Hamvas Béla: Átlépésben // KMF

2024. április 25.   SZKKK  

Mikor:
2024. május 18., szombat @ 19:15 – 20:15 Europe/Budapest Időzóna
2024-05-18T19:15:00+02:00
2024-05-18T20:15:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Skrobák-Kovács Réka
+3670/457-9002

Hamvas Béla Átlépésben című, hangszerekre és emberi (nem mesterséges) gondolatokra komponált igazságkeresését hozza el a 23. Kortárs Művészeti Fesztiválra Ács Dominika, Dobri Dániel és Nagy Péter május 18-án, szombaton 19.15 órára a Csónakázó-tó partjára. A rendezvény ingyenes.

„Aki voltam, az vagyok is, de aki vagyok, az nem voltam mindig.”

 „Nem illendő, ha valaki kérdezés nélkül önmagáról beszél. Ezúttal, mivel magamról kívánok beszélni, és nincs, aki kérdezzen, de az illendőségnek eleget óhajtok tenni, a kérdést magamnak kell feltenni. Kényszerhelyzet, s mint rendesen, ha az ember könnyíteni akar rajta, még nehezebb lesz.”
(Hamvas Béla: Interview)

Dobri Dániel Junior Artisjus-díjas magyar zeneszerző évek óta aktív résztvevője a magyarországi és az európai kortárs zenei és színházi életnek. Koncertdarabjait és színpadi darabjait rendszeresen előadják Magyarországon és Európa-szerte. 2021 óta a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője és rezidens zeneszerzője. 2022-től a Magyar Zeneszerzők Egyesületének tagja. A Sofianetta Kortárs Zenei Fesztivál és a Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny egyik alapítója és főszervezője.

Kompozícióit az utóbbi években műsorára tűzte többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Óbudai Danubia Zenekar, az Orchestra Sinfonica 131 della Basilicata, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vagy a Szegedi Szimfonikus Zenekar is. Színpadi zeneszerzői tevékenysége kiemelkedő: Magyarország legtöbb jelentős színházában közreműködött már, 2009 óta több mint 60 színpadi mű kísérőzenéjét szerezte.

A könnyűzene területén is tevékenykedik: a Dobridán zenekar vezetője és dalszerzője. 2012-ben Hideg van címmel 12 dalból álló nagylemezt komponált Nagy Péter színművésznek, melynek szövegírója Bereményi Géza.

Ács Dominika fuvolaművész, előadóművész a Zeneakadémia Doktori Iskolájának végzős hallgatója. „Hihetetlenül erős belső tűz, hogy színpadon lehessek, és új utakat keressek az előadóművészetben” – vallja magáról. Ennek első bizonysága a „for who was not born” című performansz volt, melyet egy trió vezetőjeként álmodott színpadra 2022 májusában, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A zene gyermekkora óta élete és szenvedélye. Számára a muzsika adja a mindennapokhoz az inspirációt, az energiát, néha még a túlélést is. A legnagyobb katarzisnak tartja, ha a színpadon jól tud teljesíteni, amikor adni tud a közönségnek.

„Fontos számomra az a falusi környezet, amelyben a Bakony lábánál felnőhettem, és mélyen kapcsolódom az ott kapott értékekhez.” Mint mondja, az idők során megtanulta, hogyan kell könnycseppből gyöngyöt formálni.

Nagy Péter színész, rendező 16 éves korában döntötte el, hogy színész szeretne lenni. „Előtte egyáltalán nem érdekelt a színház, csak a költészet fogott meg, ami bármennyire is a színpadhoz köthető. Pilóta szerettem volna lenni és ügyvéd. A fordulatot egy színházi előadás hozta el. Ha röviden kellene leírnom, mi volt a különbség a korábban látottakhoz képest, azt mondanám: ennek volt tétje. Azóta több mint huszonöt év telt el, amit többnyire színpadon, öltözőkben és a színházba vezető utakon töltöttem. Kétségkívül volt néhány emlékezetes pillanat, de a legfontosabb számomra mindig a „tét” volt. Hiszek abban, hogy a jó színház csodákra képes. „Hogy a vétkes megőrüljön belé, képedjen az igaz, és a közönyös zavarba essék” – ahogy Shakespeare ezt is megfogalmazta helyettünk.”


Az előadás a Platform Kulturális Ügynökség produkciója.