Aranybulla Művészeti Napok 2023

2023. augusztus 3.   SZKKK  

Mikor:
2023. augusztus 25., péntek @ 18:00 – 2023. augusztus 27., vasárnap @ 21:30 Europe/Budapest Időzóna
2023-08-25T18:00:00+02:00
2023-08-27T21:30:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Sábián Anna
+3670/514-6155

A székesfehérvári nyári programokat az Aranybulla Művészeti Napok eseményei zárják augusztus 25–27-én az Öreghegyi Közösségi Házban és annak kertjében. A programsorozatot pénteken opera lounge, opera fine dining, valamint Velich Rita jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész kiállítása nyitja, szombaton Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című estje ígér tartalmas kikapcsolódást, vasárnap pedig a Soulwave koncertje várja a közönséget.

Több mint húsz éve, az Öreghegyi Közösségi Ház egykori legendás igazgatója, Tóth István ötlete nyomán született meg az Aranybulla Művészeti Napok programjának ötlete. A nagy múltú rendezvényen hagyományosan kiállítás nyílik, a színpadot pedig főként zenés produkciók veszik birtokba.

Aranybulla Művészeti Napok 2023

Augusztus 25., péntek

18.00 Budapest Opera Lounge

19.00 A szellem misztériuma – Velich Rita jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész kiállítása

19.30 Opera fine dining – terítéken az opera
Regisztráció »

 

Augusztus 26., szombat

20.00 Kártyajáték – Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós estje

 

Augusztus 27., vasárnap

20.00 Soulwave

A rendezvény pénteki napja az opera jegyében telik: elsőként, 18 órakor Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész invitál mindenkit a Budapest Opera Lounge „lazán exkluzív” műsorára: barokk áriák, francia sanzonok és nápolyi dalok hangzanak el új köntösben, a jazzharmónia-világba átültetve.

Az operai hangulatot folytatva 19 órakor nyílik meg Velich Rita Jászai Mari-díjas jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállítása. Velich Rita, a Magyar Állami Operaház jelmeztervezője számos budapesti és vidéki színházban dolgozott, munkásságában meghatározók a zenés színházi és táncdarabok – többek között olyan nagy sikerű musicalek jelmezeit tervezte, mint a Mozart!, az Elisabeth vagy a Rómeó és Júlia, és ő tervezte a Bánk bán operafilm jelmezeit is. Velich Dóra Teo a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, 1985 óta állítja ki műveit. Művészetét változatos technika- és anyagalkalmazás jellemzi; munkásságában kiemelkedő jelentőségű a keleti ihletésű művek, illetve a modern természettudomány és a művészet kapcsolatát kutató, a fizika és a csillagászat jelenségei által inspirált munkák megalkotása. A két alkotó tárlatát Csáji László Koppány író, kulturális antropológus nyitja meg, közreműködik Lantos Zoltán hegedűművész, valamint a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei. A kiállítás október 7-ig látogatható.

A tárlatnyitó után, 19.30-kor gyertyafényes, fehér asztalos opera fine dininggal folytatódik az este. Léder-Puja Andrea operaénekes „operafalatokkal” várja a közönséget: operaáriákat, és ezekhez recepteket válogatott össze, amelyekből kóstoló készül a közönség számára. A műsorban elhangzó dalok karaktereit Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos Velich Rita jelmezeiben jeleníti meg, Székely Attila zongoraművész közreműködésével. A koncert ingyenes, de a különleges kóstoló belépőjegyhez kötött, regisztrálni regisztrálni honlapunkon lehet.

A zene nem hiányzik a szombati kínálatból sem: történetek, versek, dalok hangzanak el Beck Zoltán énekes-gitáros, dalszerző és Vecsei H. Miklós színművész 20 órakor kezdődő Kártyajáték című estjén. A Kártyajáték 32 lapból áll, ugyanúgy, mint egy pakli magyar kártya. A kártyák mindegyikén egy-egy szó, félmondat: valami, ami talán az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Az esten legfeljebb tíz kártyalapot játszanak ki – de a paklit a közönség keveri, és a lapokat is a jelenlévők húzzák.

Az Aranybulla Művészeti Napok zárásaként vasárnap este nyolckor a Soulwave lép színpadra. Az indie és folk hatásokkal rendelkező magyar alternatív-rock zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi; nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva.  A zenekar 2017-ben elnyerte Az Év Felfedezettje díjat a Petőfi Zenei Díjon. A zenekar tagjai: Fodor Máté (ének), Huszár Ádám (gitár), Szabó Ferenc (gitár), Pap Attila (basszusgitár) és Tóth Barnabás (dobok).

Az Aranybulla Művészeti Napok programjaira az opera fine dining kivételével ingyenes a belépés.