Nyugdíjas Ki mit tud? gála

2022. február 18.   SZKKK  

Mikor:
2022. március 20., vasárnap @ 15:00 – 17:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-03-20T15:00:00+01:00
2022-03-20T17:00:00+01:00
Hol:
Táncház
Székesfehérvár
Malom utca 6.
Költség:
Ingyenes

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) a hagyományokhoz híven 2022-ben is megrendezte a Fejér megyei nyugdíjasok Ki mit tud? versenyét előadóművészet, valamint képző-, ipar- és népművészet kategóriákban. A tárgyalkotók pályamunkáit izgalmas kiállításon tekinthette meg a közönség, az előadóművészek legjobbjai március 20-án, vasárnap 15 órakor a gálán a Malom utcai Táncházban mutatják meg, mit tudnak. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció »

A mintegy három évtizedes múlttal rendelkező rendezvény célja a megyében élő nyugdíjasok megszólítása, találkozási és közösségépítő lehetőségek biztosítása. A képző-, ipar- és népművészeti kategóriában bármely tárgyalkotó művészeti ágat képviselő alkotással lehetett nevezni, festmény, grafika, kisplasztika, hímzés, csipke, kerámia, fotó, ékszer – a közel negyven jelentkezőnél csak a képzelet szabott határokat. A szépkorú alkotók sok értékes, érdekes, elgondolkodtató tárgyat készítettek: fafaragások, olajfestmények, kevert technikás festmények, horgolás, szőttesek, szőnyeg, tornazsák, még zenélő doboz is szerepelt a kiállított tárgyak között. A beadott műveket Szolnoki Szabolcs festőművész, Szili Zsuzsanna lakberendező, designer és Szenczi Jánosné Zsuzsanna, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítésekkel díjazta. A legtehetségesebbeknek járó serlegeket Máthé János A gát című alkotásával, Szepesi János fali tékájával, sótartójával és kenyértartójával, Török László Árpád vezérével nyerte el.

Előadóművészeti kategóriába a járványhelyzet ellenére idén több mint ötven jelentkező regisztrált, akik két előválogatón dalban, zenében, prózában, versben és a táncparketten mutatták be, hogy ki mit tud. Produkcióikat szakértő zsűri – Bécsiné Krämer Ágnes néptáncpedagógus, Matuz János, az SZKKK művészeti intendánsa, Kneifel Imre ének-zene tanár, népzenész és Varga Júlia ének-zene tanár, karvezető – értékelte ezüst, arany és kiemelt arany minősítésekkel. Az első előválogatón kiemelt arany minősítést kapott Antal Tamás az Ó, bajadérom operettslágerrel, az Iglice Népdalkör palóc népdalcsokrával, Nagy Bálint a Kimegyek a doberdói harctérre és a Jó estét kívánok című katonadalokkal, valamint Nagy Éva jelmezes Macskák musical produkciójával. A második előválogatón a Köfém Nyugdíjasklub Férfikórusának betyárdalait, a Köfém Nyugdíjasklub Tánckarának szatmári táncait, Lakatos Sándor dalait, a Mephistó Zenekar tánczenéjét, Nagy Judit szavalását és a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkör mezőföldi dalait ítélték a legjobbnak.

A zsűri értékelése alapján állt össze a bemutatott produkciókból a március 20-i gála műsora is. A Táncházban (Malom utca 6.) március 20-án, vasárnap 15 órakor a Nyugdíjas Ki mit tud? gála fellépőit és közönségét Lehrner Zsolt alpolgármester köszönti. A műsor felvétellel indul: Tóth Judit dalait hallhatja a közönség, aki bár jelentkezett, de személyesen nem tudott részt venni a megmérettetésen. A zsűri döntése alapján újra színpadra állhat népdalokkal, örökzöld slágerekkel, betyárdalokkal, katonadalokkal Csordás István, Farkas Mihályné, Farkas Ottóné Böbe, Galambos Sándorné, Klein Katalin, Lakatos Sándor, Micsey Lászlóné Ria, Nagy Bálint, valamint az Iglice Népdalkör, a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkör és a Köfém Nyugdíjasklub Férfikórusa. Ismert musical- és operettslágereket ad elő Antal Tamás és Nagy Éva. Különleges dallamfüttyel lép fel Nagy János, és újra meghallgathatják a Köfém Nyugdíjasklub Harmonika Trió előadását. A Ki mit tud? műsorszámai közül a próza és a tánc sem hiányozhat. Szavalni fog Arany János, Fornainé Bánát Erzsébet, Gáncs Lászlóné és Nagy Judit, a táncparkett pedig a Köfém Nyugdíjasklub Tánckaráé és az Akácvirág tánccsoporté lesz.

 

A produkciók sorrendje »

A gálára való belépés ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.