Irodalom, jazz és blues

2022. június 30.   SZKKK  

Mikor:
2022. július 13., szerda @ 18:00 – 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-07-13T18:00:00+02:00
2022-07-13T20:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
Székesfehérvár
Fürdő sor 3.

Kellemes nyáresti kikapcsolódást kínál az irodalom- és zenekedvelőknek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ július 13-án, szerda este. Hat órától két színész, Kurta Niké és Laboda Kornél, valamint két hangszer, egy tangóharmonika és egy gitár várja a közönséget: a Rongyszőnyeg című előadás Weöres Sándor versciklusa alapján készült, és a hallgatóság részvételére is számít. Hét órától jazz és blues dallamokat élvezhetnek az est vendégei Vörös Janka énekesnő és a gitáros Fövenyi Máté előadásában. A program ingyenes.

A Rongyszőnyeg című előadás Weöres Sándor 1943-ban megjelent versciklusa alapján készült. A ciklus darabjainak egy része gyermekversként lett közismert, bár a költő nem kifejezetten annak szánta őket, más részük kifejezetten komor hangvételű, emlékező, a magányosságot megjelenítő sorokkal ragadja meg az olvasót, hallgatót. Az előadásba a versek, töredékek, dalok mellett Weöres néhány levelét is beépítette a benne szereplő két színész.

A fehérvári születésű Kurta Niké társa az előadásban Laboda Kornél, ők ketten két hangszer, egy tangóharmonika és egy gitár segítségével „szövik” a műveket a közönséggel együtt „rongyszőnyeggé”: az előadás hat részből áll, amelyek egy-egy témát (szerelem, szenvedély, szabadság, elmúlás stb.) járnak körül, ezeket különböző színek (kék, zöld, sárga, piros, fekete és fehér) jelölik – a hallgatóság választásán múlik, milyen sorrendben követik egymást a ciklusok. A zenés irodalmi est 18 órakor kezdődik az SZKKK színháztermében.

Hét órától Jazz és blues címmel Vörös Janka és Fövenyi Máté duóját hallhatják az érdeklődők. Vörös Janka Sólyom László- és Ablakos-Lakatos Dezső-ösztöndíjas jazzénekesnő, számos könnyűzenei projekt közreműködője, a Hang-Szín-Tér Mûvészeti Szakgimnázium és a Kodolányi János Egyetem művésztanára. Harmadik lemezén dolgozik, zenekara a Newseries, amelynek repertoárja angol nyelvű, jazz alapokra épülő, modern és egyedi saját kompozíciókból áll. Fövenyi Máté 2015-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jazzgitár-tanárként, azóta tanít a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnáziumban. Több hazai könnyűzenei formációban szerepel, jelenleg a Newseries és a Freddie produkcióval járja az országot, gitárosként a Vörösmarty Színház zenés darabjaiban is közreműködik. Az ének-gitár duó harmonikus közös zenei nyelve az immár 15 éves közös munkának köszönhető, az esten legújabb dalaikat szólaltatják meg a dalszerző-előadók.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi űrlapon lehet. A rendezvény a Köszönjük, Magyarország! program keretében valósul meg.