Királyok a Belvárosban

2022. július 3.   SZKKK  

Mikor:
2022. július 23., szombat @ 17:00 – 18:30 Europe/Budapest Időzóna
2022-07-23T17:00:00+02:00
2022-07-23T18:30:00+02:00
Hol:
Belváros
Székesfehérvár
Fő utca
Városház tér
Költség:
Ingyenes

 

A júliusi hétvégék már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: az augusztus 6-ig tartó sorozatban szombat délutánonként óriásbábok, régizenészek és hagyományőrző csapatok várják a belvárosban járókat, akik este hattól a Zichy ligetben hallgathatnak muzsikát. Július 23-án, szombaton 17 órától Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla vonul fel és mutatkozik be a Fő utcán.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagy népszerűségnek örvend, a szombati programokon rendre sokan összegyűlnek, hogy találkozzanak a királyi óriásbáb-család tagjaival. Július 23-án, szombaton 17 órától Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla király „fogadja” az alattvalókat a belvárosban.

Az óriásbábokat ezúttal az I. András Király Lovagrend tagjai kísérik a Fő utcán, akik bemutatót is tartanak az Országalmánál. A lovagrendet 2004-ben alapították, célja a magyar katonai hagyományok kutatása és bemutatása. Elsősorban az Árpád-házi királyok, azon belül I. András korával foglalkoznak, de néhány fegyverük, ruházatuk már a késői középkort idézi. A rendezvényeken harcosaik és úrhölgyeik korhű ruházatot, illetve vértezetet viselnek, bemutatóik, amelyek nemcsak látványosak, de igen szórakoztatóak is, minden alkalommal emlékezetes pillanatokat szereznek a történelem iránt érdeklődőknek.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az aláfestő zenét a Sonivius Vappae, azaz „a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája” szolgáltatja középkori dudával, dobbal, az óriásbábokat Cservenka Ferenc mutatja be a közönségnek.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben Mozart muzsikáját élvezheti a közönség: a 4. C-dúr és a 2. D-dúr vonósnégyest az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei – Bujtor Balázs (első hegedű), Pápai-Márkus Júlia (második hegedű), Kiss Katalin (brácsa), Rádli Ramóna (cselló) – adják elő a Zenepavilonban.