Hírek

Áprilisban kinyitnak az SZKKK házai

2023. március 17.   SZKKK  

Húsvétváró családi programok Csalán, Öreghegyen, Szárazréten és a Vízivárosban, nyomozással összekötött vacsora és grafikai kiállítás Öreghegyen, bútortuning workshop Felsővárosban, stand-uppal fűszerezett főzőshow Kisfaludon, játszmákról és kapcsolatokról a Királykúton – változatos, érdekes programokat kínálnak a közönségnek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ áprilisban újranyitó házai a városrészekben. A házakba visszaköltöznek a télen az SZKKK Fürdő sori épületében működő csoportok, klubok is.

A már meghirdetett programokra érkező visszajelzések is mutatják, hiányoztak a közösségi házak, amelyek a téli szünet után április elején újra kinyitják kapuikat a városrészekben. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ nyolc házába visszatér az élet – nemcsak a rendezvényeknek, de a házakban működő csoportoknak köszönhetően is. Ezek többsége az elmúlt hónapokban a Fürdő sori központi épületben kapott helyet, ott találkozhattak rendszeresen a különböző foglalkozásokra járó idősebb és fiatalabb korosztály tagjai.

Az újranyitás hetében igazi programdömping várja a látogatókat a házakban. Az ünnepre való készülődés jegyében több helyszínen is húsvéti rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődők. Április 1-jén a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban 14 órától húsvéti játszópark, tojáságyú, nyuszi- és báránysimogató, nyulas horgászat, arcfestés, kézműves foglalkozás,  társasjáték-sarok és lovaglási lehetőség is szerepel a kínálatban, 16 órakor pedig bábszínházi előadás lesz. Készül majd tojásfa is, amelyre április 1–10. között a városrész lakói az otthon díszített tojásokat felakaszthatják majd. A Vízivárosi Közösségi Klubban újraindul a Csináld magad! sorozat, amelynek keretében április 4-én, kedden 17 órától dekupázs technikával húsvéti tojásokat díszíthetnek az érdeklődők. A programra előzetesen regisztrálni kell: +3620/665-7583. A Csalai Közösségi Térben április 6-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a kézműves foglalkozás, amelyen a felnőttek nyuszi formát, a gyerekek csibéket készíthetnek filcből.

A Felsővárosi Alkotóház április 1-jei rendezvényét a kreatív munka, a bútorfelújítás iránt érdeklődők figyelmébe ajánlja az SZKKK. A 9 órától 12 óráig tartó eseményen az Ursa Maior Kreatív Műhely bútortuning-oktatója vezeti be a jelentkezőket a bútorfelújítás, lakkozás, festés és fakezelés rejtelmeibe. A rendezvénnyel az SZKKK a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hetéhez csatlakozik. A workshop részvételi díja 5000 forint, amely tartalmazza az eszközök és az alapanyagok árát is, jegyeket a www.fehervariprogram.hu/jegy oldalon válthatnak március 29-ig.

A Királykút Emlékházban újraindul a Királykúti Társalgó sorozat: április 6-án, csütörtökön 18 órakor Mindennapi játszmáink címmel Vízi Beáta tranzakcióanalitikus tanácsadó, mentálhigiénés szakember tart előadást, amelyen többek között szó lesz arról, mi a különbség játszma és konfliktus között, hogyan lehet megelőzni a játszmák kialakulását, és a szakember a jelenlevőkkel együtt sorra vesz néhány rendszeresen visszatérő „nehéz” helyzetet is. Jegyek már erre az előadásra is kaphatók online a www.fehervariprogram.hu/jegy oldalon, személyesen pedig az SZKKK Fürdő sori épületében hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között.

Az Öreghegyi Közösségi Ház április 6-án, csütörtökön három eseményre is invitálja az érdeklődőket. Itt is lesz húsvétváró, a családi délután 15 órakor kezdődik: kézműveskedhetnek, nagy méretű, húsvéti fajátékokkal játszhatnak a gyerekek, de lesz tojáságyú, nyuszisimogató, és a szabadulószobában is kipróbálhatják majd magukat. Este fél hatkor nyílik Vidák Zsolt illusztrátor This is my Budapest című kiállítása: a grafikusművész, bélyegtervező kedvenc témája Budapest, a főváros jellegzetes épületeit ábrázoló művek mellett azt a képet is láthatja majd a közönség, amely négy hónapig készült, és amely Budapest 28 nevezetességét jeleníti meg. A színes, aprólékos, játékos képek az ifjabb korosztály számára is érdekesek lehetnek.  A krimit és a társasjátékot kedvelők számára lehet vonzó program a Gyilkos vacsora, amely este hatkor kezdődik: a Merénylet a sárgaköves úton című játék keretében a háromfogásos menü elfogyasztása közben az asztaloknál ülő csapatok megismerik a bűnjeleket, meghallgatják a gyanúsítottakat, és az est végére remélhetőleg kiderítik, ki ölte meg Ózt. A belépő ára 12 000 Ft/fő, amely a vacsora és a játék árát tartalmazza. Jelentkezni április 3-ig lehet a www.fehervariprogram.hu/gyilkos-vacsora oldalon.

A Kisfaludi Közösségi Ház a gasztronómia kedvelőinek kínál programot április 30-án, vasárnap 17 órakor. Vajtó László, a Vajtó és a Világ nemzetközi turisztikai magazin műsorvezetője lesz a ház vendége, aki úti- és gasztroélményeiből egy gasztro stand-upot állított össze, ennek lehet részese a közönség: a humoros, interaktív főzés során Vajtó László specialitásokat készít – jöjjenek el és kóstolják meg! Az estre belépők már kaphatók: www.fehervariprogram.hu/jegy

A kisgyerekes szülők számára a sokak által kedvelt Dúdoló mellett Csicsergő címmel indul egy újabb, szintén a 0–3 éves korosztálynak szóló program. A Dúdoló minden hónap első szerdáján a Kertalja utcában, a Felsővárosi Alkotóházban várja az anyukákat, nagymamákat és a babákat, a Csicsergőnek pedig minden harmadik szerda délelőtt a Királykút Emlékház lesz a helyszíne. Az első foglalkozások májusban lesznek, az alkalmakról minden hónapban honlapunkor és az SZKKK Facebook-oldalán is olvashatnak majd az érdeklődők.

Természetesen a Fürdő sori épület sem marad események nélkül: március végén itt rendezik meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét, április 14-én, pénteken a jelmez- és díszlettervező, festő és zenész Kentaur munkáiból nyílik kiállítás a házban, 28-án, pénteken este a Bágyi Balázs New Quartet ad koncertet. A Prospero Színkör április elsején az Ingmar Bergman forgatókönyve nyomán született Őszi szonáta című darabot játssza, 29-én pedig új bemutatóval jelentkezik a társulat, Czeller Péter Hivatali mesék című művével. Folytatódnak a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló előadásai is: április 25-én a Hajmási József előadás-sorozat újabb darabjának lehet részese a közönség. Május 11-én a Cseh Tamás 80. születésnapja alkalmából készült Füst a szemében című előadás, május 19–21-én pedig a Kortárs Művészeti Fesztivál eseményei várják a látogatókat a Csónakázó-tó partján.

Műsornaptárunk »