Alaine – Ideje a meghalásnak

2023. január 1.   SZKKK  

Mikor:
2023. január 21., szombat @ 17:00 – 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-01-21T17:00:00+01:00
2023-01-21T18:00:00+01:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.
Kontakt személy:
Harcos Edina
+3670/642-2870

Különleges, elgondolkodtató darabra várja a nézőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ január 21-én, szombaton a magyar kultúra napja alkalmából: Markó-Valentyik Anna színész, bábművész Polcz Alaine szövegeire és Karády Katalin dalaira szerkesztett szólóelődása 17 órakor kezdődik a Fürdő sori épületben. A KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című előadását a Déryné Program támogatásának köszönhetően ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. (Az előadásra a regisztráció során minden hely elkelt, az esetlegesen szabadon maradó helyeket a helyszínen lehet elfoglalni.)

„Pedig azt biztosan érzem, hogy még mindig nő vagyok. Sőt, amire eddig soha nem figyeltem, most jobban meglátom, ha egy férfi közeledik hozzám, másként fog kezet, vagy valami másból. Humoros, hogy nyolcvan felett ez lehetséges. Ez komikus, sőt számomra tragikomikus, ha belegondolok. De ritkán gondolok bele, pláne nyolcvanhárom után.” Egy harmincas színésznő és egy nyolcvanéves báb. Ketten, mégis egyedül – egyedül, mégis ketten. Ötvenpercnyi megrázóan egyszerű közlés az elkerülhetetlenről. Mert mindennek rendelt ideje van. A meghalásnak is.

A magyarországi hospice mozgalom megalapítója, Polcz Alaine pszichológus, író szövegei ihlették az előadást, amely egy különleges művészi formában – a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán – beszél a talán még napjainkban is tabutémának számító elmúlásról, a halálról. „Polcz Alaine nagy vállalása, életének egyik legfőbb értelme az öregedés és a halál elfogadásának, megkönnyítésének és nem ritkán megszépítésének elősegítése. Markó-Valentyik Anna ennek a kivételes kisugárzású, fiatalkori lelki megaláztatásokon és fizikai erőszakon túllépő, másokért élő asszony tanítását, sorsát, lényét mutatja be szűk egyórás estjén. (…) játéka visszafogott, fegyelmezett, kerüli a hatáskeltés színpadias megoldásait. A rendező-koreográfussal (Ladányi Andrea) közösen az erősebb érzelmeket kiváltó részeket pontosan ellenpontozza humorral, zenével” – írta a revizoronline kritikusa a darabról.

A minden percében figyelmet követelő, a nézőt magával ragadó darabot január 21-én, szombaton 17 órai kezdettel láthatja a közönség a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületének színháztermében. Az előadást a Déryné Program támogatásának köszönhetően ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadásra a regisztráció során minden hely elkelt, az esetlegesen szabadon maradó helyeket a helyszínen lehet elfoglalni.

A rendezvény sajtónyilvános, a nézők a rendezvényre való belépéssel hozzájárulnak olyan fényképek és videófelvételek készítéséhez és nyilvánosságra hozatalához, amelyeken felismerhetően szerepelnek.

 

Alaine – Ideje a meghalásnak

 

Az előadást játssza: Markó-Valentyik Anna

Polcz Alaine szövegeiből szerkesztette: Markó-Valentyik Anna

Dramaturg: Nagy Orsolya

Zene: Borlai Gergő, Kákonyi Árpád

Zenei vezető: Kákonyi Árpád

Az előadásban elhangzó dalok szerzői: Bródy Tamás, Buday Dénes, G. Dénes György, Rákosi János

Látvány: LAndrea

Báb: Hoffer Károly, Palya Gábor, Raffai Péter

 

Rendező-koreográfus: Ladányi Andrea

Produkciós vezető: Markó Róbert

 

Az előadás 14 éves kortól ajánlott, időtartama: 60 perc