Kultúrházak éjjel-nappal

2023. szeptember 5.   SZKKK  

Mikor:
2023. szeptember 22., péntek @ 19:00 – 2023. szeptember 24., vasárnap @ 20:30 Europe/Budapest Időzóna
2023-09-22T19:00:00+02:00
2023-09-24T20:30:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
A belépés ingyenes, regisztráció nélkül, érkezési sorrendben, a terem befogadóképességének mértékéig
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

A szeptember 22–24-i hétvégén ismét több száz kulturális központ, művelődési ház várja az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozaton. Az országos akcióhoz a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is csatlakozott. Az események helyszíne idén az Öreghegyi Közösségi Ház, ahol a komolyzene lesz a téma – könnyed, fogyasztható formában, minden korosztálynak.

Részletes program

Szeptember 22., péntek

19.00–20.45  Operabonbon • Népszerű áriák és duettek a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában

 

Szeptember 23., szombat

17.00–18.00  OperaBosszantók • Opera könnyedén – interaktívan és játékosan a műfajról

 

Szeptember 24., vasárnap

18.00–18.50  Driven • Szabó Gabriella Eszter zongoraművész és Nepp Ivett fuvolaművész szerzői estje

19.00–20.10  Bősze Ádám: Túladagolás – Puccini és az öngyilkos cselédlány

A rendezvény első napján, szeptember 22-én, pénteken Operabonbont „tálal fel” az SZKKK a közönségnek: az este hétkor kezdődő programban Mozart, Verdi, Puccini és Kacsóh Pongrác legnépszerűbb operáinak áriáit, duettjeit hallhatják a résztvevők a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában. Káldi Kiss András, Beeri Benjamin, Mitrasca Rebecca Astrid, Bagosi Orsolya és Szarvas Tünde többek között a Don Giovanni, a Figaro házassága, a Varázsfuvola, a János vitéz, a Carmen és a Traviata legismertebb dallamait hozzák el a közönségnek. Zongorán Mezei Pál működik közre, az előadást Sudár Gyöngyvér rendezte, aki narrátorként is szereplője lesz a műsornak.

Szeptember 23-án, szombaton a gyerekközönségre is számítanak a szervezők. Az OperaBosszantók négyfős csapata – Rőser Orsolya Hajnalka (szoprán) és Bátki-Fazekas Zoltán (bariton) operaénekesek, valamint Zsoldos Bálint zongoraművész és Aczél András műsorvezető – arra a kérdésre keresi a választ: vajon valóban bosszantó-e az opera műfaja? Tényleg idejétmúlt, unalmas, érthetetlen? Csak az idősebbek nézik, hallgatják, a fiatalok számára teljesen idegen? A 17 órakor kezdődő program interaktívan, sok nevetéssel, közös énekléssel és játékkal igyekszik bizonyságot adni a fent felsorolt állítások hamis voltáról, miközben népszerű, gyönyörű melódiákon keresztül mutatja be az opera félreismert és méltatlanul pozícionált műfaját.

A harmadik nap, szeptember 24., vasárnap is a zenéhez kapcsolódik. Délután öt órakor Driven címmel Szabó Gabriella Eszter zongoraművész és Nepp Ivett fuvolaművész estje várja a hallgatóságot. Az est, amely már több alkalommal nagy sikert aratott, Szabó Gabriella Eszter elmúlt években született saját kompozícióiból áll. A szerző zenei stílusa leginkább a cross-over vagy fúziós kategóriába sorolható, hiszen a klasszikus, a jazz és néhol a népi elemek ötvöződnek a dalaiban. A szerzemények hol a meseszép norvég tájakat, hol pedig az egzotikus Balkán vidékét idézik, néhol szenvedélyes dallamokkal, néhol pedig vad ritmusokkal.

Este hétkor Bősze Ádám komolyzenei stand-upja kínál izgalmas kalandokat. A Túladagolás – Puccini és az öngyilkos cselédlány című előadásból kiderül: a féltékenység méreg. Legalábbis Elvira Bonturi számára az volt, hiszen átjárta testét, amikor csélcsap férje, Giacomo Puccini akár csak ránézett egy másik nőre. Belső kínja egyszer oly nagyra nőtt, hogy a halálba kergetett egy ártatlant… A zenekritikusként, szerkesztőként és műsorvezetőként is jól ismert Bősze Ádám a zenetörténet egyik leghíresebb bűnesetét mutatja be az Öreghegyi Közösségi Ház közönségének.

A rendezvény ideje alatt szabadon látogatható a házban a Szellem misztériuma című látványos kiállítás, amelyen Velich Rita Jászai Mari-díjas jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A rendezvény helyszínén büfé működik. Az esemény sajtónyilvános.