Soharóza kísérleti kórus Harcsa Veronikával // KMF

2024. április 25.   SZKKK  

Mikor:
2024. május 19., vasárnap @ 17:00 – 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2024-05-19T17:00:00+02:00
2024-05-19T18:00:00+02:00
Hol:
Csónakázó-tó partja
Székesfehérvár
Fürdő sor
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Skrobák-Kovács Réka
+3670/457-9002

Hangélmény workshopra invitál a Soharóza kísérleti kórus és Harcsa Veronika a 23. Kortárs Művészeti Fesztiválra május 19-én, vasárnap 17 órára a Csónakázó-tó partjára, az SZKKK Fürdő sori épülete mellé. A rendezvény ingyenes.

A Soharóza egy kísérleti kórus, amely 2008 óta játszik hangokkal, zenékkel és zajokkal, az emberi testtel és a térrel, így hozva létre rendhagyó, műfajilag besorolhatatlan előadásokat. A csoport fő ismérve a közösségi zeneszerzés vagy -szerkesztés, amely során a kórustagok nem csak előadóművészként, hanem társalkotóként vesznek részt a projektek létrehozásában. Mindenre nyitottak, ami a hangok érzékelését, azok megmunkálását különleges oldalról fogja meg, legyen szó speciális hangképzésről, kórusimprovizációról vagy mozgással egybekötött éneklésről, így előadásaik időnként egészen extrém jelleget öltenek.

Repertoárjuk állandóan újul és bővül, rendszeresen hívják más művészeti ágak képviselőit is a produkcióikba, illetve számos kollaborációban működnek közre. Összművészeti kalandozásaik mentén született meg 2016-ban az első catwalk-koncertjük „Tabu kollekció” néven, Halas Dóra karnagy és Nagy Fruzsina jelmeztervező rendezésében, amelyet három másik is követett. Jelentettek meg kórusimprovizációs lemezt, készítettek szlengoperát és dolgoztak fel 12. századi vallási hagyatékot, énekeltek török fürdőben, vezérlőcsarnokban és barlangrendszerben, felléptek többek között Presser Gábor és a Carson Coma oldalán is. Az elképesztően színes repertoár projektjeiben egy tényező biztosan közös: a Soharóza szerzeményeinek kiindulópontja a felszabadultságon alapuló énektechnika és a kimeríthetetlen alkotókészség.

A 23. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Soharóza Kísérleti Kórus egy olyan komoly és kortárs zenei anyaggal lép fel, melyet kifejezetten erre az alkalomra állít össze és amely tartalmazza azokat a közönség által már jól ismert Halas Dóra-szerzeményeket, melyeket a catwalk koncertekben vittek színpadra, de olyan kortárs zeneszerzők kórusművei is elhangoznak, mint Ligeti György vagy Sáry László. Természetesen a Soharóza (újra)értelmezésében, performatív előadás keretében.


KMF 2024 – részletes program  »