KMF – május 19., vasárnap

2024. január 8.   SZKKK  

Mikor:
2024. május 19., vasárnap @ 15:00 – 22:00 Europe/Budapest Időzóna
2024-05-19T15:00:00+02:00
2024-05-19T22:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes

Zene, tánc és irodalom, kiállítások, workshopok, és persze a Jam-Bory-Vár színes programja – változatos, tartalmas programkínálat várja a 23. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 17. és 19. között a Csónakázó-tó partján és a belvárosban, a Bartók Béla téren, egy héttel később pedig a Bory-várban. A programok a XXIII. Jam-Bory-Vár kivételével ingyenesek. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

23. Kortárs Művészeti Fesztivál

2024. május 19., vasárnap


Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és környéke – Fürdő sor 

16.00 Alkalmi csibészek, gólyalábasok

17.00–22.00 Outside the Box – Molnár Judit Lilla kiállítása június 14-ig látogatható.

Molnár Judit Lilla kiállításának célja egy olyan alkotói értelmező játék kipróbálása, ahol maga a forma, az anyag vagy a felhasznált szimbólum hozza meg a jelentést. Törekszik arra, hogy felülírja a jelentéstulajdonítási kényszert, és emiatt egy laza, organikusan szerveződő és nyitott jelentésháló jöjjön létre. Az úgynevezett outside-the-box thinking egy olyan kreatív ötletelési forma, ami módosítja a szokásos megközelítéseket, és új, szabad, innovatív gondolatok születhetnek meg. A játékos, asszociatív formákból álló helyspecifikus installáció a kiállítás ideje alatt két alkalommal is átalakul: a felkért alkotók improvizatív módon újra alkotják, saját művek beemelésével tovább bővítik ezeket az instant installációkat.

17.00–22.00 Eredet – aTHEFOUR kiállítása május 31-ig látogatható

A THEFOUR márka mögött Gálvölgyi Anett és Miovác Márton áll, akik egyetemi éveik óta barátok és munkatársak. Személyiségük jobban nem is különbözhetne, de épp ez a különbözőség adja a brand dinamikáját. Kettejük folyamatos párbeszéde tereli közös mederbe ellentétes energiáikat: ebből a dialógusból születnek a stílusos és motivált nőkre tervezett ruhák és táskák. Az erőteljes gondolati tartalmat szofisztikált szabászati megoldások és kifinomult formák ellensúlyozzák, így a darabok művészi értékük mellett is hordható és emlékezetes elemei a hölgyek ruhatárának.

17.00 Soharóza kísérleti kórus Harcsa Veronikával – hangélmény workshop

A Soharóza egy kísérleti kórus, amely 2008 óta játszik hangokkal, zenékkel és zajokkal, az emberi testtel és a térrel, így hozva létre rendhagyó, műfajilag besorolhatatlan előadásokat. A csoport fő ismérve a közösségi zeneszerzés vagy -szerkesztés, amely során a kórustagok nem csak előadóművészként, hanem társalkotóként vesznek részt a projektek létrehozásában. Mindenre nyitottak, ami a hangok érzékelését, azok megmunkálását különleges oldalról fogja meg, legyen szó speciális hangképzésről, kórusimprovizációról vagy mozgással egybekötött éneklésről, így előadásaik időnként egészen extrém jelleget öltenek. Az elképesztően színes repertoár projektjeiben egy tényező biztosan közös: a Soharóza szerzeményeinek kiindulópontja a felszabadultságon alapuló énektechnika és a kimeríthetetlen alkotókészség.

18.00 Showcase – Emese&Nagyi&Isu, a Diáknapok könnyűzenei kategóriájának arany minősítésű zenekara

A Vasvári Pál Gimnázium Emese&Nagyi&Isu zenekara – vagyis Nagy Kornél, Mészáros Emese és Ocskay-Mattyasovszky István Benedek – a Góbé zenekar Kodályos című számával szerzett arany minősítést az idei Diáknapokon.

18.10 Versek, dalok, történetek – Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós szuggesztív és szubjektív előadása

„Sok szép közös ügyet vittünk már együtt, határon innen és túl, hóban, fagyban, napsütésben. Jól esik néha kicsit megállni, és elmesélni, elénekelni egymásnak azt, amit a színpad kötöttségei miatt az utóbbi időben nem lehetett. Úgy döntöttünk, hogy Fehérvárra most egy egyszeri esttel érkezünk, ahol mindez megtörténhet. Versek, dalok, történetek, amikről jó volna beszélni egymással…” – mondják az est fellépői.

20.00 Kéknyúl koncert

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztivál-körforgásnak. Utolsó stúdiólemezük megjelenése után nyolc évvel tavaly új albumot adtak ki: a 2 Much 2 Soon a jól ismert alapokból építkezik, azonban a Premecz Mátyás és Andrew Hefler vezette zenekar csavar egyet a képleten. De van, ami örök: egy amerikai énekhang és egy hatalmas Hammond orgona – ezek jellemzik a Kéknyúl zenéjét. Ha szereted a soult, és szívesen táncolsz funk-ritmusokra, akkor ez a koncert neked szól!


Bartók Béla tér

15.00–17.00 Stencilezz! – Papírforma-workshop Varga Gábor Farkas grafikusművésszel és Simon Ágnessel. Készíts egyedi vászontáskát, amit biztosítunk, ám alkothatsz hozott pólóra is!

15.00–18.00 Teregetés – workshop, vezető alkotók: Revák Katalin és Végvári Beatrix

Előzetesen előkészített, gipszbe mártott textilek helyszínen való festése diákok és a Székesfehérvári Művészek Társasága művészei által. Az eseményen közreműködnek a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulói. Az érdeklődő közönség is bekapcsolódhat a munkába.


A Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri projektjei

Fej installáció (az SZMT közös projektje, alkotó-tervező: Falvay Miklós)

Az installáció a két évvel ezelőtti bemutatkozása után újra nagyszerű látványosságot ígér nappal és éjjel is.  A mű nappal szoborként, éjjel vetített felületként funkcionál, és idén megújított tartalommal szerepel a fesztiválon. Sötétedés után a szobor felszínére készített videókat láthat a közönség, ezek egyike a már tavaly megismert, a társaságot bemutató film bővített változata. Ezen kívül három egyéni alkotás, Szarka Tamás, Péter Ágnes és Falvay Miklós munkái lesznek láthatóak. A vetítés időtartama két óra, 20.00 és 22.00 óra között. Ez idő alatt a filmeket egymást követve, végtelenítve vetítik.

Fénypavilon (az SZMT közös projektje 21 művész műveivel, alkotó-szervező: Mosberger Róbert)

A pavilon a társaság szabadtéri kiállítóhelyeként funkcionál. A nyomatok egy része belső világítással, másik része külső megvilágítással este is megtekinthető, a világítás az installáció szerves része. A projektben résztvevő művészek: Bárány Terézia, Bauer István, Büki Zsuzsanna, Deák Balázs, Haraszti Zsolt, Hegedüs2 László, Klotz Miklós, Koppány Attila, Miklós János, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Péter Ágnes, Revák István, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szolnoki Szabolcs, Ujházi Péter, Vári Kovács Ágnes, Végvári Beatrix

Holmi – kiállítás pavilonon (SZMT közös projektje, 9 alkotó 22 művével, szervező: Büki Zsuzsanna képzőművész)

Mindazok a személyes tárgyak, ruhadarabok, kalapok és egyéb kellékek, amelyeket magunkon és magunkkal hordunk, megjelennek a művészek alkotásaiban átírva, átlényegülve. Gyakran közönséges voltuk megnemesedik, új tartalmakkal telítődik, a hétköznapi holmik műtárggyá válnak a kortárs grafika legmodernebb médiuma, az elektrográfia által. A hétköznapi és a különleges, közönséges és az elemelkedett kontrasztja adja meg a kiállított művek belső feszültségét, elevenségét. A résztvevő alkotók: Bauer István, Büki Zsuzsanna, Haraszti Zsolt, Paczona Márta, Pálné Hencz Teréz, Péter Ágnes, Szarka Tamás, Vári Kovács Ágnes, Végvári Beatrix

„Nem a ruha teszi” – Kiss László fotóművész kiállítása

„Akinek nem inge…” – Tóth Adrien grafikusművész kiállítása abszolút utcaszinten. Street Art – térmatricák: Az öltözék dicsérete a magyar közmondások tükrében.

Térbeli művek, installációk – Arany Gold Zoltán, Mosberger Róbert, Szentes Ottokár alkotásai és Ecsedi Mária művészzászlója


Kapcsolódó programok:

Május 17–20. Színhangulatok szőttesekkel – a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál díjazott alkotásai (Városháza, Városház tér 1.)

Május 14. – június 4. Intro/véna – Szabó Noémi festőművész kiállítása (Köfém Művelődési Ház, Verseci utca 1–15.)

Május 17., péntek délután és május 18., szombat délelőtt nyitott műterem program keretében várják az SZMT művészei az érdeklődőket a Felsővárosi Alkotóházban (Kertalja utca 8.)

Május 25., szombat 23.30 Paraba Classic – XXIII. Jam-Bory-Vár after party (Nyolcas Műhely Underground Club, Horvát István u.)

Május 10. – június 14. Szabad gondolatok – a Székesfehérvári Művészek Társasága kollektív tavaszi tárlata (Pelikán Galéria és Pelikán Fészek Padlás Galéria a Pelikán Fészek emeleti kávézójában)


KMF 2024 – részletes program  »