A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó programok

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. szeptember 17., szombat @ 10:00 – 2022. szeptember 18., vasárnap @ 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-09-17T10:00:00+02:00
2022-09-18T18:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár
Székesfehérvár
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Orosz Júlia
+3670/443-7068

Közeledik szeptember harmadik hétvégéje, amikor a Kulturális Örökség Napjain különleges épületekkel ismerkedhet a kultúrára fogékony közönség. A magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter 1872 áprilisában kelt rendeletével hozta létre a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményt, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát, így ebben az évben a rendezvénysorozat a 150 éve született magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. A szeptember 17–18-i hétvégén Székesfehérváron is számos érdekes program vár az érdeklődőkre, akik hallhatnak a bazilika felújításáról, bejárhatják a Hiemer-házat és a megyei levéltár épületét, vezetett sétát tehetnek a belvárosban és a Rác utcában, de megismerkedhetnek a Barátság mozi történetével is.

Részletes program

SZEPTEMBER 17., SZOMBAT

Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára • Szent István tér 2–3.

10.00–18.00 Vezetett épületlátogatások óránkénti indulással (az utolsó vezetés 17 órakor indul), valamint megtekinthető a „Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984–85-ben” című kiállítás

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára minden évben megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjai programsorozat alkalmából a látogatók előtt. Óránként indított szakvezetéssel, a levéltár épületeinek, az épületek történetének bemutatásával és időszaki kiállítással várják a látogatókat, akik ezen a napon a pincétől az emeletig megismerhetik a levéltár egyébként nyilvánosságtól elzárt tereit is.
A valamikori nőnevelő intézet kápolnájában látható tárlaton a Hazafias Népfront által meghirdetett az 1984–85-ös országos település fényképezési akció keretében született fotográfiákat és a korszakot idéző kisebb enteriőröket láthat a közönség. A tárlat a 80-as évek tárgyi emlékeiből válogat: lesz Rubik-kocka, néhány finom holmi az egykori Iparcikk áruházból, sőt még a helyi Fodrászszövetkezet fodrászszékét is ki lehet próbálni. Emellett retro kvíz várja az érdeklődőket, amelyből kiderül, milyen íze volt a Mese sajtnak és mire (esetleg kire) kentük az Útitárskrémet. A fotósarokban akár tarka nejlon otthonkába is bújhat a játékoskedvű vendég.

Szent István király székesegyház • II. János Pál pápa tér

10.00–14.00 A felújított Szent István király székesegyház bemutatása 

Kulturális Örökség Napjai alkalmából látogatható a felújított székesfehérvári Szent István király székesegyház. A felújítás folyamatát és eredményeit bemutató előadások 10.00, 11.00, 12.00 és 13.00 órakor kezdődnek Jeszeniczky Ildikó festő-restaurátor és Smohay András múzeumigazgató közreműködésével. Regisztráció nem szükséges.

A mai megjelenésében barokk stílusú templom belső felújítása 2018-ban kezdődött, ennek során elkészült 2000 négyzetméter falkép tisztítása, konzerválása, esztétikai helyreállítása, valamint a főoltárképpel együtt 66 négyzetméter vászonkép, illetve az altemplomban 136 sírtábla restaurálása. A munkák során 424 négyzetméter felületet aranyoztak be a szakemberek, és helyreállítottak 1500 négyzetméter műmárvány és stukkó felületet, valamint a szószéket és minden fém berendezési tárgyat, restaurálták a fából készült barokk szobrokat, bútorokat.

Szerb ortodox templom • Szúnyog utca 11.

10.00–18.00 Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató, Katarina Ivanović, az első szerb festőnő emlékkiállítása, a székesfehérvári szerbség életét bemutató kiállítás megtekintése

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon. A templomban mindkét napon igény szerint épületbemutatót tartanak, megtekinthetők Katarina Ivanović, az első szerb festőnő alkotásai

17.30 „Bizánctól Budáig” – Vukovits Koszta, a Szentendrei Szerb Egyházmegyei Múzeum igazgatójának előadása a szerb egyház alakulásáról, szerbek magyarországi megtelepedéséről 

Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen tekinthetők meg.

Séta a Rác utcában

15.00–16.00 Csutiné Schleer Erzsébet okleveles építészmérnök és műemléki szakmérnök, városvédő, az Europa Nostra díjjal kitüntetett Rác utca egyik „megmentője” mutatja be az utca történetét, épületeit. A séta a 20. szám alatti épület elől indul.

SZIKM Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • Oskola utca 10.

16.00 A magyarországi barokk falfestészet madaras szobái – Dományi Virág művészettörténész előadása 

A 2022-ben Deák Dénes-ösztöndíjjal kitüntetett Dományi Virág művészettörténész a Városi Képtár – Deák Gyűjteménynek helyet adó Eszterházy „palota” 1770 körül épült, madaras freskóval kifestett termében beszél a festmény keletkezési körülményeiről és magyarországi párhuzamairól. 

 


SZEPTEMBER 18., VASÁRNAP

Szerb ortodox templom • Szúnyog utca 11.

10.00–18.00 Ortodox örökségünk – igény szerint épületbemutató, Katarina Ivanović, az első szerb festőnő emlékkiállítása, a székesfehérvári szerbség életét bemutató kiállítás megtekintése

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Belseje rendkívül gazdagon díszített, rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon.

17.30 A Vox Mirabilis Kamarakórus koncertje – Katarina Ivanović festőnő halála 140. évfordulója tiszteletére

Szent István Király Múzeum

A rendezvény ideje alatt a Szent István Király Múzeum aktuális időszaki és állandó kiállításai ingyenesen megtekinthetők.

Belvárosi séta

15.00–16.30 Székesfehérvár fejlődése a két világháború között – a Csitáry-éra épületei, építkezései: városi séta Váczi Márk vezetésével. 

A két világháború közötti időszak legjelentősebb székesfehérvári polgármestere dr. Csitáry Emil volt, aki a város modern alapjait kezdte el lerakni fejlesztési tervével, ami a megyeszékhely dicső történelmére épült. Az érdeklődők belvárosban és közvetlen környezetében kalandoznak, hogy megismerjék azokat az épületeket, tereket, szobrokat, amelyekkel a „Csitáry-éra” során gazdagodott a város képe. A városnézés Váczi Márk történész, városkutató vezetésével az Országalmától indul. 

Csók István Képtár • Bartók Béla tér 1.

16.30 Székesfehérvári épületek – beszélgetés a Community|Building – Közösség|Építés című kiállításban

A top_OS csop_Ort tárlata a hely fogalmát járja körül. A látogatók a csoport Székesfehérvárhoz kapcsolódó várostörténeti, emlékezet kulturális – hellyel és idővel kapcsolatos – kutatásait, művészi reflexióit tekinthetik meg. A programon a kiállító művészekkel (Hámos Gusztáv, Kulcsár Géza, Katja Pratschke és Szabó Kristóf), valamint dr. Gergely Anna történésszel és Lantay Attilával, Székesfehérvár főépítészével beszélgetnek Székesfehérvárról, a város építészetéről, épületeiről.

 

Hiemer-ház • Oskola utca 2.

10.00 és 14.00 Vezetett bejárás az épületben, turnusonként 10–15 főt tudnak fogadni. Regisztráció »

A Hiemer-ház Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttese, mely három középkori eredetű épület páratlan összeolvadásából jött létre. Az épület műemléki értékét a jelentős mértékben megmaradt középkori épületmaradványai, a barokk freskók és a külső-belső falakat díszítő stukkók adják. Történelmi öröksége is hozzájárul különös jelentőségéhez: egykori tulajdonosai a város legelőkelőbb rétegéből kerültek ki. Az épülettömb ennek köszönhetően is őrizte meg az egykori tulajdonos és bent lakó családok neveit, melyek közül legismertebbek Hiemer Mihály, Ferdinand Caraffa gróf és Pfund (Font) Mátyás voltak. 

Barátság mozi III. Béla király tér 1.

16.00 A Barátság mozi múltja és jelene – vezetett bejárás. A bejárásra legfeljebb 15 főt tudnak fogadni. Regisztráció »

Az érdeklődők megismerhetik a város művészmozijának történetét, a korábbi és jelenlegi technikákat, és a „vászon” mögé is bekukkanthatnak.

A Kulturális Örökség Napjai fehérvári rendezvénysorozatának évek óta minden alkalommal résztvevője a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára, amely idén szombaton várja a látogatókat: 10 órától 17 óráig óránként indulnak a vezetések, amelyek során az érdeklődők a pincétől az emeletig megismerhetik az épületet. A házban megtekinthető egy igen érdekes kiállítás is, amely a nyolcvanas évekbe viszi vissza a látogatókat: az 1984–85-ös országos település-fényképezési akció keretében született fotográfiákat és a korszakot idéző kisebb enteriőröket láthat a közönség az egykori nőnevelő intézet kápolnájában.

Állandó helyszín a szerb ortodox templom is, a Rác utcában. A rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon. A templomban mindkét napon igény szerint épületbemutatót tartanak, megtekinthetők Katarina Ivanović, az első szerb festőnő alkotásai. Szombaton este fél hatkor Vukovits Koszta, a Szentendrei Szerb Egyházmegyei Múzeum igazgatója tart előadást a szerb egyház alakulásáról, a szerbek magyarországi megtelepedéséről, vasárnap pedig ugyanebben az időpontban a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjét élvezheti a hallgatóság a templomban.

A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei ezen a hétvégén ingyenesen látogathatók, ezen kívül több érdekes program várja a látogatókat: szombaton délután például a Rác utcában sétálhatnak Csutiné Schleer Erzsébet okleveles építészmérnök és műemléki szakmérnök vezetésével, vasárnap pedig az Országalmától indulva Váczi Márk történész, városkutatóval fedezhetik fel a Csitáry-éra épületeit a belvárosban. A Városi Képtár – Deák Gyűjtemény freskós termében Dományi Virág művészettörténész előadását szombaton hallhatják az érdeklődők, vasárnap a Csók István Képtárban pedig egy, a székesfehérvári épületekről szóló beszélgetésen vehetnek részt a Community|Building – Közösség|Építés című kiállításban, ahol a kiállító művészekkel is találkozhatnak.

A Kulturális Örökség Napjainak programjai között minden bizonnyal az egyik legkeresettebb helyszín lesz a felújítás miatt hosszú évekig bezárt, augusztus közepén újra megnyitott Szent István-székesegyház. Szombaton 10 órától 13 óráig óránként indulnak majd vezetések a bazilikában, ahol az érdeklődők megismerhetik a felújítás történetét, megcsodálhatják a megtisztított falképeket, a művészi munkával restaurált vászonképeket, fából készült szobrokat, bútorokat.

Vasárnap megnyitja kapuit a látogatók előtt a fehérvári belváros egyik gyöngyszeme, a Hiemer-ház is: két időpontban, 10 és 14 órakor indul vezetett bejárás az épületben, amelyeken – előzetes regisztrációt követően – turnusonként 10–15 főt tudnak fogadni. Szintén előzetes regisztráció után látogatható a Barátság mozi, ahol a nézők – maximum 15 fő – ezúttal a „vászon” mögé is bekukkanthatnak.

A Kulturális Örökség Napjainak programjait a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ fogja össze, az SZKKK közvetít a rendezvénysorozatban résztvevő intézmények és a látogatók között, online felületein tájékoztatja a közönséget az eseménysorozat részleteiről.

 

Látogasson el ingyenes programjainkra, fedezzük fel együtt Fehérvárt!
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.