az improvizációknak egyaránt. A 2020-ban megjelent Octopus című lemezükön is a legkülönbözőbb zenei világok olvadnak egybe, egységes és karakteres hangzásvilágot alkotva. Az album – amelyet élőben is zajos sikerrel mutatnak be a koncerteken – hamar az értő fülek és a zeneszeretők kedvencévé vált. A zenekar szlogenje: „Jobban bólogatsz, mint valaha!” (Fotó: Dancs Enikő Bianka)

20.10 Hien a tóparton

Légies vokálok, friss textúrák és minimalista alapok – Hien eklektikus zenei identitását sok különböző hangzásvilág befolyásolta, az elektronikától a soulon át a keleti stílusokig. A vietnámi-magyar származású énekesnő 15 évesen kezdte zenei pályafutását. Kiadott két pop albumot, fellépett Kim szerepében a Miss Saigon musicalben, és több koncertet is adott európai, ázsiai és amerikai nagyvárosokban. Hien karrierje során elnyerte a Glamour „Az év nője” díját és a Viva Comet díjat is. „Bloom” című albuma 2021-ben egy kreatív utazás végeredményeként jelent meg, bemutatva életét vietnámi-magyar bevándorló fiatalként, aki Magyarországról az Egyesült Államokba költözött egy új kezdet reményében, mindeközben megújítva művészi identitását. A a projektet a „New Your Foundation for the Arts” és a „Made in NY” segítette a „NYC Womens’s Found” támogatásán keresztül.


Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.


Kapcsolódó mai programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 16.–június 6. Színek és szavak – Kiss Edith és Berkovich Gábor kiállítása (Köfém Művelődési Ház)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 20., szombat 18.00 Keksz napló – Tóth Csaba kiállítása (Museum Café)

Május 20., szombat 22.00 órától Paraba-Vesztegzár Est – zenés-táncos mulatság (Fezen Klub)


KMF 2023 – részletes program  »