KMF – május 21., vasárnap

2023. április 28.   SZKKK  

Mikor:
2023. május 21., vasárnap @ 14:00 – 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-05-21T14:00:00+02:00
2023-05-21T22:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

Május 21., vasárnap

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és környéke – Fürdő sor 3.

Egész nap: Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

12.00 Dizájvásár a tóparton

Egyedi tervezésű ruhák, ékszerek, táskák és más kiegészítők között válogathat a Kortárs Művészeti Fesztivál közönsége május 21-én, vasárnap déltől este nyolcig: a dizájnvásárra neves magyar tervezőket – Gyulai Natália, Karakó Zsana, Kondor Valéria, Lengyel Zsuzsi, Sulyan Zsuzsanna, Sustik Krisztina, Szerencsés Gabo – hívtak meg a szervezők. A vásár mellett egy workshop is várja majd az érdeklődőket, akik a linómetszéssel ismerkedhetnek Kondor Valéria vezetésével.

14.00 Art Overdose – a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak tárlata a kiállítótermekben

15.00 Dj Lenny Lenoks

Dj Lenny Lenoks, azaz Kiss Lénárd több mint két évtizede kezdett a dj-zéssel foglalkozni. Ízlése igen szerteágazó: house, techno, breakbeat, progressive, disco, nu disco, down- és midtempo house – rengeteg stílust játszott az elmúlt évek alatt. Ezen irányzatok keveréke nem tűnt el nyomtalanul; szettjei során számos hangulat tűnik fel, fellépései sosem unalmasak. Napjainkban leginkább az indie, melodic techno, afro house és a deep house stílusokból építkezik, de kedveli a keleti és törzsi hangulatot is. Ezeket a melegebb hangzásokat igyekszik keverni a hidegebb elektronikusokkal, megteremtve köztük az egyensúlyt, a változatosságot és az izgalmat. A fesztiválon ezúttal régebbi szerelmének hódolhat, és ismét előveheti disco, funk, és slow house lemezeit.

15.00 Tattoo prompt – látványtetoválás

A tetováló művész  saját modelljével érkezik az SZKKK-ba, ahol a fesztivál látogatói élőben követhetik végig egy tetoválás megszületését.

17.00 Graffiti prompt – Ozsváth Gergely „Mentha” fest a parton

Ozsváth Gergely, vagy ahogy ismerősebben hangzik, Mentha két évtizede a Hősök rapcsapat oszlopos tagja. Bár a zenéléssel vált országosan ismertté, kreativitása nem állt meg itt: aki követi Menthát, az tudja, hogy a zenélésen kívül más művészeti területek is érdeklik. Például a fotózás, amelyhez az egyik legfőbb témát a turisták számára tiltott, különleges helyszínek felfedezése, az urbex világa adja. Emellett a street art is közel áll a rapper szívéhez. Először egy videoklippben, 1994-ben figyelt fel a graffitikre, akkor döntötte  el, hogy szeretne komolyabban megismerkedni az utcai művészet e formájával, amelynek az évek során elismert alkotója lett.  Jó önkifejezési módnak tartja a graffitit a hiphop kultúrában, de csak akkor, ha művészi értéket  képvisel: ő maga csak olyan helyre fúj, ahol legális, ahol nem rombol – fogalmazott egy beszélgetésben. Legújabb munkái között vannak azok, amelyek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat keretében készültek: négy tízemeletes ház falán a kézilabda, az állatkert, a Balaton ihlette festmények mellett a negyedik Szent Istvánt és Boldog Gizellát ábrázolja. Győrben pedig az egyik bevásárlóközpont több mint 30 négyzetméteres külső falát díszítette fel, ez a kép a város nevezetességeit mutatja be. A fesztiválon élőben láthatja a közönség, hogyan dolgozik Mentha.

17.30 Nagy Magyar Versek

Mintha visszaugranánk a Nyugat idejére: bevett társasági együttlét, felolvasóest – ha tetszik: irodalmi Random Trip – ez a Nagy Magyar Versek, azaz az ENEMVÉ, a Várkert Bazár népszerű irodalmi sorozata, amely magyar költők művein keresztül jár körbe egy-egy témát. Minden este egy tematika, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatás, egyszeri pillanat; mindig más szervező gondolat, összefűző ösvény.  Versek irodalmi szenvedélyben, nem ismert versek nagy költőktől, másfél órában, kortársaktól a klasszikusokig – 80 perc költészet és muzsika a boldogságról, a csalódásról, az együttlétről, a szenvedélyről, a titkokról, álmokról, kapcsolatokról, „ütés-vágásról” és a magányról; a se veled, se nélküled állapotáról.  A Kortárs Művészeti Fesztivál zárónapján, május 21-én, vasárnap 17.30 órától három színész és egy zenész – Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya és Szabó Balázs – lép a közönség elé Ady Endre, Csoóri Sándor, Erdős Virág, József Attila, Lackfi János, Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Petőfi Sándor, Varró Dániel és Weöres Sándor verseivel.

19.00 Pankastic! koncert

A 2014-ben alapított Pankastic! „django-pop” névre keresztelt stílusa a boldog békeidők jazzes hangzásvilágát elegyíti a modern pop- és világzene egyediségével. A zenekar elsősorban Kálmán Tamás dalszerző és a formáció saját szerzeményeit játssza, néhány merész, szellemes feldolgozással színesítve a repertoárt. Első slágerük (Tavasz, nyár, ősz, tél) a Petőfi Rádióban debütált, 2015-ben nagy sikerrel szerepeltek A Dal című tévéműsorban is, amit sorra követtek a meghívások és máig emlékezetes koncertek, játszottak külföldön is számos hazai nagy fesztiválon is. A Pankastic! sikerének titka, hogy a jazz zenén belül könnyed, dallamos, közérthető muzsikájukat a műfaj kimagasló képviselői szólaltatják meg: a virtuóz gitáros, Ladányi Gábor Roby Lakatos zenekarával bejárta a világot; Lisztes Jenő világklasszis cimbalmos; Orbán György megszámlálhatatlan hazai jazz formáció bőgőse; Serei Dániel dobos a Budapest Jazz Orchestra ütőse. A zenekar lelke Pálmai Panna énekesnő, aki egyedi hangjával, közvetlen kisugárzásával a koncerteken vidám és pozitív atmoszférát teremt. A zenekar legújabb és egyben legfiatalabb tagja a kiváló zongoraművész-zeneszerző Oláh Krisztián, aki a hazai jazzélet egyiik legismertebb és legmeghatározóbb egyénisége. (Fotó: Hegyi Júlia Lily)

20.30 Architekturális élő fényfestés a MéhKasAulával

Méhkas Dia Projekt tagjai közönség előtt, a vetítőkre helyezett üveglapokra festenek, így a közönség folyamatában láthatja a kivetített képen a létrejövő műalkotást a ház homlokzatán. A dia projekt a party kultúrából a steet artba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével az alkotók „belakják” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

 


Közös helyünk

– a Székesfehérvári Művészek Társaságának szabadtéri kiállítása a Csónakázó-tó partján

Fej (az SZMT közös projektje, tervező: Falvay Miklós)

A Fej című projekt nappal és éjjel is látványosságot ígér a Csónakázó-tó partján sétálóknak. Tervezője Falvay Miklós. A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál. Az installáció egy légiesen áttört emberi fej forma, ami 20 darab, sziluettként körbevágott 1,2 centiméter vastag lemezből áll, amelyeket menetes szárak fognak össze. Ez az installáció a 2022-es fesztiválra készült, idén megújított tartalommal szerepel a kiállításon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és  22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállító helyeként funkcionál. Az idei csoportos tárlat, a Közös Helyünk címet kapta. A „pavilongaléria” felületére 25 darab 70×100 centiméteres képet lehet elhelyezni. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Mosberger Róbert, Paczona Márta, Ujházi Péter, Büki Zsuzsanna, Szentes Ottokár, Miklós János, Deák Balázs, Pálné Hencz Teréz, Klotz Miklós, Koppány Attila, Hegedűs 2 László, Szegedi Csaba.

Közös helyünk – művészszék installáció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A Székesfehérvári Művészek Társasága Pelikán Galériában látható Közös helyünk című kiállításához kapcsolódó projekt során székek „születnek újjá” egyedi, szignózott műtárgyként. Az alkotók tondói művészi kísérletek a sajátos alkotói jegyekkel bíró életművekben. A kör határtalan teret, a korlátlan időt jelenti, a folytonosság szimbóluma. A fesztivál keretében megjelenő alkotások kiemelik a műtárgyat a megszokott kiállítótérből. A körlap-ülőfelületű székek újrahasznosításával teljesen új és egyedi megjelenés jön létre. A művészek alkotásaival a régi, nem használt szék művészeti tárgyként való újrahasznosításával kontextusváltás jön létre. A Kortárs Fesztivál környezetében pedig nyilvános és közvetlenül használható funkciót is kap. A művész székek elhelyezése pavilon centrális téréhez kapcsolódik pihentető helyszínt kínál az arra járóknak a fesztivál ideje alatt. A résztvevő alkotók: Pinke Miklós, Ujházi Péter, Végvári Beatrix, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Pálné Hencz Teréz, Revák István, Paczona Márta,Tábori Csaba, Vári Kovács Ágnes, Szabó Anikó.

Közös helyünk – látványfestés akció (vezető alkotók: Revák Katalin, Végvári Beatrix)

A program célja, hogy a fesztivál alatt a látogató felfedezze kreativitását, és minél többet megtudjon a mintakincsünk örökségéről és művészetről. Az előkészített tíz szék felületét népművészeti motívumok szabad kombinálásával dekorálhatják a fesztivál vendégei, akik lehetőséget és eszközt kapnak egyedi minőség létrehozására, megvalósíthatják egyéni elképzelésüket. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai irányított támogatást nyújtanak a maradandó festési élmény megéléséhez. Az érdeklődők a helyszínen vízbázis alapú színkészletet használhatnak.

Emlékmű (Mosberger Róbert)

Az Emlékmű a 2022-es móri Public Art fesztiválon készült installáció felújított változata. „Emlékmű”, illetve nézőpontok dinamikus egyensúlyi helyzete, függések és összetartozások bonyolult térképe. Az installáció kidobott régi ablakkeretekből készült. Az esti órákban egyedi világítás teszi attraktívvá.

Madarak és növények a tóparton (Ecsedi Mária)

A fesztivállátogatói a fákra kötéllel felerősített, műszálas selyemből és vászonból kézzel varrott textilmunkákat láthatnak, amelyeken a motívumok egyformán jelennek meg mindkét oldalon.

HA-JÓ / Papírhajók a tavon (Haraszti Zsolt)

A 2023-as Kortárs Művészeti Fesztivál helyszíne ihlette installáció a környezeti adottságokat igyekszik kihasználni, azaz a Csónakázó-tó felületét is bevonja a képzőművészet tereibe. A klasszikus gyerekjátékból kiindulva a társasága tagjai készítik a papírhajókat, amelyet akrilfestékkel tesznek vízállóvá. A hajókat minden alkotó egyénileg készítette, festette, dekorálta tetszés szerint.

3. Pozitív utcza-kép (Kiss László)

Az eddigiekhez hasonlóan a kiállítás kiindulási pontja a filmes, kisfilmes fotográfia. A 6 új kép azonban, most negatívként jelenik meg, emlékezve Talbot első negatívjára és megidézve azt az érzést, amikor az előhívott filmen a visszájára fordulva látszik az elképzelt kép. A fotók úgy készültek, hogy egyfajta formai, látványbeli szépséget, hordozva a nézők feltegyék a kérdést, vajon pozitívban milyenek lehetnek. A nézők a negatívok mellett láthatnák a képek „átfordított”, vagyis pozitív arcát. A festőállványokon elhelyezett NFC korongok kiolvasásával (és QR kóddal is) egy ingyenes pozitívba fordító alkalmazás linkje lesz a rendezvényen: a közel egy méteres nagyításokon a telefonokkal lehet elmerülni a részletekben – „pozitívban”.


Kapcsolódó mai programok

Május 12. – június 16. Közös helyünk – a Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak kollektív tematikus tárlata (Pelikán Galéria)

Május 16.–június 6. Színek és szavak – Kiss Edith és Berkovich Gábor kiállítása (Köfém Művelődési Ház)

Május 19. – június 4. Létidők – Dér Adrienn installációja (Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély)

Május 21., vasárnap 19.00 Damara  X  kisbetűs ünnepnapok  X  Waiting Room – koncertek (Museum Café)


KMF 2023 – részletes program  »