KMF – május 19., péntek

2023. április 28.   SZKKK  

Mikor:
2023. május 19., péntek @ 16:30 – 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-05-19T16:30:00+02:00
2023-05-19T22:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

Május 19., péntek

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és környéke – Fürdő sor 3.

 

16.30  Alba Regia Táncegyüttes – ízelítő a Mesenép című előadásból

A családi előadás tanítómesék gyűjteménye, hol a méltó jutalom, hol a büntetés az igazságosság tükrében kerül mérlegre, s a döntő szó a közönségé. Az együttes egyestés táncprodukciója a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretné népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat, külön figyelmet fordítva a különböző generációk megszólítására felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztályban. A Kortárs Művészeti Fesztivál Közönsége ebből kap ízelítőt a fesztivál nyitányaként.

16.40  Art Overdose – bemutatkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói, kiállításmegnyitó az SZKKK aulájában

A Budapesti Metropolitan Egyetem már végzett, illetve jelenleg is az egyetemen tanuló mesterszakos hallgatói hozzák el munkáikat a 22. Kortárs Művészeti Fesztiválra. A tárlaton számos film, animáció – közöttük több diplomafilm – mellett fotókat és ruhákat, textileket láthat a közönség a fesztivál alatt, illetve június 19-ig a ház nyitvatartási idejében.

A kiállító hallgatók: Bera Viktória, Csóka Dóra, Eckert Szonja, Eszes Fruzsina, Fekete Attila, Honti Arián, Horesnyi Máté, Kardos Eszter, Kocsis Judit, Laky Dóra, Lantos Júlia, Muresán Gabriella, Osztós Zsófia, Papp Máté, Selmeczi András, Tóth Orsolya Blanka, Venczel Zsolt,   Wator Ádám (vetítések); Baffy Barbara, Detre Mikolt, Hadik Johanna, Simona Freschi, Horányi Viktória, Kaufmann Angéla Kyra, Pataki Enikő, Takács Tímea (divat-textil); Fügedi Zsófia, Kondricz Ákos, Schór Ádám, Szakáli Eszter (fotó)

17.00  A  fesztivál és a Székesfehérvári Művészek Társasága Közös helyünk című szabadtéri kiállításának megnyitója a Csónakázó-tó partján

17.10  A Corpus Rézfúvós Kvintett műsora a sétányon

A Corpus Rézfúvós Kvintettet, első önálló kisegyüttesét 1995-ben alapította meg Hámori János jazz-trombita előadóművész, a Kodolányi János Főiskola művésztanára. A mai napig koncertező együttessel 1996-ban első díjat nyert az Országos Kamarazenei. A zenekar folyamatosan jelen van a város zenei életében, a városi rendezvények, többek között a Székesfehérvári Királyi Napok vagy a Fehérvári Advent szereplőjeként. A reneszánsztól a kortárs zenéig sokféle muzsikát játszanak, az opera, a dzsessz, a musical, a filmzene is helyet kap műsoraikban, amelyeket a közönség minden alkalommal örömmel fogad. A zenei átiratokat jórészt maguk írják. Az együttes tagjai: Hámori János (trombita), Buzga Bence (trombita), Acsai Gábor (kürt), Györök Máté (harsona), Sánta Martin (tuba).

17.40  „A 2010-es évfolyam” – Talkshow a tóparton az Ivan & the Parazollal és vendégeikkel

A 2010-es évfolyam beszélgetése egy olyan baráti találkozó, ahol azok a zenekarok jönnek össze, akik egy évfolyamba jártak volna egy nemlétező hippi/rock vagy csak simán pop egyetemen. Az Ivan & The Parazol tagjai – Balla Máté és Vitáris Iván – kortársaikkal beszélgetnek a „régen minden jobb volt”-on túlmutatva. Közös inspirációk, helyek ahonnan indultak, kedvenc dalok egymástól dalok – és egyáltalán: mi változott azóta, hogy felnőtt az évfolyam. Elégedettek? Nagyképűek lettek? Befutottak? Minden kiderül az évfolyamtalálkozón, a Csónakázó-tó partján! Vendégek: Schoblocher Barbara és Kemény Zsófi.

18.30  Hírös Gasztroszínház – Wine Tourist

Mesteri improvizáció, a pillanat művészete – ezt ígéri a Gasztroszínház, amelynek előadása közvetlen a nézők asztalai előtt játszódik, olykor a nézők között, akiket a színészek időnként meg is szólítanak. Adott két kiváló színész, és egy zenész, akik mindannyian a rögtönzés mesterei – ők köszöntik és avatják be a nézőket a játékba, amelynek fontos alkotórésze lesz a bor. A tíz éve alapított móri Brigád fiatal borászainak legjobb borait ismerheti és ízlelheti meg a közönség az esten, ahol a borok mellé a Viva Kávézó & Bár ajánl jó falatokat streedfood kínálatából. A kóstoló egy pontján aztán a színészek veszik vissza a stafétát, akik a nézőktől kapott információk – munkahelyi dolgok, közélet, párkapcsolat, család, bármi, ami aktuálisan érdekli a jelenlévőket – által újabb és újabb szituációkba kerülnek. A finom borok mellett a rögtönzés élményét is átélheti, aki eljön a tóparti gasztroszínházba.

20.00  A Szirtes Folk Band koncertje

A zenekar kiváló muzsikusai a magyar könnyű-, jazz- és világzenei élet meghatározó alakjai, ezért ebben a fúziós zenei világban a hallgatók mellett a zenekari tagok is nagy örömmel lubickolnak. A kirobbanó energiával megszólaló formáció a tüzes, lendületes, sokszor balkáni lüktetéseket megelevenítő, szívbemarkoló, népzenei elemeket ötvözi a beatbox popzenei hatásával, és a jazz végtelen szabadságával, improvizatív vonulatával. Zenéjük igazi kortárs művészet, miután minden gondolat, minden hang egyenesen és őszintén fakad, sokszor ott, a befogadók füle hallatára! Persze mindezt egy élet előzi meg, csillapíthatatlan hittel a zene emberjobbító hatása és a versek igazsága felé fordulva. A zene vagy ébresztő vagy nyugtató , vagy simogató vagy felkavaró – de ma, most érezzük, most történik. A zenekar műsorán Szirtes Edina darabjai szerepelnek, amelyek leggyakrabban megzenésített versek – Pilinszky János, József Attila, Radnóti Miklós, Szabó T. Anna, Lackfi János és mások művei mellett magyar népdalszövegek is hallhatók. A zenekar tagjai: Szirtes Edina „Mókus” – ének, hegedű, Bede Péter – szaxofon, Cserta Balázs – fúvós hangszerek, Hámori Máté – gitár, Papesch Péter –basszusgitár, Födő Sándor – ütőhangszerek, Fekete János „Jammal” – beatbox.


Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.

 


Kapcsolódó mai programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – A Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 16.–június 6. Színek és szavak – Kiss Edith és Berkovich Gábor kiállítása (Köfém Művelődési Ház)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 19., péntek 19.00 Verslábak – Petőfi a folklórban – az Alba Regia Táncegyüttes előadása (Táncház)

Május 19., péntek 20.00  Csillagsétány – a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló „járdacsillagászati” akciója (SZKKK előtti sétány)


KMF 2023 – részletes program  »