KMF – május 17., péntek

2024. január 8.   SZKKK  

Mikor:
2024. május 17., péntek @ 15:00 – 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2024-05-17T15:00:00+02:00
2024-05-17T22:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes

Zene, tánc és irodalom, kiállítások, workshopok, és persze a Jam-Bory-Vár színes programja – változatos, tartalmas programkínálat várja a 23. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 17. és 19. között a Csónakázó-tó partján és a belvárosban, a Bartók Béla téren. A programok a XXIII. Jam-Bory-Vár kivételével ingyenesek. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

23. Kortárs Művészeti Fesztivál

2024. május 17., péntek


Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és környéke – Fürdő sor 

16.00 Megnyitó: Az álruhás királylány – részlet az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tehetséggondozó csoportjának produkciójából

16.10 Outside the Box – Molnár Judit Lilla kiállításának megnyitója. A tárlat június 14-ig látogatható.

Molnár Judit Lilla kiállításának célja egy olyan alkotói értelmező játék kipróbálása, ahol maga a forma, az anyag vagy a felhasznált szimbólum hozza meg a jelentést. Törekszik arra, hogy felülírja a jelentéstulajdonítási kényszert, és emiatt egy laza, organikusan szerveződő és nyitott jelentésháló jöjjön létre. Az úgynevezett outside-the-box thinking egy olyan kreatív ötletelési forma, ami módosítja a szokásos megközelítéseket, és új, szabad, innovatív gondolatok születhetnek meg. A játékos, asszociatív formákból álló helyspecifikus installáció a kiállítás ideje alatt két alkalommal is átalakul: a felkért alkotók improvizatív módon újra alkotják, saját művek beemelésével tovább bővítik ezeket az instant installációkat.

16.30 A Baross Imre Artistaképző Intézet cirkuszművészeti és színházi előadása

17.00–22.00 Eredet – aTHEFOUR kiállítása május 31-ig látogatható

A THEFOUR márka mögött Gálvölgyi Anett és Miovác Márton áll, akik egyetemi éveik óta barátok és munkatársak. Személyiségük jobban nem is különbözhetne, de épp ez a különbözőség adja a brand dinamikáját. Kettejük folyamatos párbeszéde tereli közös mederbe ellentétes energiáikat: ebből a dialógusból születnek a stílusos és motivált nőkre tervezett ruhák és táskák. Az erőteljes gondolati tartalmat szofisztikált szabászati megoldások és kifinomult formák ellensúlyozzák, így a darabok művészi értékük mellett is hordható és emlékezetes elemei a hölgyek ruhatárának.

17.30 Örömtánc a Székesfehérvári Balett Színház műsora

17.50 Showcase – a Gorsium Szakgimnázium produkciója a Diáknapokról

18.00 Lábujjhegyen: A király táncol – Bősze Ádám és Megyeri Léna tánc- és zenetörténeti ismeretterjesztő előadása

XIV. Lajos francia király udvarába invitálja a közönséget Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, akik ezen az estén a balettművészet születésének körülményeit kutatják a versailles-i udvarban. Kiderül, honnan származik az uralkodó ragadványneve, a Napkirály (hiszen ennek is a tánchoz van köze!); megtudhatjuk, melyik zeneszerző volt Lajos kedvenc táncpartnere; és még arra is fény derül, vajon jó táncos volt-e a nagy drámaíró, Moliére.

19.00 A Victoria Art&Sport Company (Veszprém) balett- és táncbemutatója

A Victoria Art & Sport Egyesület 2017. novemberében alakult azzal a céllal, hogy a táncon – ezen belül is elsősorban a baletten – és a ritmikus sportgimnasztikán keresztül minél több gyerek számára teremtsen lehetőséget szabad idejük hasznos és kulturált eltöltésére. Céljuk a színvonalas oktatás mellett a két technika ötvözése és a profi szakmai versenyeken való eredményes szereplés. Lehetőséget biztosítanak más táncstílusok elsajátításához is – nagyon sikeresek és kedveltek a sztepp, hiphop és a moderntánc-órák. Tanítványaik rendszeresen indulnak nemzetközi és hazai balett- és táncversenyeken, emellett fesztiválok, bemutatók, gálák és meghívásos szereplések is színesítik az egyesület életét. Növendékeik évről évre felvételt nyernek a Magyar Táncművészeti Egyetemre és a Bécsi Balett Akadémiára.

19.30 Egy az egybe …csak maga – Lovasi András „egy szál gitáros” szólóestje

A Kossuth-díjas Lovasi András a Kispál és a Borz 1987-es megalapítása óta több mint 300 megjelent dal szerzője, szövegírója, énekese, hangszeres közreműködője. Életművét a folytonos megújulás és ösztönös építkezés jellemzi: míg a Kispál és a Borz énekeseként basszusgitározik, addig a 2005-ben alapított Kiscsillagban már gitárosként szerepel, a három szólólemeze köré épített műsorokban pedig jellemzően akusztikus gitáron játszik.

A különböző zenekari formációkban működő előadó a több mint 35 év dalaiból összeállt életműből merít az „egy szál gitáros” műsorában: előkerülnek Kispál-klasszikusok „tábortűzi” megszólalásban, felcsendülnek Kiscsillag-dalok, illetve nagy hangsúlyt kapnak a három Lovasi-szólólemez dalai. Az új szerzemények rendszerint az „Egy az egybe… csak maga” szóló műsorban hallhatóak, és ennek most a fehérvári közönség is részese lehet.

21.00 Barabás Lőrinc Solo – koncert

Barabás Lőrinc a budapesti improvizatív zenei élet egyik meghatározó szereplője és mozgatórugója közel két évtizede. Különböző formációi és improvizatív klubestjei a jazz, az elektronikus és a neoklasszikus zene határmezsgyéire kalauzolnak el.

A trombitás és zeneszerző a 2013-as Sastra című albumával indult el a szólózenélés felé, ezt követte a 2015-ös Elevator Dance Music és a 2019-es Algorhythms című lemeze. Legújabb, „22” című lemezén újabb arcát mutatja meg: az előző szólóalbumához képest még inkább előtérbe kerül a zongora; számos szerzemény akad, amelyben már egyáltalán nem hallható trombita. A minimalista hangszerelésű, repetitív darabok szellemiségükben a neoklasszikus irányzathoz állnak közel.

Bartók Béla tér

15.00–17.00 Stencilezz! – Papírforma-workshop Varga Gábor Farkas grafikusművésszel és Simon Ágnessel. Készíts egyedi vászontáskát, amit biztosítunk, ám alkothatsz hozott pólóra is!

17.00 Megnyitó, köszöntőt mond: Lehrner Zsolt alpolgámester

17.15 Tiszta zene – a MusiColore énekegyüttes műsora. Ifjú tehetségek koncertje különböző műfajokban, fellépnek a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Gorsium Szakgimnázium diákjai


A Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri projektjei

Fej installáció (az SZMT közös projektje, alkotó-tervező: Falvay Miklós)

Az installáció a két évvel ezelőtti bemutatkozása után újra nagyszerű látványosságot ígér nappal és éjjel is.  A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál, és idén megújított tartalommal szerepel a fesztiválon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és 22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (az SZMT közös projektje 21 művész műveivel, alkotó-szervező: Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállítóhelyeként funkcionál. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Bárány Terézia, Bauer István, Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Haraszti Zsolt, Hegedüs2 László, Klotz Miklós, Koppány Attila, Miklós János, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Péter Ágnes, Revák István, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Ujházi Péter, Vári Kovács Ágnes, Végvári Beatrix

Holmi – kiállítás pavilonon (SZMT közös projektje, 9 alkotó 22 művével, szervező: Büki Zsuzsanna képzőművész)

Mindazok a személyes tárgyak, ruhadarabok, kalapok és egyéb kellékek, amelyeket magunkon és magunkkal hordunk, megjelennek a művészek alkotásaiban átírva, átlényegülve. Gyakran közönséges voltuk megnemesedik, új tartalmakkal telítődik, a hétköznapi holmik műtárggyá válnak a kortárs grafika legmodernebb médiuma, az elektrográfia által. A hétköznapi és a különleges, közönséges és az elemelkedett kontrasztja adja meg a kiállított művek belső feszültségét, elevenségét. A résztvevő alkotók: Bauer István, Büki Zsuzsanna, Haraszti Zsolt, Paczona Márta, Pálné Hencz Teréz, Péter Ágnes, Szarka Tamás, Vári Kovács Ágnes, Végvári Beatrix

„Nem a ruha teszi” – Kiss László fotóművész kiállítása

„Akinek nem inge…” – Tóth Adrien grafikusművész kiállítása abszolút utcaszinten. Street Art – térmatricák: Az öltözék dicsérete a magyar közmondások tükrében.

Térbeli művek, installációk – Arany Gold Zoltán, Mosberger Róbert, Szentes Ottokár alkotásai és Ecsedi Mária művészzászlója


Kapcsolódó programok:

Május 17–20. Színhangulatok szőttesekkel – a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál díjazott alkotásai (Városháza, Városház tér 1.)

Május 14. – június 4. Intro/véna – Szabó Noémi festőművész kiállítása (Köfém Művelődési Ház, Verseci utca 1–15.)

Május 17., péntek délután és május 18., szombat délelőtt nyitott műterem program keretében várják az SZMT művészei az érdeklődőket a Felsővárosi Alkotóházban (Kertalja utca 8.)

Május 25., szombat 23.30 Paraba Classic – XXIII. Jam-Bory-Vár after party (Nyolcas Műhely Underground Club, Horvát István u.)

Május 10. – június 14. Szabad gondolatok – a Székesfehérvári Művészek Társasága kollektív tavaszi tárlata (Pelikán Galéria és Pelikán Fészek Padlás Galéria a Pelikán Fészek emeleti kávézójában)


KMF 2024 – részletes program  »