Hazaszállnak a füstkarikák – irodalmi est

2022. október 14.   SZKKK  

Mikor:
2022. november 3., csütörtök @ 19:00 – 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-03T19:00:00+01:00
2022-11-03T20:00:00+01:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
200 Ft
Kontakt személy:
Sábián Anna
+3670/514-6155

A nemzeti gyásznap előestéjén, november 3-án, csütörtökön 19 órai kezdettel egy különleges hangulatú, reményről, honvágyról, újrakezdésről szóló estre invitálja a közönséget az Öreghegyi Közösségi Ház. A Hazaszállnak a füstkarikák című műsorban egy 1956-ban kivándorolt fiatalember leveleinek részletei mellett az eseményekhez illeszkedő versek, prózák, zenei betétek hangzanak el. A belépő 200 forint, az előadás kedvezményes jegyára a Déryné Program hozzájárulásának köszönhető. 

„Sokan képzelték/képzelik el jövőjüket külföldön. Idehaza fejben mindent felépítenek, és belevágnak a nagy utazásba. Egyre nem gondolnak: az érzelmekre. Egy idegen országban, bármennyire is szeretné az ember, soha nem tud olyan gyökeret ereszteni, mint a hazájában. Szeretnénk, ha a fiatalok előtt világossá válna: a lehetőség az egyénben van, aki akarja, idehaza is meg tudja valósítani álmait” – fogalmaz az estről szóló összefoglalóban Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas, Érdemes művész. 

A mintegy 50 perces szerkesztett műsorban részletek hangzanak el egy 1956-ban kivándorolt 18 éves fiatalember leveleiből, amelyet a szüleihez írt az alatt a négy év alatt, amíg Franciaországban tartózkodott. Közben az eseményekhez illeszkedő versek, prózák, zenei betétek – többek között Radnóti, Vörösmarty, Liszt és Chopin művei – hangzanak el élőben. A műsor attól különlegesen érdekes, hogy a műsorban megidézett fiatalember Sáfár Mónika édesapja – az ő leveleiről van szó, amelyeket megőrzött a család. Az est szereplői Sáfár Mónika mellett Tóth Sándor, Jerger Balázs és Sánta László színművészek, zongorán kísér Kéménczy Antal és Neumark Zoltán.  

Az összeállítás bemutatja az országát 1956-ban elhagyó fiatalembert, Sáfár Lajost, aki egy új, lehetőségekkel teli világba érkezik. Az első levelek a reményről, a nyelvtanulásról, a „kedves franciák” együttérzéséről szólnak, de hamarosan kiderül, hogy „kommunistákat” nem kíván foglalkoztatni senki sem, így nem egyszerű a beilleszkedés. És megjelenik a honvágy is, amely az évek alatt olyan fojtogatóvá válik, hogy – bár sejteni lehet, hogy mit engedélyez majd az akkori politikai rendszer –, a fiatalember mégis hazatér.

A két éve indult Déryné Program színházi produkciók országos utaztatását végzi – ennek keretében érkezik a Hazaszállnak a füstkarikák című irodalmi összeállítás az Öreghegyi Közösségi Házba. A program támogatásának köszönhetően az előadásra jelképes áron, 200 forintért vásárolhatnak belépőt az érdeklődők a www.fehervariprogram.hu/jegy oldalon, személyesen pedig a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében november 2-ig 14.00–20.00 óráig és az előadás napján a helyszínen.