Székesfehérvári Királyi Napok

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. augusztus 12., péntek, 10:00 – 2022. augusztus 21., vasárnap, 23:00
2022-08-12T10:00:00+02:00
2022-08-21T23:00:00+02:00
Hol:
Székesfehérvár

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat.

 


SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK
2022. augusztus 12–21.

 

Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

 

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

 
A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  »

 
Biztonsági és tűzriadó terv  »

 

2022. AUGUSZTUS 12., PÉNTEK

MEGNYITÓ

21.00  Az Élet pecsétje – rege az Aranybulláról (Zichy-színpad)

Dramatikus történelmi játék táncosokkal, zenészekkel

Szereplők: II. András: Mihályi Győző | Szent Erzsébet: Varga Gabriella | Mesélő: Strasszer Domonkos

Közreműködnek: az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportja és a Step and Style Studio táncosai, „A jeruzsálemi” című élősakk-előadás válogatott szereplői (a Vasvári Pál Gimnázium diákjai), valamint a MusiColore énekegyüttes

Pirotechnika: Szabó János

A Kelj fel, északi szél című dalt írta: Szirtes Edina

Koreográfus: Majoros Róbert és Tombor Tímea

Zenei vezető: Cserta Balázs

Írta és rendezte: Matuz János

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere

(Esőhelyszín, módosított programmal: Vörösmarty Színház)

20.30–23.00  Interaktív fényfestés a Vörösmarty Könyvtár épületére. A játékosok kerékpáron ülve, azt hajtva irányítják a falon megjelenő animációt. A játék Falvay Miklós médiaművész alkotása (Bartók Béla tér)

21.30, 22.00, 22.30  Mapping: zenés 3D-s épületvetítés (Székesfehérvári Járásbíróság homlokzata)

Az architekturális vetítés során megmozdul és átrendeződik az épület a Székesfehérvári Királyi Napok első három napján. Idén harmadik alkalommal láthatják a nézők a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáját.

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

22.00–23.00  Hamvas és a Zene a Múzeum akusztikon – Duo RedWhite koncert és borkóstoló (Szent István Király Múzeum Díszudvar, Fő utca 6.)


2022. AUGUSZTUS 12–14., PÉNTEK-VASÁRNAP

10.00–19.00  Fehérvári Mézünnep (Belváros, Országzászló tér)

Mézvásár, mézkóstolás, mézes előadások Fejér megyei méhészek, termelők részvételével. Mézlovagrendek felvonulása, mézlovagavatás. „Zümmögő” interaktív játszóház gyerekeknek


2022. AUGUSZTUS 13., SZOMBAT

9.30  Tiszteletadás az Osszáriumnál virágelhelyezéssel (Nemzeti Emlékhely)

10.00  Családi piknik (Zichy liget)

10.00  Ringató foglalkozás Rozványi Beával (0–3 éveseknek)

11.00–14.00  Hangszersimogató és -bemutató, játékok Bergerné Szőnyi Annával és Varró Jánossal

14.00  Extreme Bike Show és bringasuli

15.00  Hangerdő Társulat: Az ördög meséje

16.00  Királyi játéktér Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral

17.15  Kompánia Zenekar

Egész nap: állatsimogató, Kenderkóc népi játszótér és kézműves foglalkozás

 

10.00  A Szent István-i hagyományoktól az Aranybulláig – bélyeg- és könyvbemutató, tudományos előadás (Hiemer-ház, Bálterem)

Szent István király a néphagyományban – Lukács László új kötetének bemutatója
Az Aranybulla emlékbélyeg bemutatója
Az Aranybulla – prof. dr. Balogh Elemér előadása

10.00–17.00  Középkori játszóház: ügyességi és logikai játékok, kézműves foglalkozás, papírmerítés mesterségbemutató és kézműves foglalkozás (Szent István Király Múzeum, Díszudvar, Fő utca 6.)

15.00  Királyaink érmeken – a MÉE Alba Regia Egyesület kiállításmegnyitója (Szent István Király Múzeum – Rendház Látogatóközpont galéria, Fő utca 6.)

15.30  Árpád-kori esték: Királyaink érmeken – Igari Antal, a MÉE Alba Regia Egyesület elnökének előadása (Szent István Király Múzeum – Rendház Látogatóközpont galéria, Fő utca 6.)

A Szent István Király Múzeum 2022 júniusában az Aranybulla 800 emlékév keretében Árpád-kori esték címmel programsorozatot indított, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel emlékezve meg e jeles évfordulóról.

17.30  Fúvós örömzene – nagykoncert 70 muzsikus részvételével (Városház tér)

Közreműködők: Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, Várpalotai Bányász Fúvószenekar

19.00  A Királyi Napok Folkfesztivál megnyitója (Zichy-színpad)

Köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának műsora

20.00  Pannónia szívében – a Közép-Dunántúl régió gyermek- és ifjúsági tánccsoportjainak gálaműsora (Zichy-színpad)

Résztvevők: ARAMI Pulutyka csoport (Székesfehérvár), Tördemic Néptáncegyüttes SZÍN-VONAL AMI (Badacsonytördemic), Csutri Táncegyüttes (Tatabánya), Garabonciás Táncegyüttes (Komárom), Langallik Táncegyüttes (Kisbér), Pötörke Táncegyüttes és Tata Táncegyüttes (Tata)

21.00  Hagyományérzők – az Alba Regia Táncegyüttes gálaelőadása (Zichy-színpad)

Az Alba Regia Táncegyüttes a „Hagyományérzők” című műsorát 2022. május 29-én mutatta be a Százhalombattai Barátság Kulturális Központ színháztermében, a Martin György Néptáncszövetség által szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. A minősítő versenyen az öttagú szakmai zsűri az együttes produkcióját Kiváló Minősítésben részesítette. A Székesfehérvári Királyi Napokon, a Királyi Napok Folkfesztivál megnyitóján a táncegyüttes nyolc koreográfiát mutat be. 
Művészeti vezető: Majoros Róbert | Művészeti munkatársak: Molnár Gábor, Majorosné Szabó Veronika, Tombor Bea | Kísérő zenekar: Galiba zenekar | Ének: Enyedi Ágnes | A műsort szerkesztette: Majoros Róbert

22.00  A Góbé zenekar koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

24.00  A Tilinkó zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

20.30–23.00  Interaktív fényfestés a Vörösmarty Könyvtár épületére. A játékosok kerékpáron ülve, azt hajtva irányítják a falon megjelenő animációt. A játék Falvay Miklós  médiaművész alkotása (Bartók Béla tér)

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

22.00, 22.30  Mapping: zenés 3D-s épületvetítés (Székesfehérvári Járásbíróság homlokzata)

Az architekturális vetítés során megmozdul és átrendeződik az épület a Székesfehérvári Királyi Napok első három napján. Idén harmadik alkalommal láthatják a nézők a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáját. 


2022. AUGUSZTUS 14., VASÁRNAP

9.00  Mézlovagrendek fogadása határon innen és túl (Fő utca, Országzászló tér)

10.00  Családi piknik  (Széna tér)

10.00  Zumba Dancs Évával

11.00  Jóga Szűcs Dorinával

15.00  Interaktív zenés-mozgásos program gyerekeknek Kneifel Annával

16.00  Leonardo Jam

Egész nap: kézműves foglalkozás, szörpkóstoló, pecsétgyűjtő hétpróba

10.00–17.00  Középkori játszóház: ügyességi és logikai játékok, kézműves foglalkozás, papírmerítés mesterségbemutató és kézműves foglalkozás (Szent István Király Múzeum, Díszudvar, Fő utca 6.)

10.20  Mézlovagrendek és a Mézkirálynő felvonulása mézosztással, a Fehérvári Huszárok Egyesülete tagjainak és a tatai Bajor Bőrnadrágos Banda fúvószenekar kíséretében (Országzászló tér, Fő utca, Városház tér, Alba Plaza és vissza az Országzászló térre)

10.50  A mézlovagrendek köszöntése és mézlovagavatás (Országzászló tér)

Köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, a 2022. év Mézkirálynője, Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere és Kiss Norbert, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke

12.00  Mézszentelő szentmise (Ciszterci templom)

15.00  Királyi Játéktér (Táncház)

15.00  Kézműves foglalkozás gyerekeknek (Táncház)

16.00  Sárkányölő Sebestyén – a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely előadása

(Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

17.00  Körmenet és fogadalmi szentmise (Szent István-székesegyház)

A szentmise előtt 17 órától a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit ünnepélyes körmenetben átkísérik a Püspöki palotából a Szent István-székesegyházba, a mise után pedig vissza. A teljes egészében felújított templomot a szentmise keretében dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg.  

20.00  Taven Baxtale – A Fitos Dezső Társulat előadása (Zichy-színpad)

A Taven Baxtale című előadás célja, hogy komplexen és sokrétűen mutassa be a cigány néphez kapcsolódó mesterségeket. Ahogy maguk a mesterségek is igen változatosak, úgy az előadás is törekszik a formai és művészi sokszínűségre. Mindehhez a Kárpát-medence magyar nyelvterületének változatos cigány táncait zenei és énekes anyagát használja eszközül, kitekintéssel a nyugat- és kelet-európai cigány kultúrára. Az etűdös szerkesztésmód arra is lehetőséget ad, hogy váltogassák egymást a balladisztikus és lírai, vagy pedig az élénk, komikus jelenetek, miközben nemcsak a mesterségekről, hanem a cigány nép eredetéről és történetéről is képet kapunk.

20.30–23.00  Interaktív fényfestés a Vörösmarty Könyvtár épületére. A játékosok kerékpáron ülve, azt hajtva irányíthatják a falon megjelenő grafikát és látványt. A játék Falvay Miklós  médiaművész alkotása (Bartók Béla tér)

21.30, 22.00, 22.30 Mapping: zenés 3D-s épületvetítés (Székesfehérvári Járásbíróság homlokzata)

Az architekturális vetítés során megmozdul és átrendeződik az épület a Székesfehérvári Királyi Napok első három napján. Idén harmadik alkalommal láthatják a nézők a 3D animációi és a panoramikus vetítései által világhírűvé vált Bordos László Zsolt munkáját.

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

22.00  Besh O Drom koncert (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

A Besh o droM zenekar ismert, és elismert szereplő a zenei palettán. Húsz éve járják a világot, bizonyítva, hogy szükség van egy sehova sem maradéktalanul besorolható bandára.  Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. A néptáncosok hőnszeretett lelazitói, az értelmiségiek kedvenc népzene közvetítői, a népzenészek irigyelt rockerei, az adatközlők legpimaszabb feldolgozói. Lassan útjuk feléhez érnek, lelkesedésük nem lankad, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik  zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanútlan kóstoló újra és újra, még és még akar. Húsz év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.

24.00  A Galiba zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)


2022. AUGUSZTUS 15., HÉTFŐ

9.00  Megemlékezés a Magyar Királyi Szent István 3. Gyalogezred doni harcokban elesett katonáiról (Lánczos Kornél Gimnázium udvara)

15.00  Királyi játéktér  (Táncház)

15.00  Kézműves foglalkozás gyerekeknek (Táncház)

16.00  Netz-es gyerekek – családi örömtánc, örömzene a Netz-produkcióval

(Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

16.30  Királyi aranyak Fehérváron – kincsek a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből című kiállítás megnyitója (Szent István Király Múzeum Rendház épület, Fő utca 6.)

19.00–20.00  Hamvas és a Zene a Múzeum akusztikon – „Hangoló” kvartett koncert és borkóstoló (Hámori Zsófia – fuvola, Burján Gabriella – hegedű, Pillár Tamás – brácsa, Svéd Fanni Virág – cselló) (Szent István Király Múzeum Díszudvar, Fő utca 6.)

19.00  Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise (Szent István-székesegyház)

20.00  Szerelmünk, Kalotaszeg – a Duna Művészegyüttes előadása (Zichy-színpad)

Az együttes arra törekszik, hogy olyan összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák, ugyanakkor innovatív szellemiségük, modernségük a mai színházi elemek egyenrangú társává teszik a néptáncot és a népzenét. Ez alapján készült a Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás is, amely színpadi keretek között idézi meg Kalotaszeg tájegységének különleges és egyedi vonásait, a levegő csodálatos tisztaságát, a dombok szeszélyes vonalait, a szántók, a kaszálók színfoltjait, a különleges és egyedi viselet- és táncbéli gazdagságát. Előadja: a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar.

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

21.00  Kertmozi: A hónap dolgozója – mb. francia vígjáték, 83 perc, 2022 (12) (Bartók Béla tér) (Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad)

Vincent egész életében közalkalmazott szeretett volna lenni, hogy a kényelmes élettel járó előnyöket maximálisan kihasználhassa. Ráadásul a munkajog értelmében kirúghatatlan, így igazi nyugdíjas állás az övé. Egy nap azonban az élete fenekestül fordul fel: amikor a kormány megszavaz egy hatalmas megtakarítási tervet, Vincent feje felett megjelenik a munkanélküliség réme. Mivel azonban önszántából nem hajlandó felmondani, kirúgni pedig nem lehet, főnöke a lehető leglehetetlenebb helyekre helyezi át, hogy megtörje a férfi ellenállását. Az Északi-sark, a börtön, a bűnözőktől hemzsegő külváros csak néhány, ahol Vincentnek az állása mellett az életéért is küzdenie kell. Ám a megpróbáltatásai során nemcsak a szépséges Evával és a szerelemmel ismerkedik meg, de egy szakszervezeti vezetőtől is tanácsokat kap, hogy miképp tartson ki a végsőkig.
Rendező: Jérôme Commandeur
Szereplők: Christian Clavier, Jérôme Commandeur, Laetitia Dosch, Pascale Arbillot. Gérard Darmon

22.00  A Cimbaliband koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

A Fonogram-díjas Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband „boszorkánykonyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-zel, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Ezeket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet-európai cimbalom  rock’n’roll, mellyel már az egész világot bejárták, Japántól Dubajig, Skandináviától Afrikáig! Cimbaliék mesterien gyúrják össze autentikus népzenei gyűjtéseiket és életigenlő szerzeményeiket, melynek eredményeként születhetett meg az alábbi pár sor is a Magyar Nemzet hasábjain: a zenekar tagjai „bebizonyították, hogy az autentikus népzene is lehet trendi.”

 24.00  A Galiba zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)


2022. AUGUSZTUS 16., KEDD

15.00  Királyi játéktér (Táncház)

15.00  Kézműves foglalkozás gyerekeknek

16.00  Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia  

(Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

16.30–18.00  A királyi bazilika minden tekintetben – beszélgetés, tárlatvezetés Reich Szabina régésszel, Kulcsár Géza művészeti íróval és Izinger Katalin művészettörténésszel

A koronázótemplom-séta résztvevői bejárják a Királyok és Szentek kiállítást, a Nemzeti Emlékhelyet és a Közösség / Építés kiállítást. Találkozó: 16.30-kor a Királyok és Szentek kiállítás recepcióján (Fő utca 6.). A program ingyenes.

18.00  Államalapító Szent István Emlékérem és Díj ünnepélyes átadása (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)

A díjat magánszemélyek alapították 2004-ben, minden esztendőben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István király öröksége szolgált iránymutatásul.

20.00  Kolozsvári piactéren – a Magyar Állami Népi Együttes előadása (Zichy-színpad)

Bár a mai bevásárlóközpontos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember, itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket a vásárlók. A Kolozsvári Magyar Napok 10. évfordulójára a Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

21.00  Kertmozi: Családból is megárt a sok 2: Irány Portugália! – mb. francia vígjáték, 2022, 92 perc (12) (Bartók Béla tér) Jegyvásárlás: www.baratsagmozi.hu) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad)

Marilou és Philippe végre nyugdíjas, és a hírek szerint a portugál álomház is kész. A család elindul Portugáliába, ám amikor megérkeznek a lakóparkba, az álmok helyett egy félkész épület és az udvaron egy szamár várja őket. A befejezetlen ingatlant egy lelkes, de franciául alig tudó kivitelező csinálgatja, miközben a család megtakarításának elúszását, álmaik szertefoszlását látja a csacsi árnyékában. A portugál kalandok azonban ezzel még nem érnek véget: Marilou és Philippe egyszerre igyekszik vigyázni az unokákra és a csacsira, befejezni a házat és megbirkózni a portugál kultúra és társadalom sajátosságaival. Mindezt nem várt fordulatok és helyzetkomikumok gazdagítják.

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

22.00  Az Aurevoir. koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

Az Aurevoir. zsámbéki és zsámbék környéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar. 2015 márciusában hattagú együttesként kezdték pályafutásukat, a felállás többszöri változását követően jelenleg nyolc zenész alkotja a zenekart. A kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé; az ethno-beat mint műfajmegnevezés arra utal, hogy leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, e műfajok hatottak leginkább alkotó tevékenységükre, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

24.00  A Galiba zenekar folkestje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)


2022. AUGUSZTUS 17., SZERDA

15.00  Királyi játéktér (Táncház)

15.00  Kézműves foglalkozás gyerekeknek

16.00  A Guliba Társulat előadása

(Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

17.00  A Lánczos Kornél-Szekfű Gyula-ösztöndíjak, a Deák Dénes-díj, a Deák Dénes-ösztöndíj és az Aranybulla-díj ünnepélyes átadása (Bory-vár, Százoszlopos udvar)

18.00–19.00  Múzeum akusztik – JackBerry Band (Rechner-Sajgó Kata – ének, Békefi Róbert – gitár, Rechner Balázs – banjo, gitár, szájharmonika) (Szent István Király Múzeum Díszudvar, Fő utca 6.)

20.00  Mindenek szerelme – a Jászság Népi Együttes, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint Pál István „Szalonna” és Bandája közös előadása (Zichy-színpad)

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsora a néptánc, a népzene és a blues világának ötvözetében. Közreműködik: Heinczinger Mika. A produkcióban egyedülálló módon jelenik meg a rock and roll, a népzene és a néptánc hármas egysége, mely érdekes hangulattal, lendülettel, finoman kimunkálva szórakoztat. Az előadást zenei hangzásban és táncos képekben egyaránt végigkíséri a hagyomány és a korszerűség, amelyek a szerelemről, az emberi kapcsolatokról, az elmúlásról, az újrakezdésről szólnak. A két banda közös zenei megfogalmazására tapint rá a táncos megjelenés, együtt, összhangban lélegzik.

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

22.00  A Puszták Népe Front koncertje (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)

23.00  Paraba Világzenei Klub (Táncház) (Jegyinformáció: www.kiralyinapok.hu)


2022. AUGUSZTUS 18., CSÜTÖRTÖK

16.30  Katonazenekarok térzenéje – Alba Plaza előtti téren: Veszprém Helyőrségi Zenekar, Városház tér: Kaposvár Helyőrségi Zenekar, Fő utca, Mátyás király-emlékmű: Tata Helyőrségi Zenekar, Zichy ligeti Zenepavilon: Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

17.00  VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál (Zichy-színpad előtt)

Résztvevő zenekarok: Tata Helyőrségi Zenekar, Veszprém Helyőrségi Zenekar, Kaposvár Helyőrségi Zenekar, Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

19.30  Tér-élmény II. – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadnyitó hangversenye (Bartók Béla tér)

Tavalyi sikeres évadnyitó hangversenye után ismét nagyszabású produkcióval várja a közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a kiváló koncerthelyszínnek bizonyult Bartók Béla téren. Az „Éljen a magyar!” című programban a magyar zene nagymesterei, Erkel és Kodály népszerű műveinek részletei csendülnek fel: olyan klasszikus zenei slágereket hallhat a közönség, mint a Bánk bán című opera csodálatos „Hazám, hazám” áriája, a varázslatos „Tiszán innen, Dunán túl” duett a Háry János daljátékból, vagy a fergeteges Galántai táncok. Az est két művészvendége, Zemlényi Eszter (szoprán) és Rezsnyák Róbert (bariton) pályafutása egyaránt Székesfehérváron indult: immár a Magyar Állami Operaház magánénekeseiként térnek vissza, hogy az emlékezetesnek ígérkező gálahangverseny főszereplői legyenek. A koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester dirigálja. (További információ: www.arso.hu)  (Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert elmarad)


2022. AUGUSZTUS 19., PÉNTEK

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok (Belváros)

Történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok

10.00–18.00  Árpád-kori pénzverde – bemutató, előadás és emlékérme-verés a Hereditas Hungarica közreműködésével (Szent István Király Múzeum, Díszudvar, Fő utca 6.)

15.00  II. András és az Aranybulla Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza: Egger Géza és Lábodi Ádám előadása (Zichy liget)

15.30  Árpád-kori esték: Az Árpád-kor könyvkultúrája – dr. Rábai Krisztina (SzTE habil. egyetemi docens) előadása (Szent István Király Múzeum – Rendház Látogatóközpont galéria, Fő utca 6.)

A Szent István Király Múzeum 2022 júniusában az Aranybulla 800 emlékév keretében Árpád-kori esték címmel programsorozatot indított, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel emlékezve meg e jeles évfordulóról.

15.30  30. Öreghegyi mulatság (Öreghegyi Közösségi Ház)

16.00  Nagy Benedek A szőlőműves című szobrának koszorúzása (Fiskális út – Pozsonyi út körforgalom)

Színpadi programok:

15.30  Gólyalábas mutatványosok 

16.15  Kacor király és a Kalóz – a Kámfor Zenés Bábszínház előadása

17.00  Borlovagrendek zenés felvonulása, borlovagavatás

17.15  Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntője. A bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg

18.00  Gólyalábas mutatványosok 

18.15  A Főnix Rock and Roll SE táncbemutatója

18.30  Ünnepi zenekosár – Tihanyi-Tóth Csaba és Bognár Rita műsora

19.30  Szűcs Judith

23.45  Lézershow, Il Silenzio

16.00–19.00 Fess homokkal kézműves foglalkozás, jótékonysági süteményvásár a négyéves, Guillain-Barrè szindrómás Major Zsombor javára

 

18.00–19.00  Szépenszóló Fütyöri – az Álomzug Társulás zenés bábelőadása (Szent István Király Múzeum, Díszudvar, Fő utca 6.)

18.00  Királyok és Szentek – Az Árpádok-kora.  Szubjektív tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés Szikora Jánossal és a Koronázási Szertartásjáték résztvevőivel (Szent István Király Múzeum Rendház, Fő utca 6.)

19.30  The Big Rock Band – Wolf Kati és a Budapest Jazz Orchestra (Zichy-színpad)

Az ország legképzettebb hangú pop énekesnője az ország elsőszámú big bandjével egy színpadon mindenképp különleges zenei élménnyel kecsegtet. Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra dinamikus fejlődése során mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A zenekar céljának, feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét. Műsorukban ezúttal mindenki számára jól ismert rockhimnuszok hangzanak el teljesen új zenei környezetben, a 17 tagú big band tolmácsolásában. A koncerten többek között olyan előadók dalai hallhatók, mint Tina Turner, a Queen, Bon Jovi vagy az Edda.

21.00  X. Koronázási szertartásjáték – III. András: Az utolsó aranyágacska (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Jegyinformáció: www.koronazas.hu, esőnap: aug. 22. és 23., 21.00)

21.00  Mozgó történelmi képregény: II. András és az Aranybulla (Fő utca, a ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán)


2022. AUGUSZTUS 20., SZOMBAT

10.00  Ünnepség az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékezetére (Városháza Díszterme)

Ünnepi beszédet mond: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, ünnepi köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az új kenyeret megáldja és Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére: Spányi Antal megyés püspök

A várható kedvezőtlen időjárás miatt augusztus 20-án, szombaton a Népművészeti Fesztivál közreműködői és a Koronázási Ünnepi Játékok alábbi programelemei az előre meghirdetett helyszínek helyett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sor 3. szám alatti épületébe költöznek:
– kézműves foglalkozások, gyermekjátékok,
– jósok és boszorkányok sikátora,
– magyar hagyományőrző faművesek,
– Letterpress Workshop, valamint
– Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza.

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok (Belváros)

Történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok

10.00  Népművészeti Fesztivál (Városház tér, Varkocs-szobor, Bartók Béla tér)

11.30–12.30 Falusi mosoda – énekelve mosnak a „patakban” az asszonyok (Varkocs-szobor)

12.30 Hejehuja gyermekbál – gyermekjátszó, táncbemutatók, közös tánctanulás  (Bartók Béla tér)

13.30 Falusi ivó – férfiak, legények mulatozása, verbunkverseny (Bartók Béla tér)

14.30 Felvonulás a Bartók Béla térről a Fő utcán át az Országalmáig

14.40 Százszoknyás karikázó a Városház téren – az asszonyok tánca után a menet visszaindul a Bartók Béla térre

15.10 Menyasszony-öltöztetés – öt lány, öt tájegység népviselete, menyasszonykikérő, szakácsnők tánca, süteménykínálás (Bartók Béla tér)

16.30  Csatlakozás a Fehérvári királyok menetéhez

Néptánc, néphagyományok, szokások és viseletek – interaktív programok minden korosztálynak. Menyasszony-öltöztetés, gyermekjátszó táncház, falusi ivó a Bartók téren, százszoknyás karikázó az Országalmánál, falusi „mosoda” a Varkocs-szobornál. Közreműködik: Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Decs), Őcsényi Népi Együttes, Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes, Szeremlei Néptáncegyüttes, Sárréti Csókavirág Népi Együttes (Sárbogárd), Tehetség Táncműhely ifjúsági és szenior együttesei, Kacifánt Néptánccsoport (Sárkeresztúr), Vadvirág Népi Együttes (Pusztahencse); Tehetség Alapfokú Művészeti Iskola Paksi Palánta, Keresztúri Aprók és Kamaszok csoportja, Kölesdi néptáncos növendékek, Cecei Gerlice Néptáncegyesület táncosai, Sárpilisi Gerlicemadár Hagyományőrző Néptánc Egyesület; Bogyiszlói Népi Zenekar, KÓ-PÉ bandája. Rendező-koreográfus: Iker Józsefné

10.00, 14.00, 16.00 órai kezdettel 1 órás bemutatók: A Kard Művészete – elmélet és gyakorlat. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti bemutatója (Szent István Király Múzeum Díszudvara, Fő utca 6.)

Az eseményen a vállalkozó kedvűek középkori vívóleckét is vehetnek: a bemutatók szünetében lehetőség lesz közelebbről megszemlélni és kipróbálni a különböző fegyvereket.

11.00  Szent István-napi ünnepi szentmise, a szentmisét bemutatja Spányi Antal megyés püspök (Szent István-székesegyház)

12.30–16.30  A kolostor rejtélye – élőszereplős nyomozós játék

Segíts megfejteni egy titokzatos ügyet! Vajon hová tűnt a fehérvári johanniták pecsétlője? Keresd meg és kérdezd ki a középkorból előlépett szemtanúkat, következtess éles eszű nyomozóként, és találd meg a tettest! A játékot családoknak (10 év feletti gyerekekkel), felnőtteknek, baráti társaságoknak ajánljuk.
Indulás: Szent István Király Múzeum Rendház (Fő utca 6.), helyszín: Belváros, Petőfi-park, Palotavárosi Központi Park

15.00  II. András és az Aranybulla Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza: Egger Géza és Lábodi Ádám előadása (Zichy liget)

16.30  Fehérvári királyok menete – történelmi felvonulás óriásbábokkal, hagyományőrzőkkel a Hotel Magyar Királytól a Koronázó térig (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad)

17.00  Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál – ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

18.00  Kárpát-medencei borrendek találkozója, borlovagavatás (Zichy-színpad)

18.00  Királyok és Szentek – Az Árpádok-kora.  Szubjektív tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés Szikora Jánossal és a Koronázási Szertartásjáték résztvevőivel (Szent István Király Múzeum Rendház, Fő utca 6.)

18.00  Ünnepi közgyűlés – Ünnepi beszédet mond és Székesfehérvár kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Városháza, Díszterem)

20.00  Székesfehérvár művészeti csoportjai köszöntik az Aranybulla-emlékévet – összművészeti előadás, köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester (Zichy-színpad)

A 200 fős produkcióban Székesfehérvár kiemelt művészeti együttesei lépnek színpadra. A táncos produkciókhoz az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar muzsikusaiból álló 70 fős együttes biztosítja a zenei élményt. A pezsgő, változatos előadás bővelkedik magyar előadók és zeneszerzők, a klasszikus és popzenei műfajt összekötő műveiben.

Közreműködik: Alba Regia Szimfonikus Zenekar – igazgató: Ruff Tamás; Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar – karmester: Ruff Tamás; Alba Regia Táncegyüttes – művészeti vezető: Majoros Róbert, Főnix Rock and Roll SE – vezető: Benedek Dóra; Step and Style Studio – vezetői: Tombor Tímea és Bartha László; Székesfehérvári Balett Színház – igazgató: Egerházi Attila; MusiColore Énekegyüttes – karnagy: Radics Éva; Vox Mirabilis Kamarakórus – karnagy: Zemlényi Katica; ének: Kovács Áron és Ruff Nikolett

A produkciót összeállította: Ruff Tamás, Majoros Róbert és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetése

Technikai tervező: Ignácz Attila

Zenei vezető és karmester: Ruff Tamás

Az összekötő szöveget írta: Novák Péter 

21.00  X. Koronázási szertartásjáték – III. András: Az utolsó aranyágacska (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Jegyinformáció: www.koronazas.hu, esőnap: aug. 22. és 23., 21.00)   

21.00  Mozgó történelmi képregény: II. András és az Aranybulla (Fő utca, a ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán)


2022. AUGUSZTUS 21., VASÁRNAP

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok (Belváros)

A Koronázási Ünnepi Játékok alábbi programelemei az előre meghirdetett helyszínek helyett ismét a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sor 3. szám alatti épületébe költöznek:
• kézműves foglalkozások, gyermekjátékok,
• jósok és boszorkányok sikátora,
• Magyar Hagyományőrző Faművesek,
• Letterpress Workshop,
• történelmi öltöző, valamint
• Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színháza.

A kiszámíthatatlan időjárás és a széllökések miatt a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjait ma sem tudjuk bemutatni az előre meghirdetett helyszíneken.

A Középkori élő sakk: A jeruzsálemi című előadás 10.00 órára meghirdetett előadása elmarad. A 13.00 órára meghirdetett előadást a Zichy liget helyett a Széphő Zrt. tanácstermében (Honvéd utca 1.) tartjuk meg, ahol limitált a létszám, 60 fő tudja megnézni a bemutatót.

Történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok

10.00, 14.00, 16.00 órai kezdettel 1 órás bemutatók: A Kard Művészete – elmélet és gyakorlat. Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti bemutatója (Szent István Király Múzeum Díszudvara, Fő utca 6.)

Az eseményen a vállalkozó kedvűek középkori vívóleckét is vehetnek: a bemutatók szünetében lehetőség lesz közelebbről megszemlélni és kipróbálni a különböző fegyvereket.

12.30–16.30  A kolostor rejtélye – élőszereplős nyomozós játék

Segíts megfejteni egy titokzatos ügyet! Vajon hová tűnt a fehérvári johanniták pecsétlője? Keresd meg és kérdezd ki a középkorból előlépett szemtanúkat, következtess éles eszű nyomozóként, és találd meg a tettest! A játékot családoknak (10 év feletti gyerekekkel), felnőtteknek, baráti társaságoknak ajánljuk.
Indulás: Szent István Király Múzeum Rendház (Fő utca 6.), helyszín: belváros, Petőfi-park, Palotavárosi Központi Park

13.00  Középkori élő sakk: A jeruzsálemi (Széphő Zrt., Honvéd utca 1.)

A székesfehérvári élő sakk harmadik bemutatója nem egyetlen csatát, hanem II. András 1217-es, három csatából álló szentföldi hadjáratát meséli el sakklépésekbe foglalva. A darab szereplői a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjai

Vizuál: Operatőr/vágó: Bencze Zoltán|Fények: Hanti Márton|Rendező: Majoros Levente

Hadtörténész szakértő: dr. Veszprémy László

Sakkszakértő: Fehérvári István

Harcművészeti-koreográfiai instruktor: Kellner László

Zenei vezető: Cserta Balázs

Írta és rendezte: Matuz János

 

15.00  II. András és az Aranybulla Jobku és Dzsevu interaktív, akrobatikus történelemóra-színháza: Egger Géza és Lábodi Ádám előadása (SZKKK, Fürdő sor 3.)

17.00  A himnuszok oknyomozó története – érdekességek, rejtélyek az egyes országok himnuszairól. Prof. Dr. Horváth Attila alkotmánybíró, egyetemi tanár és Szilasi Alex Liszt Ferenc-díjas zongoraművész előadása (Szent István Király Múzeum Látogatóközpont, Fő utca 6.)

18.00 Királyok és Szentek – Az Árpádok-kora.  Szubjektív tárlatvezetés és kerekasztal-beszélgetés Szikora Jánossal és a Koronázási Szertartásjáték résztvevőivel (Szent István Király Múzeum Rendház, Fő utca 6.)

19.30  Sister Act – Tóth Gabi és Tóth Vera közös koncertje (Zichy-színpad)

Tóth Gabi és Tóth Vera a fekete muzsika legnagyobb világslágereit szólaltatják meg az 1970-es, 1980-as, 1990-es évek és napjaink soul, r&b, funky, rap világából. Igazi örömzenélés folyik a színpadon, hiszen kedvenceiket hozzák el erre az estére: nem kis szakmai felkészültséget és tudást igénylő dalokat és duetteket hallhat tőlük a közönség.
A Tóth lányok tökéletes párost alkotnak: tűz és víz, akik nem kioltják, hanem erősítik egymást. Két különálló egyéniség, erőteljes orgánummal, széles repertoárral, fiatal koruk ellenére hatalmas szakmai tapasztalattal a hátuk mögött, akik profizmussal és egyben lazasággal összpontosítják a bennük lévő erőt.

21.00  X. Koronázási szertartásjáték – III. András: Az utolsó aranyágacska (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Jegyinformáció: www.koronazas.hu, esőnap: aug. 22. és 23., 21.00)   

21.00  Mozgó történelmi képregény: II. András és az Aranybulla (Fő utca, a ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán)


ÁLLANDÓ PROGRAMOK

Augusztus 12–17.

21.00, 21.30, 22.00  3D fényfestés a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán

Augusztus 12–21.

9.00–20.00  A Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert ingyenesen látogatható


KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNY

Királyok és Szentek – Az Árpádok kora – kiállítás a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében

Megtekinthető augusztus 31-ig, hétfőtől vasárnapig, naponta 10.00–19.00 óráig • www.arpadok.hu


Kérjük, kísérjék figyelemmel online felületeinket, a műsort folyamatosan frissítjük!

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket jeleztük. A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

A részletekről napközben személyesen a Városház téri információs faházban vagy a Tourinform irodájában (Hiemer-ház) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található.
Nyitva: aug. 6–12. 16.00–20.00, aug. 13–21. 9.00–20.00

Telefon: 22/314-456 (8.00–16.00)

A Székesfehérvári Királyi Napok honlapja  »
A Székesfehérvári Királyi Napok Facebook-oldala  » 

 
Biztonsági és tűzriadó terv  »