A szellem misztériuma

2023. augusztus 3.   SZKKK  

Mikor:
2023. augusztus 25., péntek @ 19:00 – 2023. október 7., szombat @ 19:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-08-25T19:00:00+02:00
2023-10-07T19:00:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Szili Zsuzsanna
+3670/669-9008

Az ókori Egyiptomtól Indiáig, a középkori Magyarországtól a csillagokig kalandozhatunk az idei Aranybulla Művészeti Napok megnyitóján: a nagy múltú rendezvényt Velich Rita jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállítása indítja augusztus 25-én, pénteken 19 órakor az Öreghegyi Közösségi Házban. A két alkotó közös tárlata zenés produkciók között nyílik meg: az este bevezetéseként a Budapest Opera Lounge produkciója, a megnyitó után pedig opera fine dining várja a közönséget az intézmény kertjében.

Velich Rita, a Magyar Állami Operaház Jászai Mari-díjas jelmeztervezője 1993-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát, díszlet- és jelmeztervező szakon. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott, rendszeres vendégtervezője külföldi teátrumoknak is. Munkásságában meghatározók a zenés színházi és táncdarabok – többek között olyan nagy sikerű musicalek jelmezeit tervezte, mint a Mozart!, az Elisabeth, az Abigél vagy a Rómeó és Júlia. Ő tervezte a Káel Csaba által rendezett Bánk bán című operafilm jelmezeit is. Most nyíló fehérvári kiállításán a Turandot, A bajadér, a Veled, Uram!, a Macbeth, a Varázsfuvola, az Aida és az István, a király produkciókhoz készült jelmezeiből látható válogatás.

Velich Dóra Teo képzőművész, festőművész, iparművész a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, műveit 1985 óta állítja ki. Művészetét változatos technika- és anyagalkalmazás jellemzi: alkotásai között olajképek, falfestmények, rézkarcok, tűzzománc- és ötvösmunkák egyaránt fellelhetők. Munkásságában kiemelkedő jelentőségű a keleti ihletésű művek, illetve a modern természettudomány és a művészet kapcsolatát kutató, a fizika és a csillagászat jelenségei, kutatási eredményei által inspirált, lételméleti, filozofikus árnyaltságú munkák megalkotása.

A két alkotó tárlatát Csáji László Koppány író, kulturális antropológus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója nyitja meg, közreműködik Lantos Zoltán hegedűművész, valamint a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei, akik a Bajadér című balett jelmezeiben mutatnak be performanszot. A kiállítás október 7-ig látogatható, hétfőtől péntekig 15–19 óráig.

A megnyitó előtt, 18 órakor Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész invitál mindenkit a Budapest Opera Lounge „lazán exkluzív” műsorára: barokk áriák, francia sanzonok és nápolyi dalok hangzanak el új köntösben, a jazzharmónia-világba átültetve. A tárlatnyitó után, 19.30-tól gyertyafényes, fehér asztalos opera fine dininggal folytatódik az este. Léder-Puja Andrea operaénekes „operafalatokkal” várja a közönséget: operaáriákat, és ezekhez recepteket válogatott össze, kóstoló készül a közönség számára. A műsorban elhangzó dalok karaktereit Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos Velich Rita jelmezeiben jeleníti meg, Székely Attila zongoraművész közreműködésével. A koncert ingyenes, de a különleges kóstoló belépőjegyhez kötött, regisztrálni honlapunkon lehet.