Újra Éneklő Ifjúság

2022. március 29.   SZKKK  

Mikor:
2022. április 6., szerda, 10:00 – 14:00
2022-04-06T10:00:00+02:00
2022-04-06T14:00:00+02:00
Hol:
Táncház
Székesfehérvár
Malom utca 6.
Költség:
Ingyenes

 

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága ebben az évben Újra Éneklő Ifjúság címmel hirdette meg hagyományos programját, amelynek Fejér megyei hangversenyét a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezi meg a Malom utcai Táncházban: április 6-án, szerdán tíz órától kilenc kórus igényesen összeállított koncertjét élvezheti a közönség.

Az Éneklő Ifjúság az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró zenei rendezvény Magyarországon: a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA és szakmai elődei már 1934 óta szervezi a hangversenyeket. A program élő mozgalommá nőtte ki magát, amelynek keretében számos kórus mutatkozhatott és mutatkozhat be. Az elmúlt két évben a járványhelyzet sajnos az Éneklő Ifjúság eseményeit is elsodorta, idén azonban újra meghirdették a programot. A hagyományoktól eltérően ebben az évben nem minősítik a kórusokat, a zsűri értékeli a fellépőket, akik oklevelet kapnak.

Az Újra Éneklő Ifjúság Fejér megyei hangversenyét a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezi, a kórusok a Malom utcai Táncházban adják elő műsorukat április 6-án, szerdán 10 órától. A találkozóra kilenc székesfehérvári kórus jelentkezett. A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI négy kórussal jelentkezett az eseményre. A Legkisebbek kórusa az ének-zenét emelt szinten tanuló, alsó tagozatos kisdiákokból áll. Karvezetőjük Polgár Zoltánné, a kórus többek között Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet és Bárdos Lajos műveit énekli. A Kodály leánykarában gimnazisták énekelnek, ők Purcell, Bartók és Kodály adnak elő. A vegyeskarban szintén a középiskolás korosztály tagjai szerepelnek, mások mellett Palestrina, Kodály és Kocsár Miklós műveit mutatják be a koncerten, a karnagy Kenifel Imre, zongorakísérőjük Vasvári Tamás. A Bárdos Lajos Gyermekkarban az ének-zenét emelt szinten tanuló, felső tagozatos kodályos diákok énekelnek, akik ugyancsak Bartók és Kodály darabjait adják elő Kneifel Imre vezényletével.

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából is két kórus érkezik a gálára: a felső tagozatos tanulók alkotta leánykar Dave and Jean Perry, Karai József és Jim Papoulis darabjaiból ad elő, a középiskolás korosztályból összeállt vegyeskar angol szerzők darabjai mellett Berkesi Sándor és Farkas Ferenc műveit énekli Reiner Renáta vezetésével. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI kórusát Mihály György és Radics Éva vezényli, a konzisok többek között Gordon Young, Varga Nadin és Bárdos Lajos műveit éneklik. Két kórust hallhatnak az érdeklődők a Ciszterci Szent István Gimnáziumból: a gyermekkarban a felső tagozatos korú diákoktól egy ősi ír áldás mellett középkori Mária-éneket is hallhat a közönség. A másik ciszteres kórusban a középiskolás korosztály énekel, többek között angol népdalfeldolgozást és egy Saint-Saëns művet is előadnak, a kórusokat Radics Éva vezényli.

Az Újra Éneklő Ifjúság fesztiválhangversenyére ingyenes a belépés.